SMS από τον Τσίπρα προς Φώφη – ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Πριν από περίπου 20 ημέρες, από τούτη εδώ τη γωνιά σημείωνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει μπουσουλώντας προς την ανάγκη ενός πολιτικού επαναπροσανατολισμού (του).

  • Από τον Βασίλη Βέργη*

Φτάσαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου για να… ολοκληρώσουν ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα τις δίμηνες διακοπές τους, να επανέλθουν στην πολιτική σκηνή και να ανακοινώσουν, διά στόματος αρχηγού, τους νέους όρους του παιχνιδιού, έτσι όπως τους θέτουν εκείνοι στους ψηφοφόρους (31,5%) που έχουν, αλλά κυρίως προς εκείνους τους οποίους θέλουν να προσελκύσουν, ώστε να χτυπήσουν ξανά κάποια στιγμή (όχι στο τέλος της… δεκαετίας, αλλά της τετραετίας) την εξουσία.

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Θαρρώ πως η τοποθέτηση Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ είναι η αποστολή ενός (αναμενόμενου) πολιτικού sms προς τη Φώφη Γεννηματά, με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το σχέδιό του να «καταβάλει», να «αλώσει», να κερδίσει -πείτε το όπως θέλετε- το σύνολο του κεντροαριστερού χώρου. Όσο κι αν προσπάθησε να το ντύσει με τον εύλογο δημοκρατικό μανδύα, το σχέδιο Τσίπρα για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», που έχει ως σύνθημα το «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ», είναι ορατό στους πάντες.

Στοχεύει να προσφέρει νέα πολιτική πατρίδα σε ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν τον πίστεψαν την προηγούμενη πενταετία, αλλά ταυτόχρονα είδαν το κόμμα τους να συρρικνώνεται υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά. Θέλει να «σαρώσει» οτιδήποτε πολιτικά όμορο υπάρχει, είτε προς το Κέντρο είτε προς τα αριστερά του. Και το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ο χώρος που μπορεί να του δώσει τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη, αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους του.

Ο Τσίπρας δεν κρύφτηκε σε καμιά στιγμή. Το «άνοιγμα» ήταν και ιδεολογικό και πολιτικό.

«Να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει ριζοσπαστικό, αριστερό. Τι σημαίνει σοσιαλισμός σήμερα… Να δώσουμε απαντήσεις… Αυτό δεν αφορά στενά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τους δημοκρατικούς πολίτες. Θα τους απευθύνουμε κάλεσμα για να πλαισιώσουμε τις γραμμές μας, για να διαμορφώσουμε την Αριστερά του 21ου αιώνα, για να επανέλθει στην κυβέρνηση για τη διακυβέρνηση της νέας δεκαετίας».

Και ακόμα: «Μας ενδιαφέρει απολύτως ο χώρος της πολιτικής γεωγραφίας από το Κέντρο έως τα Αριστερά. Γι’ αυτό και καλούμε τους πολίτες να έρθουν μαζί μας, χωρίς να μονοπωλήσουμε. Με τις υπόλοιπες δυνάμεις θέλουμε να έχουμε μια υγιή σχέση. Δημιουργούμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς».

Τα sms του τέως πρωθυπουργού είχαν διπλούς αποδέκτες: τόσο τους πολίτες των όμορων κομματικών χώρων όσο και σε εκείνους –στελέχη και μέλη- στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δογματικά αρνούνται να δουν τη νέα πραγματικότητα: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, σε μια προσπάθεια να χτίσουμε ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό και δημοκρατικό κόμμα». Θαρρώ πως τούτο ήταν σαφέστατη «προειδοποίηση» προς συντρόφους του, οι οποίοι βγάζουν… σπυριά στο άκουσμα ενός «προοδευτικού ανοίγματος», νομίζοντας ότι ζουν στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Άλλωστε, έριξε και το «γάντι» στο εσωτερικό του κόμματός του με τον πιο ηχηρό τρόπο, όταν είπε την ατάκα: «Ούτε ο Τσίπρας θα ήταν Τσίπρας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα». Σε απλή μετάφραση: «Όποιος θέλει να αμφισβητήσει την ηγεσία μου ας τολμήσει να το κάνει. Μολών λαβέ…»

Το επόμενο δίμηνο, μέσα από την καμπάνια που προανήγγειλε ο τέως πρωθυπουργός, θα μάθουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για τον σχεδιασμό που έχει στο μυαλό του. Δεδομένα, πάντως, στη ΔΕΘ δημοσιοποίησε τον τρόπο αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει, η ρητορική του οποίου -επίσης εκτιμώ ότι- στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των κεντρώων ψηφοφόρων. Όπως το «manual του φιλελευθερισμού είναι να απαξιώσεις τη ΔΕΗ και μετά να την πουλήσεις», που είπε για τον Κ. Χατζηδάκη, ή η ευθεία επίθεση «ο κ. Βρούτσης νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ».

Πιότερο απ’ όλες, η επίθεση που -ΔΙΚΑΙΑ- εξαπέλυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την περιβόητη «κυβίστηση των Πρεσπών» από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης. Σε τούτο ο Τσίπρας έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Ο σημερινός πρωθυπουργός και οι υπουργοί του καλό θα ήταν να μας πουν γιατί θεωρούσαν προεκλογικά τη συμφωνία «προδοτική» και τώρα είναι υπέρ της «πιστής εφαρμογής της»!

*Δημοσιογράφος, διευθυντής της «Live Sport»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από το «Μελίνα Μερκούρη»

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή κατά την οποία ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω...

More Articles Like This