6/7/2022

Τελικά τα κατάφεραν οι Αμερικανοί: έθαψαν τον αγωγό NordStream 2 στη Βαλτική

Δημοσίευση:

Λες και ο ευφυής Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Οργουελ έγραψε το αξεπέραστο έργο του «Η φάρμα των ζώων» για τους Αμερικανούς. Όταν ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Πούτιν συμπεριλαμβάνεται το «πάγωμα» της λειτουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ήρθε βίαια στη σκέψη μου η πολιτική σάτιρα του Οργουελ καθώς οι Αμερικανοί έγραψαν στα @ρ@ίδι@ τους την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Ο αγωγός σχεδιάστηκε να μεταφέρει το αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, κάτω από τη θάλασσα της Βαλτικής παρακάπτοντας την Ουκρανία.

Πρόεδρος του κονσόρτσιουμ της Gazprom ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε και καθήκοντα προέδρου στο Δ.Σ. της Rosneft, του ρωσικού πετρελαϊκού μεγαθηρίου. Ο αγωγός ήταν στη κυριολεξία έργο της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αυτές τις ημέρες υφίσταται τον διασυρμό των συμπατριωτών της ότι παρέδωσε την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας στον Πούτιν! Στις αρχές της εβδομάδας, κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρία Nord Stream 2, με έδρα την Ελβετία.

Η λυσσώδης προσπάθεια των ΗΠΑ επί σειρά ετών να αποτρέψουν την λειτουργία του στρατηγικής σημασίας ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να «σπρώξουν» στις διεθνείς αγορές το ακριβό σχιστολιθικό αέριο το οποίο παράγουν, τελικά επετεύχθει με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι συνεχείς και ανελέητες κινήσεις της Ουάσιγκτον που ξεκίνησαν από το 2018 με στόχο να παρεμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού, κορυφώθηκαν μετά την πτώχευση το καλοκαίρι του 2020 του ενεργειακού κολοσσού «Chesapeake Energy», κορυφαίου στα σχιστολιθικά κοιτάσματα και δεύτερου μεγαλύτερου στην παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Δύο παράγοντες συνετέλεσαν στο να εκτιναχθεί η Chesapeake στην κορυφή, οι μαζικές γεωτρήσεις σε εδάφη με σχιστολιθικά κοιτάσματα αλλά και ο φιλόδοξος στόχος να γίνουν οι ΗΠΑ ο ισχυρότερος ενεργειακός παραγωγός στον κόσμο.

Η Chesapeake, που ιδρύθηκε το 1989, εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1993 και με τη χρήση νέων τεχνολογιών για την αποδέσμευση φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά κοιτάσματα από το Τέξας έως την Πενσιλβάνια, απογειώθηκε. Η κύρια αιτία που οδήγησε την εταιρία στην καταστροφή ήταν οι υψηλές τιμές και η πτώση των εξαγωγών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που είχε διαλύσει την παγκόσμια οικονομία βυθίζοντας τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου. Η χρεοκοπία της «Chesapeake Energy» καθώς και το γεγονός ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 είχαν κατεβάσει ρολά 18 εταιρίες του κλάδου, εκτόξευσε τις εμμονές της Ουάσιγκτον ότι για όλα φταίει το δίδυμο Ρωσίας-Γερμανίας και το φθηνό τους αέριο.

Αρκεί να σας θυμίσω ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Δυτική Γερμανία αγνόησε τρεις αμερικανούς προέδρους –τον Νίξον, τον Κάρτερ και τον Ρίγκαν– παζαρεύοντας ατσαλένιους αγωγούς για σοβιετική ενέργεια. Πράγματι είναι διαστροφή της Ιστορίας να πιστέψουμε τις αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι ο Τζο Μπάιντεν χειραγώγησε την κρίση της Ουκρανίας για να θαφτεί στην άμμο της Βαλτικής ο Nord Stream 2, ένα έργο ύψους 11 δις ευρώ. Πάντως, η Μέρκελ προσπάθησε  να δελεάσει τον Μπάιντεν, υποσχόμενη να αυξήσει τις επιδοτήσεις για την κατασκευή γερμανικών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα δεχθούν το αμερικανικό LNG. Ο Nord Stream 2 μπορεί τώρα να σαπίσει κάτω από τη Βαλτική!

Και στην καθ’ημάς Ανατολή παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης κάνει τα πάντα για να ξεχάσουμε το ενεργειακό «Βατερλώ» της κυβέρνησης του στο μείζον θέμα του αγωγού EastMed, που «πάγωσε» και αυτός  με εντολή του Αμερικανικού State Department. Ένας αγωγός που αφορά πρωτίστως την Ευρώπη – για την ακρίβεια την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης! Θύμα, λοιπόν, και ο EastMed αφού έτσι γουστάρει η Αμερική για το προτεκτοράτο της! Και τώρα μας παραμυθιάζουν με το δήθεν σπουδαίο στόχο ότι η Ελλάδα θα συνδεθεί ενεργειακά με την Αίγυπτο με υποθαλάσσιο καλώδιο (interconnector). Ομως τα  ενεργειακά καλώδια αφορούν όχι στην παραγωγή ενέργειας αλλά στη μεταφορά ενέργειας. Το πρόβλημα ωστόσο είναι η ανάδειξη και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ίδιας της Ευρώπης και της Ελλάδας, ώστε να μειωθεί δραστικά η εξάρτησή από εξωτερικούς προμηθευτές.

Τέλος, αξίζει πολλαπλώς να υπενθυμίσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε δρομολογήσει με τη Ρωσία μια σπουδαία συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Μία συνεργασία, που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο κρατών, χωρίς, βεβαίως, να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Μέρκελ, κινήθηκαν στη συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση! Όμως οι ΗΠΑ θεώρησαν πως η ευρωρωσική ενεργειακή συνεργασία θα οδηγούσε σε χαλάρωση των διατλαντικών δεσμών. Γι’ αυτό και αντέδρασαν, προβάλλοντας τότε το επιχείρημα ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί από τη Μόσχα.

Στο γενικό αυτό πλαίσιο είχαν εκφράσει και τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική Καραμανλή. Οχι μόνο επισήμως, αλλά και με προπαγανδιστικά δημοσιεύματα, που εμφάνιζαν την Ελλάδα και την Κύπρο σαν «δούρειους ίππους» της Ρωσίας στους κόλπους της Ε.Ε., έφθειραν αρκούντως τον Κ. Καραμανλή! Πάντως οι φήμες ότι λόγω της σχέσης που ανέπτυξε με τον Πούτιν, ο Κώστας Καραμανλής έπεσε θύμα υπονομευτικών ενεργειών εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ακόμη δεν έχουν κοπάσει. Βέβαια, και οι παρασκηνιακές πιέσεις των κύκλων εντός της Ελλάδας, οι οποίοι εξαρχής αντιμετώπισαν αρνητικά τη σύναψη μιας στρατηγικής ενεργειακής σχέσης με τη Μόσχα, ήταν αφόρητες. Είναι οι κύκλοι που εμπνέονται από την αμερικανική πολιτική και έχουν την τάση να ευθυγραμμίζονται μαζί της. Είναι οι ίδιοι κύκλοι, που κινδυνολογούν για την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά δεν ενοχλούνται καθόλου για τις θερμές ενεργειακές σχέσεις της Τουρκίας με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύσκολη ανηφόρα ο πατριωτισμός!

Παρατηρώ με ενδιαφέρον ότι όλοι οι Ηρακλείς του στέμματος, οι οποίοι ήρθαν με μετεγγραφή...

Αλυσοδεμένη «Ελευθερία»

Η Δημοκρατία πνέει τα λοίσθια, ότε θεμελιώδεις θεσμοί της κλυδωνίζονται εκ βάθρων.Από τον...

Η μαύρη κωμωδία του Κυριάκου

Γεννοβολά καινοτομίες η πατρίς. Αν κατορθώσεις να επιβιώσεις, πιστώνεται στον εχθρό σου, ως δείγμα...

Επιτυχία στη ναυτιλία με σιωπή του Μαξίμου!

Επιτυχία μεγάλη -και μάλλον απροσδόκητη, λόγω της ως τώρα πλήρους αδιαλλαξίας της Κομισιόν- σημείωσε...

Η αχίλλειος πτέρνα

Κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μού αποκάλυψε προ εβδομάδος τη στρατηγική που θα ακολουθήσει...

Σε αυτές τις εκλογές τιμωρείς το(υς) ανήθικο(υς)

Όποιος δημοσιογράφος ισχυριστεί ότι δεν έχει κάνει λάθος σε ρεπορτάζ του, κάποια στιγμή της...

Τέταρτη δόση εμβολίου

«Kαθηγητάδες τρεις και εχάθη η πατρίς» είχε πει ο Μπίσμαρκ, ο ικανότατος πολιτικός που...

Η πυρηνική Τουρκία και η «πράσινη» Ελλάδα

Καθείς για τους δικούς του λόγους, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν το 2010 στην κατασκευή...

Τρεις ιστορίες ατιμίας εναντίον στελεχών της Ν∆ και μία εις βάρος της δημοκρατίας

Πάντοτε πίστευα ότι ένα από τα χαρακτηριστικά που έκαναν και κάνουν τον συντηρητικό, δεξιό...

H «συγγνώμη» που δεν θα ζητήσουν Σαμαράς και Μητσοτάκης!

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου απαλλάσσει, πλήρως και πανηγυρικά, τον εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη...

Η ηγεμονία των λέξεων και των εννοιών

H Τουρκία ζήτησε και πέτυχε προσφάτως την αλλαγή του ονόματός της στον ΟΗΕ από...

Νίκη ή ήττα η Μαδρίτη για τον Ερντογάν;

Η συμπεριφορά του Ερντογάν και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν ο ίδιος και...

Πρωθυπουργικό φάουλ στη Μαδρίτη

Η Τουρκία δεν «έχει τα δίκια της» για το Κουρδικό, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός...

Πολιτικοί μειωμένου εθνικού φρονήματος…

Aν κάποιοι εκπλήσσονται που ο Ελληνας πρωθυπουργός εκχωρεί στο φτερό το όνομα του Αιγαίου...

Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Σε μια εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα έναν σκηνοθέτη (που δεν είναι δα και ο...

Ο Μπάιντεν στo ΝΑΤΟ… έκανε «κουρελόχαρτο» το νόμο των ΗΠΑ για την Ασφάλεια & Ενεργειακή Συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Μπάιντεν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι ευχαριστίες...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

Κι όμως, η φίλη της Ντένης Μαρκορά, Νινέτα, ήταν άνδρας!

Η Ντίνα Κώνστα, που έγραψε τηλεοπτική ιστορία με τον...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Ισχυρές πιέσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη να διώξει τον Ανδρέα Λοβέρδο

Ιστορικά, αλλά και νέα – άφθαρτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ...

Κατέρρευσε ο Μητσοτάκης στο ευρωκοινοβούλιο δείχνοντας το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Επιβεβαιώθηκε η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κυριάκος...

Πάνω από 20.000 πολίτες τραγούδησαν το γνωστό σύνθημα κατά του Μητσοτάκη

Με ένα στόμα, μια φωνή, σχεδόν 25.000 άνθρωποι που...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ