Ήταν πρώτη Απριλίου…

Must Read

«Ήταν πρώτη Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή, που ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή». Ξημέρωνε η 1η Απριλίου 1955, όταν ολόκληρη η Κύπρος συγκλονίστηκε από εκρήξεις σε διάφορα σημεία της.

Ήταν η αρχή του απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Αμούστακα παλικάρια και μαθητές του γυμνασίου έδωσαν το «παρών» στο εθνικό προσκλητήριο, πολεμώντας τους Άγγλους κατακτητές, οι οποίοι με ασυνήθιστη σκληρότητα στήνουν αγχόνες και εκτελούν 9 αγωνιστές.

Ο αγώνας τερματίζεται με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο την Τουρκία και την έκαναν… εγγυήτρια δύναμη. Μαζί με την ΕΟΚΑ αγωνίστηκε και το… ΚΚΕ, το οποίο στις 26 Απριλίου 1955, από τον ραδιοσταθμό του «Ελεύθερη Ελλάδα» και αφού αποκάλεσε «βαρελότους» τους μαχητές της ΕΟΚΑ, αποκάλυπτε ότι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ «Διγενής» ήταν ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας. Τι να πεις…

Σήμερα, 67 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα, είναι ευκαιρία για αναπόληση και αυτοκριτική. Είναι επώδυνη, αλλά και αναγκαία. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδιανόητο! Έπεσε ξανά μετά από 3 μήνες η ψευδοροφή στο νοσοκομείο του Ρίου

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 3 μήνες από το περιστατικό με την κατάρρευση της ψευδοροφής σε κλινική του νοσοκομείου του...

More Articles Like This