23/5/2022

Οι γενοκτόνοι επιμένουν

Δημοσίευση:

Το 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκπληρώνοντας την προεκλογική του υπόσχεση και εκμεταλλευόμενος την «παγωμάρα» που επικρατούσε στους κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι παγίως χαϊδολογούν την Τουρκία λόγω της… γεωπολιτικής της θέσης, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και με δήλωσή του στις 24 Απριλίου αναγνώρισε τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων.

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Σημειώνεται ότι οι φιλοτουρκικοί κύκλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν «παγωμένοι» κυρίως για δύο λόγους. Ο ένας ήταν η φιλική σχέση που είχε αναπτύξει ο πρόεδρος της Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν και η υποστηρικτική του στάση προεκλογικά προς τον αντίπαλο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Ο άλλος ήταν η φιλορωσική στάση που τηρούσε η Τουρκία και η αποσταθεροποιητική της πολιτική σε διάφορα μέτωπα, που δεν επέτρεπαν στους φιλότουρκους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποστηρίξουν την Τουρκία.

Έτσι ήλθε η δήλωση της αναγνώρισης, η οποία, με βάση την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε ως εξής:

«Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής Περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές Αρχές, 1.500.000 Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που έγιναν να μη χαθούν ποτέ στην Ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Οι Αρμένιοι

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσο πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την Ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – στον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Εναν κόσμο που δεν θα έχει το στίγμα της μισαλλοδοξίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια». Είναι γνωστό σε διπλωματικούς κύκλους ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι σημείο καμπής για τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ το έπραξαν, σειρά έχει το Ισραήλ, όπου υπάρχουν αντιστάσεις από φιλοτουρκικούς κύκλους στη χώρα, που δεν είναι λίγοι και έχουν τεράστια ισχύ. Το 2021, η Τουρκία ήταν κι αυτή «παγωμένη», γιατί από τη μια ένιωθε τις δικές της ενοχές για τη στήριξη Τραμπ και από την άλλη δεν γνώριζε ποια στάση θα τηρούσε έναντι της Τουρκίας η νέα αμερικανική διοίκηση. Γι’ αυτό οι αντιδράσεις στην αναγνώριση ήταν σχεδόν χλιαρές.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν και θεωρούμενη «φωνή» του, Ιμπραήμ Καλίν, έγραψε στο twitter για το θέμα: «Ο πρόεδρός μας ζήτησε να συσταθεί κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μια ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα».

Φέτος, το 2022, η Τουρκία αναθάρρησε από την ανοχή που της δείχνουν οι χώρες της Δύσης σε εθνοκαθάρσεις τις οποίες συνεχίζει να διαπράττει, κυρίως εναντίον των Κούρδων και των Ασσυρίων, στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό και τις υποστηριζόμενες απ’ αυτόν ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, λόγω της εμπλοκής της στο Ουκρανικό, και η αντίδρασή της ήταν σκληρή, υβριστική και προσβλητική έναντι των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού.

Ο Καλίν, που πέρυσι ήταν απρόσμενα ήπιος, φέτος, βλέποντας και τους φιλοτουρκικούς κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεσαλώνουν υπέρ της Τουρκίας για τα F-16 VIPER, έκανε την εξής δήλωση, ως απάντηση στη φετινή αναφορά Μπάιντεν και πάλι στη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εις βάρος ων Αρμενίων:

«Σύγχρονοι βάρβαροι, που σκότωσαν εκατομμύρια, ξεκίνησαν παγκόσμιους πολέμους, κατασκεύασαν όπλα μαζικής καταστροφής, έριξαν ατομικές βόμβες, πούλησαν σκλάβους και εξέθεσαν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους… Δεν υπάρχει γενοκτονία, εθνοκάθαρση ή κηλίδα ολοκαυτώματος στην ιστορία μας. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, δήλωσε: «Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προάγει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Σημαντική παράμετρος αυτής της δέσμευσης είναι η αναγνώριση της Ιστορίας. Η δήλωση του προέδρου ανέφερε ότι θρηνούμε για το 1.500.000 Αρμενίους που έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την επιμονή των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο στον απόηχο μιας τόσο μεγάλης τραγωδίας. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ είναι για να τιμηθούν τα θύματα.

Ενθαρρύνουμε και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης και εκτίμησης αυτής της οδυνηρής περιόδου στην Ιστορία, η οποία είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την οικοδόμηση θεμελίων για ένα πιο δίκαιο και ανεκτικό μέλλον».

Τη σκυτάλη των ύβρεων, τη φορά αυτή προσωπικά εναντίον του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στη δήλωση Μπάιντεν είπε: «Η δήλωση Μπάιντεν περιέχει εντελώς ψευδείς αναφορές. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει πρώτα να γνωρίζει καλά την Ιστορία, διαφορετικά είναι απαράδεκτο να σηκώνεται και να επιχειρεί αμφισβήτηση της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρμενική κοινότητα θα υποφέρει περισσότερο από αυτή την υποκρισία».

Δηλαδή, πέραν του ότι είπε ανιστόρητο και ψεύτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές εναντίον όσων Αρμενίων γλίτωσαν από το τουρκικό γιαταγάνι.

Αυτά τα αναφέρουμε τώρα γιατί πληροφορούμεθα ότι τα λόμπι της Τουρκίας στις ΗΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με τους φιλότουρκους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία στο Κογκρέσο εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το αν θα παραχωρηθούν ή όχι 40 καινούργια F-16 VIPER και συλλογές αναβάθμισης άλλων 60 αεροσκαφών σε F-16 VIPER στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Ναι, σε αυτή την αεροπορία που παραβιάζει προκλητικά και ξεδιάντροπα τον ελληνικό εναέριο χώρο και κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Μέχρι να… απασφαλίσει κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και τότε…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πρωθυπουργοί και ο Τύπος

Στον διάλογο που είχε με τον διακεκριμένο Αμερικανό δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown University...

Ο γόρδιος δεσμός

H ταυτόχρονη είσοδος στο ΝΑΤΟ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν ήταν ένα τυχαίο...

Η γενοκτόνος φύση του Τουρκισμού

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του...

Kάν’ το όπως η… Σερβία: το μυστικό του τελευταίου γαλατικού χωριού

Θα μπορούσε μια μικρομεσαία ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, δεν είναι...

Η αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο XIX

Μέγα μέρος του κόστους της έντασης των ανταγωνισμών και των πολεμικών αναμετρήσεων μεταξύ μεγάλων...

Αναβοσβήνουν φωτάκια στο πιλοτήριο

Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Και όσο πλησιάζουμε προς τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, σύμφωνα...

Βουλευτάδες πολυάσχολοι…

Αυτές τις ημέρες βρέθηκα σε κάποιες εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, για την παρουσίαση του...

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την...

Γιατί χειροκροτούν αι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο, με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει...

Αναμνηστικό…

«Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» τραγούδησε η Δούκισσα. «Μα θες δε θέλεις, θα μου αφήσεις τις...

Σκανδιναβική «ουδετερότης»

Τόση Ιστορία που παράγεται αυτές τις μέρες είναι ολίγον δύσκολο να την καταναλώσουμε! Χαρακτηρίστηκε...

Η λεηλασία συνεχίζεται

Η λεηλασία μετάλλων της χώρας συνεχίζεται. Όλοι ξέρουμε πως η πλειονότητα των κατ' επάγγελμα...

Το ποίημα του Κογκρέσου

Η Μούσα παρακολούθησε την ομιλία Μητσοτάκη, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» πριν καν εκφωνηθεί, και έψαχνε...

Σε λάθος μονοπάτι

Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο των «επινικίων» για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο...

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη!

Πολιτικό ταμείο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε...

Φοβήθηκε να πει τη λέξη «Τουρκία»

Προτού ακόμη αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Τραγωδία: Βολιώτης ενώ έτρωγε με τους γονείς του πήγε στο μπάνιο και κρεμάστηκε

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Tα πάνω κάτω στον ΣΚΑΪ – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι η φράση που ακούγεται...

Νεκρός απο ηλεκτροπληξία επίδοξος ληστής στη Φθιώτιδα

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ