Τοκοχρεωλύσια Σημίτη

Must Read

Έχουν ήδη περάσει 15 χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαιές του 2007, 14 από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 και άλλα τόσα από το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ την οποία οι σύμμαχοι μας έστειλαν «συστημένη» στην Ευρώπη προκειμένου να απαλλαγούν από αυτήν.

  • Του Μανώλη Κοττάκη 

Δύο τουλάχιστον γενιές Ελλήνων οι σημερινοί 15άρηδες και οι σημερινοί 30άρηδες γνωρίζουν ελάχιστα ή θυμούνται αναιμικά τι συνέβη τότε στην πατρίδα μας και στον κόσμο. Εάν και ο ελληνικός λαός καταδίκασε πλειστάκις το ΠΑΣΟΚ των κυρίων ΠαπανδρέουΣημίτη με πενιχρά ποσοστά αποδίδοντας του την εξάρτηση του Δ.Ν.Τ και την χρεοκοπία (ακόμη και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ καταβύθισαν τον Παπανδρέου και τον εκσυγχρονιστή έτερο υποψήφιο) κάποιοι ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη και επανέρχονται με στόχο να γράψουν ξανά την ιστορία. Τώρα νομίζουν ότι την βρήκαν με αφορμή τις ιστορικές ανακρίβειες  του γνωστού επιπόλαιου κ. Δούκα.

Υπάρχουν τέσσερα πέντε ιστορικά δεδομένα που πρέπει να θυμηθούμε:

  • τι προκάλεσε τις σχεδόν 7000 φωτιές του 2007;
  • Τι προκάλεσε τα επεισόδια του Δεκεμβρίου;
  • Τι επίπτωση είχαν στην κατάσταση της οικονομίας και στα επιτόκια δανεισμού της οι φωτιές και τα επεισόδια;
  • Που κτύπησε η διεθνής κρίση την Ελλάδα και γιατί;

Πάμε να τα δούμε !

  1. Οι φωτιές του 2007 ξέσπασαν λίγο μετά την συμφωνία ΠούτινΚαραμανλή για τον αγωγό South Stream στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο του 2007 ( Πάρνηθα). Προαναγγέλθηκε ο πολλαπλασιασμός τους σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το «Βήμα» που προειδοποιούσε για «την οργή και την μανία των συμμάχων». Αυξήθηκαν ραγδαία και έφθασαν τις 6.999 όχι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά μόλις ο Καραμανλής ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές τον Αύγουστο του 2007 στις οποίες οι δημοσκοπήσεις του έδιναν 43 τοις εκατό! (δε χρειαζόταν τσάντες για να τις κερδίσει!). Οι φωτιές προκάλεσαν ανυπολόγιστο κόστος στην οικονομία. Η κυβέρνηση αποζημίωσε διαφανώς μέσω τραπεζών τους χιλιάδες πληγέντες στην Ηλεία όπου έλαβε ποσοστό 42 τοις εκατό έναντι 46 τοις εκατό του ΠΑΣΟΚ. Οι αποζημιώσεις επηρέασαν ελάχιστα το έλλειμμα.
  2. Το Βατοπέδι και ο Δεκέμβριος του 2008 ξέσπασαν μόλις η κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε στην Βουλή την συμφωνία Ελλάδος Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού (Αύγουστος 2008) . Το κόστος για την εθνική οικονομία από τα επεισόδια ήταν επίσης ανυπολόγιστο. Για πρώτη φορά επηρεάστηκαν και τα επιτόκια δανεισμού .
  3. Μέχρι να κτυπήσει η διεθνής κρίση την Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή εξυπηρετούσε το δημόσιο χρέος Σημίτη αλλά ταυτόχρονα ως λαϊκό κόμμα ασκούσε ισχυρή κοινωνική πολιτική ( πχ επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες ). Για κάθε 100 ευρώ που δανειζόταν από τις αγορές  η κυβέρνηση Καραμανλή τα 70 «πήγαιναν» σε αποπληρωμή εξοπλισμών της περιόδου Σημίτη που ακόμη πληρώνουμε (χωρίς τις μίζες Άκη και των  λοιπών), τα 10 σε αποπληρωμή προμηθειών νοσοκομείων της αυτής περιόδου και μόνο τα 20 οφείλονταν  σε ελλείμματα της ίδιας της κυβέρνησης Καραμανλή.
  4. Όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση η Ελλάς βρέθηκε φτερό στον άνεμο εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της (λόγω της σκληρής ισοτιμίας 340,7 δραχμών ανά ευρώ που ενταχθήκαμε στην ΟΝΕ λόγω Σημίτη) του υψηλού χρέους μας και βεβαίως των ελλειμμάτων μας. Τα οποία όμως δεν ήταν μοναδικά! Οι μισές χώρες της ΕΕ είχαν έλλειμμα 8-9 τοις εκατό το 2009 λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης !!

Όταν υπάρχουν όλα αυτά λοιπόν υπάρχουν ακόμη οι γνωστοί ξεφτιλισμένοι που μας λένε ότι φθάσαμε στην χρεοκοπία και στα μνημόνια επειδή αποζημιώθηκαν για την καταστροφή της περιουσίας τους οι κάτοικοι της Ηλείας; Οι ίδιοι αποδίδουν σε εξωγενείς παράγοντες ( όπως συνέβη και το 2009) την ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας (2 τοις εκατό τώρα από μηδέν) και τις επιπτώσεις στην οικονομία (αύξηση τόκων, μείωση δημοσιονομικού χώρου)! Χωρίς να καταλαβαίνουν οι ανόητοι ότι κτυπώντας και εκτελώντας το συμβόλαιο κατά Καραμανλή υπονομεύουν στην ουσία τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Εύχομαι να το καταλάβει κάποια στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος σε λίγο θα αντλεί επιχειρήματα από εκείνη την περίοδο και από τις επιπτώσεις της εισαγόμενης κρίσης στο κόστος δανεισμού και στην γενικότερη πορεία της οικονομίας …. Και δε θα σιωπά!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην επιχειρήσετε αλλαγές που δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τις αντέξετε. Μετρήστε τις δυνάμεις σας και κινηθείτε...

More Articles Like This