Πράσινα άλογα, λουλακί αρνιά

Must Read

Ο Αλβανός που κλότσησε το γατάκι στην ταβέρνα και το έριξε στη θάλασσα μας θύμισε την κουλτουροτέχνη των τελευταίων ετών

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η καλλιτεχνική έκθεση Documenta 14 είναι μια γερμανική υπόθεση, που ταλαιπώρησε και την Αθήνα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Για να καταλάβετε περί τίνος επρόκειτο, στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης (όπου η Αθήνα αντιμετωπιζόταν ολόκληρη σαν εκθεσιακός χώρος) είχαν βάλει μεγάφωνα στο Α’ Νεκροταφείο για να ακούγονται ψίθυροι, μουρμουρητά και ένα μάτσο αρλούμπες που είχε σκαρφιστεί κάποιος καλλιτέχνης ονόματι Pope. L. Οι χαροκαμένοι είχαν τον αγιάτρευτο πόνο τους και δεν μπορούσαν καν να κλάψουν ανενόχλητοι τους νεκρούς τους στο κοιμητήριο!

Σε αυτό το γερμανικό πανηγυράκι της Documenta 14, που παίξαμε σαν κομπάρσοι, πήρε μέρος κι ένας καλλιτέχνης από το Μάλι της Αφρικής που τον λένε Φοφάνα. Αυτός ο Φοφάνα, μεταξύ άλλων, έβαφε αρνιά και πρόβατα λουλακί! Ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης φουντάριζε τα ζωντανά σε βαρέλι με το χρώμα και βάφονταν λουλακί τα ταλαίπωρα.

Στην ιστοσελίδα της Documenta 14* διαβάζουμε για το έργο του Αμπουμπάκαρ Φοφάνα: «Το απτό προϊόν της δουλειάς του Fofana είναι αποτέλεσμα μιας πνευματικής πρακτικής βασισμένης στη βαθιά του πεποίθηση ότι η φύση είναι θεϊκή, και με αυτόν τον τρόπο μοιράζεται τη δουλειά του με το κοινό. Η τέχνη του πηγάζει από προσπάθειες δεκαετιών να μάθει να εργάζεται αρμονικά με τις δυνάμεις της φύσης, ενώ τα υλικά του, με τους περιορισμούς και τις εγγενείς αρετές τους, διαπερνούν πλήρως κάθε πτυχή της δουλειάς του. Τα καζάνια του για το λουλάκι είναι ζωντανά. Περιέχουν λιγοστά συστατικά και καθόλου χημικά: το χρώμα προέρχεται από τα ίδια τα φύλλα του φυτού, αφού αυτά κοπανιστούν και ξεραθούν. Τα βακτηρίδια που συντηρούνται με προσοχή στο καζάνι κάνουν προσβάσιμη την ινδικοτίνη, τη χρωστική των φύλλων, και την ανάγουν σε μορφή που μπορεί να περαστεί απευθείας με οξείδωση στο ύφασμα».

Με όλα τα παραπάνω μπορείτε να υποθέσετε πόσα λεφτά έχει πετάξει στον… κουβά της κουλτούρας το ρημαδοκράτος μας, το οποίο μας φορολογεί αγρίως για να εκτίθενται λουλακί πρόβατα σαν έργα τέχνης και για να μπαίνουν μεγάφωνα στα νεκροταφεία…

* https://www.documenta14.de/gr/artists/13516/aboubakar-fofana

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκτακτο – μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ

Αλαλούμ με τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ με τον φόβο της κλιμάκωσης. Απαγορευμένη ζώνη θεωρείται ουσιαστικά ο...

More Articles Like This