Ολική απουσία αρίστων

Must Read

Είναι γνωστό και γενικώς αποδεκτό ότι «αυτό που θα δηλώσει κάποιος στην Ελλάδα αυτό είναι».

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Πράγματι, απόφοιτος λυκείου πριν από μερικά χρόνια δήλωνε γιατρός το επάγγελμα και συνεπώς η δήλωσή του επέφερε πανεπιστημιακούς τίτλους διορισμούς σε νοσοκομείο του Δημοσίου και ακολούθως με την αυτοεπικαλούμενη ειδικότητα του χειρουργού εγχείριζε τους «τυχερούς» που έπεφταν στα χέρια του.

Κάποια άλλη κυρία δήλωνε διαστημική επιστήμων της ΝASA, χωρίς ποτέ να έχει πλησιάσει έστω και την καγκελόπορτα της διαστημικής υπηρεσίας. Τα τηλεοπτικά κανάλια την καλούσαν στις πρωινές εκπομπές θαυμάζοντας τα «επιτεύγματά της». Οι παρουσιάστριες την κολάκευαν εκστασιασμένες με τον ίδιο τρόπο που τα τελευταία χρόνια άλλοι συνάδελφοί τους αποθεώνουν τους «αρίστους» της Ν.Δ.

Οι τελευταίοι σε καθημερινή βάση καταλαμβάνουν τα τηλεοπτικά στασίδια των καναλιών από το πρωί και δύσκολα αργά το βράδυ τα αποχωρίζονται. Ουδείς όμως θαυμαστής και ψηφοφόρος, ούτε και ο ίδιος ο αρχηγός τους, που τους επέλεξε για τις υπουργικές θέσεις, δεν διερωτήθηκαν για το χρονικό διάστημα που εργάζονται ημερησίως οι άριστοι.

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των αρίστων καλύπτουν τουλάχιστον πλήρες οκτάωρο στο οποίο μας επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι αυτοί, καθώς και το κόμμα από το οποίο βιοπορίζονται, αποτελούν την αφρόκρεμα των αρίστων. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο πλέον άριστος, έχει ξεπεράσει σε τηλεοπτικές εμφανίσεις ακόμα και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες πολίτες παγιδεύονταν στην Αττική Οδό, ένας άλλος άριστος προέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον εαυτό του καθιστό, επιδεικνύοντας «επιμελώς ατημέλητα» το άσπρο τοπίο του κήπου της βίλας του, ώστε να υπενθυμίζει στους παγιδευμένους πολίτες στους δρόμους της Αθήνας ποιος πραγματικά είναι άριστος και ποιος ανήκει στην «πλέμπα».

Ένα άλλο επίτευγμα των αρίστων είναι η επιβολή της πληροφορικής στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος και το Δημόσιο. Ενα απλό παράδειγμα αρκεί για να αναδείξει τις επιτυχίες των αρίστων. Χρήστης των υπηρεσιών της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ με αριθμό λογαριασμού συμβολαίου 300014811281 άλλαξε την εργοταξιακή παροχή του σπιτιού του σε κανονική τον Μάιο του 2021. Από τότε, παρά τις δεκάδες έγγραφες εκκλήσεις του στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, ο τελευταίος δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να μετρήσει και να καταγράψει την ηλεκτρική κατανάλωση, ώστε να εκδώσει τον λογαριασμό του ρεύματος. Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως οι άριστοι ισχυρίζονται ότι συνιστά η Ελλάδα, ο πολίτης θα δηλώνει την ένδειξη του μετρητή της ΔΕΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-bill), αμέσως μετά τη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι λοιπόν, παρά τις δεκάδες των διορισμένων αρίστων στον ΔΕΔΔΗΕ από την επίσης κυβέρνηση των αρίστων της Ν.Δ., με υψηλούς μισθούς και πολλά μπόνους, η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν φαίνεται ότι χρειάζονται τα χρήματα των υπηρεσιών που παρέχουν. Εκτός, βεβαίως, στην περίπτωση που οι άριστοι, ως άριστοι σκεπτόμενοι, χρεώσουν την κατανάλωση των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών μηνών με τις νέες αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση τα στελέχη των αρίστων δικαίως απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς και τα μπόνους των.

Αποτελεί αξίωμα στην επιστήμη της διοίκησης ότι ο καθημερινός τρόπος λειτουργίας του κράτους είναι παρόμοιος με τον τρόπο λειτουργίας του υπό ακραίες συνθήκες. Συνεπώς, το χάος που ακολούθησε την κακοκαιρία ήταν αναμενόμενο, τουλάχιστον για τους ελάχιστους σώφρονες των συμπολιτών μας. Ομοίως, λαμβάνοντας υπόψη το απλό παράδειγμα της μη έκδοσης ενός λογαριασμού ηλεκτρικής επί οκτάμηνο κατανάλωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έξι ημέρες μετά την κακοκαιρία εκατοντάδες σπίτια στην Αττική δεν έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα.

Το χάος που επιφέρουν οι άριστοι είναι ένας καθημερινός, διαχρονικός, ατομικός και συλλογικός παραλογισμός. Οι υπαίτιοι του χάους δεν είναι τα Μνημόνια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία. Τα αίτια συνοψίζονται στο γεγονός ότι οι άριστοι είναι σε τέτοιον υπερθετικό βαθμό άριστοι, ώστε εκτός από τα προσωπικά τους συμφέροντα δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με τα προβλήματα του κρατικού και κοινωνικού χάους. Η πολιτική αποτελεί πράξη επίλυσης θεσμικών, γραφειοκρατικών, οργανωτικών και τεχνικών προβλημάτων.

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα αδυνατούν να τα κατανοήσουν, επειδή ως αντινατιβιστές και νεοκομμουνιστές πιστεύουν ότι η κοινωνία υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί τις ελίτ. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα πρόβλημα τύχης. Επειδή η χώρα αποτελεί πρωθυπουργική δημοκρατία, την πολιτική επανάσταση θα τη φέρει μόνο ένα ιδιοφυές άτομο, όπως την έφερε ο Ερντογάν στην Τουρκία. Δυστυχώς, τα τελευταία 80 χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα εμφανιστεί ο ιδιοφυής «άριστος» που θα τη βγάλει από τον βούρκο της.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιχείρηση «σκούπα» στην Κυψέλη με 29 συλλήψεις

Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής προχώρησε σε επιχείρηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης.Στην...

More Articles Like This