Χέρι χέρι η Τουρκία με την ισλαμική τρομοκρατία

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη σχέση και στους άρρηκτους δεσμούς που έχει αποκτήσει η Τουρκία με την ισλαμική τρομοκρατία, την οποία πλέον χρησιμοποιεί σε διάφορες επιχειρήσεις για να εξυπηρετήσει τους στόχους του τουρκικού κράτους ή και του ίδιου του Ερντογάν.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η τελευταία συνεργασία της Τουρκίας με την ισλαμική τρομοκρατία έγινε στην πόλη Χασάκα της ΒΑ Συρίας, την ασφάλεια της οποίας έχουν αναλάβει οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας.

Εκεί την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022, μία ομάδα ισλαμιστών τρομοκρατών – μελών του Ισλαμικού Κράτους διείσδυσε από την κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό πόλη Σερεκάνιγιε της βόρειας Συρίας στην πόλη Χασάκα, και επιτέθηκε στη φυλακή Σινάα, όπου κρατούνται περίπου 5.000 τρομοκράτες, μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Στόχος της επίθεσης ήταν η απελευθέρωση όλων των τρομοκρατών, και ο εξοπλισμός τους με ατομικά και βαρέα όπλα.

Στη συνέχεια, με βάση το σχέδιο που συνέταξαν οι επιτελείς του τουρκικού στρατού με τη σύμπραξη του νομάρχη της Ούρφα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σερεκάνιγιε έξι φορές το τελευταίο διάστημα πριν από την επίθεση, οι οπλισμένοι πλέον τρομοκράτες θα έκαναν επιθέσεις στις κουρδικές συνοικίες της Χασάκα, καθώς και στις γειτονικές κωμοπόλεις και χωριά. Μετά θα κατευθύνονταν στη Σερεκάνιγιε για να συνεχίσουν από εκεί τις επιθέσεις εναντίον της Αυτόνομης Διοίκησης της Ροζάβα, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι την περιοχή της ΒΑ Συρίας.

Τελικός στόχος της Τουρκίας αλλά και του καθεστώτος Ασαντ, που υποστήριξε την εν λόγω επίθεση, ήταν η διάλυση της Αυτόνομης Διοίκησης της Ροζάβα, κάτι που θα ανάγκαζε τις δυνάμεις των Αμερικανών που σταθμεύουν στην περιοχή να αποχωρήσουν, όπως έγινε στο Αφγανιστάν. Το σχέδιο είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια και δεν άφηνε κανένα περιθώριο για το παραμικρό ενδεχόμενο αποτυχίας.

Για τον σκοπό αυτό, την ίδια ημέρα και ώρα που έγινε η επίθεση με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στην κεντρική πύλη της φυλακής, σκοτώνοντας πάνω από 10 φύλακες και γκρεμίζοντας τα τείχη, ο τουρκικός στρατός και οι άλλες συμμορίες ισλαμιστών τρομοκρατών που εδρεύουν στην κατεχόμενη ζώνη της Επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», μεταξύ των πόλεων Γκίρε Σπί και Σερεκάνιγιε, έκαναν επιθέσεις στις πόλεις Αΐν Ισά και Τιλ Τεμίρ της Αυτόνομης Διοίκησης της Ροζάβα.

Το συριακό καθεστώς, από την άλλη, έχει ενεργοποιήσει ορισμένα μέλη των αραβικών φυλών της περιοχής εδώ και ημέρες, για να συνδράμουν στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης. Φυσικά, δεν έμεινε αδρανής και η Ρωσία, η οποία το τελευταίο διάστημα φρόντιζε να παίζει με τα νεύρα των κυβερνήσεων της Αγκυρας και της Δαμασκού, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να ιδρύσουν κράτος για τους Κούρδους στη ΒΑ Συρία». Να σημειωθεί, πάντως, ότι, εάν το σχέδιο αυτό που κατέστρωσαν από κοινού Αγκυρα και Δαμασκός λειτουργούσε, θα είχαν επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στην αυτόνομη διοίκηση της Ροζάβα.

Τα κέρδη που αποκόμισαν οι Κούρδοι, πρωτοστατώντας στον αγώνα εναντίον του ISIS θυσιάζοντας 15.000 νέες και νέους, θα καταστρέφονταν.

Το σχέδιο αυτό είχε και έναν πολιτικό στόχο για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει ανάγκη μία νίκη για να την περιφέρει ως τρόπαιο στην τουρκική επικράτεια και για να σταματήσει τον διασυρμό που υφίσταται στο εκλογικό σώμα. Με μία νίκη εναντίον των Κούρδων της Ροζάβα σχεδίαζε να πάει σε πρόωρες εκλογές, να αποτρέψει την κατάρρευση και να κερδίσει άλλη μία θητεία.

Ωστόσο, όλο το σχέδιο των Τούρκων επιτελών σκόνταψε σε ένα πράγμα. Στην απρόσμενη αντίδραση των Κούρδων και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας – SDF.

Αμέσως μετά την έκρηξη στην κεντρική πύλη της φυλακής, δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και επίλεκτες μονάδες των SDF περικύκλωσαν ταχύτατα την περιοχή με μία πολύ έξυπνη κίνηση, και έκλεισαν όλες τις διόδους διαφυγής. Αφού περικύκλωσαν την περιοχή και απέτρεψαν τη διαφυγή των κρατουμένων, αμέσως μετά εξασφάλισαν την από αέρος και εδάφους υποστήριξη του Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το Rojnews, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας είχαν σκοτώσει περισσότερους από 300 τρομοκράτες και είχαν συλλάβει άλλους 4.800.

Υπάρχουν ακόμα ομάδες τρομοκρατών που αμύνονται και δεν παραδίδονται, όμως είναι θέμα χρόνου η εξάλειψη κάθε αντίστασης, και ο πλήρης έλεγχος της φυλακής και της όλης κατάστασης από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας.

Αυτή η τεράστια επιχείρηση απελευθέρωσης 5.000 τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει καλυφθεί σχεδόν καθόλου από τα δυτικά ΜΜΕ, ενώ η Δαμασκός κατηγορεί τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ότι διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου». Όσο για την Τουρκία, τηρεί σιγήν ιχθύος, περιμένοντας την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει για άλλη μία φορά τους ισλαμιστές τρομοκράτες για να πετύχει τους στόχους της.

Ποιο είναι το κωμικοτραγικό; Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όχι μόνο συνεργάζεται με τους ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά χρησιμοποιεί και πυρομαχικά με … NATO Stok Numarasi. Κατά τ’ άλλα όλα καλά εκεί στις Βρυξέλλες;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ράλι ο Τσιτσιπάς έσωσε την παρτίδα – Πρόκριση για τέταρτη φορά στα ημιτελικά του όπεν της Βαρκελώνης

Τα χρειάστηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς  στον προημιτελικό του όπεν της Βαρκελώνης. Μπορεί ο αντίπαλος του, ο Αργεντινός Φακούντο Ντίας...

More Articles Like This