12/8/2022

Κλήση από τις ΗΠΑ για νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο

Δημοσίευση:

Τηλεφωνική συνομιλία θα έχουν εντός των ημερών οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Παναγιωτόπουλος και Όστιν

Από τον Αλέξανδρο Τάρκα*

Τηλεφωνική συνομιλία εντός των ημερών (και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη Μπάιντεν της προσεχούς Δευτέρας) θα έχουν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, με κύριο θέμα την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Η συνομιλία έχει προγραμματιστεί με τυπική αφορμή την κύρωση, την Πέμπτη από τη Βουλή, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών. Η MDCA προβλέπει αφενός τη δυνατότητα χρήσης περισσότερων βάσεων και τοποθεσιών από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και αφετέρου την αμερικανική χρηματοδότηση σε έργα και εγκαταστάσεις καίριου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η κύρωση της MDCA καθυστέρησε πάντως αρκετούς μήνες, με ευθύνη της συνήθους ελληνικής γραφειοκρατίας, καθώς η υπογραφή της συμφωνίας είχε γίνει στην Ουάσινγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Δένδια και Αντ. Μπλίνκεν τον περασμένο Οκτώβριο και δεν υπήρχαν εκκρεμότητες.

Ωστόσο, πέρα από τις αναμενόμενες αμοιβαίες φιλοφρονήσεις για το άριστο επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων, το ουσιαστικό μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας Παναγιωτόπουλου – Οστιν θα αφορά την παροχή επιπλέον υλικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση. Έγκυροι αναλυτές, όπως ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γ. Κλαρκ, έχουν επισημάνει δημοσίως ότι, αν το υλικό δεν παραδοθεί επειγόντως στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα κυριαρχήσουν κατά τη θερινή περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Όστιν συγκάλεσε στις 26 Απριλίου στο Ράμσταϊν της Γερμανίας τη λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και εταίρων της Συμμαχίας, δηλώνοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε με την ταχύτητα του πολέμου» και εξηγώντας ότι οι στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας έχουν αλλάξει. Επίσης εκτιμάται ότι, επειδή ο στρατιωτικός σχεδιασμός της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποτύχει, το Κρεμλίνο θα αποφασίσει τη διεύρυνση των επιχειρήσεων σε άλλα μέτωπα. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται, ακόμα, η ρωσική αντίδραση στις ανακοινώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την επόμενη εβδομάδα, για την υποβολή αιτημάτων ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει αποστείλει με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Καναδά φορτία με πυραύλους Stinger, ρουκέτες για πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70 (τσεχοσλοβακικής κατασκευής) και διάφορα πυρομαχικά, και όχι μόνο «κατασχεμένα καλάσνικοφ», όπως η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί. Ταυτόχρονα, θεωρείται σημαντική η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά δυνάμεων και υλικού των ΗΠΑ, όπως είναι ευρέως γνωστό, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και σε βάσεις της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία.

Αντίθετα, δεν έχει ικανοποιηθεί το αμερικανικό αίτημα για την αποστολή στην Ουκρανία αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon και άλλου υλικού (π.χ. τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού) που θεωρείται πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής κατά της ηπειρωτικής και κυρίως της νησιωτικής ελληνικής επικράτειας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναμένεται να επικεντρωθούν στην τηλεφωνική συνομιλία τους Παναγιωτόπουλος – Όστιν αλλά και στη συνάντησή τους, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την προσεχή εβδομάδα. Το πάγιο επιχείρημα της ελληνικής διπλωματίας και της στρατιωτικής ηγεσίας για την ευθεία απειλή από την Αγκυρα γινόταν κατανοητό στην Ουάσινγκτον, αλλά είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθεί να ισχύει και μετά την πρωτοφανή διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ότι «δεν είναι συνεχής» η τουρκική επιθετικότητα!

Επομένως, η αμερικανική πλευρά θα μπορεί πάλι να ζητήσει, από τη στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα τελικά «δεν είναι συνεχής», την περαιτέρω υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για στήριξη της Ουκρανίας.

Προς το παρόν η Αθήνα έχει εκδηλώσει ετοιμότητα συνδρομής με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε συστήματα (ανατολικής κατασκευής) που διαθέτουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η προσφορά αυτή κρίνεται μάλλον ανεπαρκής, εν όψει των μεγάλων και επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών που διαπιστώνουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Η παροχή πρόσθετου στρατιωτικού υλικού εκ μέρους της Ελλάδας δεν είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την αμερικανική πλευρά για την οριστικοποίηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν. Οπως όμως φέρεται ότι είχε τονίσει, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Μπλίνκεν στη δική του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, είναι αυτονόητο ότι θα συνέβαλλε στην επιτυχία της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Παρακολουθήματα παρακολουθήσεων

Είναι γεγονός πως σε κάθε εποχή η οποιαδήποτε εξουσία φρόντιζε να παρακολουθεί και να...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Αν κρίνω από όσα διαβάζω στα ρεπορτάζ έγκριτων συναδέλφων του διπλωματικού ρεπορτάζ, τότε η...

Μας κορόιδεψε… ευθέως!

Μονάχα ένας επαγγελματίας γλείφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θρέφεται...

Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση...

Πολιτική αποτυχία της Ν.Δ.

Το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολούθησης των τηλεφώνων ενός πολιτικού αρχηγού, βουλευτών, καθώς και στελεχών της...

Οι καταγγελίες των συνθηκών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πάει μέχρι στιγμής καλά για τη Δύση. Και αυτό,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

Άφωνος ο Μάρκος Σεφερλής όταν ζήτησε τον λογαριασμό σε ταβέρνα 

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Μάρκο Σεφερλή, όταν εκείνος...

Αυτός είναι ο 50χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του – «Το έκανα γιατί είχαμε οικονομικές διαφορές»

Τι φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς όταν τελικά «λύγισε» και ομολόγησε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ