Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023

Οι γενοκτόνοι επιμένουν

Το 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκπληρώνοντας την προεκλογική του υπόσχεση και εκμεταλλευόμενος την «παγωμάρα» που επικρατούσε στους κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι παγίως χαϊδολογούν την Τουρκία λόγω της… γεωπολιτικής της θέσης, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και με δήλωσή του στις 24 Απριλίου αναγνώρισε τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων.

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Σημειώνεται ότι οι φιλοτουρκικοί κύκλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν «παγωμένοι» κυρίως για δύο λόγους. Ο ένας ήταν η φιλική σχέση που είχε αναπτύξει ο πρόεδρος της Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν και η υποστηρικτική του στάση προεκλογικά προς τον αντίπαλο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Ο άλλος ήταν η φιλορωσική στάση που τηρούσε η Τουρκία και η αποσταθεροποιητική της πολιτική σε διάφορα μέτωπα, που δεν επέτρεπαν στους φιλότουρκους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποστηρίξουν την Τουρκία.

Έτσι ήλθε η δήλωση της αναγνώρισης, η οποία, με βάση την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε ως εξής:

«Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής Περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές Αρχές, 1.500.000 Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που έγιναν να μη χαθούν ποτέ στην Ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Οι Αρμένιοι

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσο πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την Ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – στον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Εναν κόσμο που δεν θα έχει το στίγμα της μισαλλοδοξίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια». Είναι γνωστό σε διπλωματικούς κύκλους ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι σημείο καμπής για τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ το έπραξαν, σειρά έχει το Ισραήλ, όπου υπάρχουν αντιστάσεις από φιλοτουρκικούς κύκλους στη χώρα, που δεν είναι λίγοι και έχουν τεράστια ισχύ. Το 2021, η Τουρκία ήταν κι αυτή «παγωμένη», γιατί από τη μια ένιωθε τις δικές της ενοχές για τη στήριξη Τραμπ και από την άλλη δεν γνώριζε ποια στάση θα τηρούσε έναντι της Τουρκίας η νέα αμερικανική διοίκηση. Γι’ αυτό οι αντιδράσεις στην αναγνώριση ήταν σχεδόν χλιαρές.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν και θεωρούμενη «φωνή» του, Ιμπραήμ Καλίν, έγραψε στο twitter για το θέμα: «Ο πρόεδρός μας ζήτησε να συσταθεί κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μια ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα».

Φέτος, το 2022, η Τουρκία αναθάρρησε από την ανοχή που της δείχνουν οι χώρες της Δύσης σε εθνοκαθάρσεις τις οποίες συνεχίζει να διαπράττει, κυρίως εναντίον των Κούρδων και των Ασσυρίων, στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό και τις υποστηριζόμενες απ’ αυτόν ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, λόγω της εμπλοκής της στο Ουκρανικό, και η αντίδρασή της ήταν σκληρή, υβριστική και προσβλητική έναντι των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού.

Ο Καλίν, που πέρυσι ήταν απρόσμενα ήπιος, φέτος, βλέποντας και τους φιλοτουρκικούς κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεσαλώνουν υπέρ της Τουρκίας για τα F-16 VIPER, έκανε την εξής δήλωση, ως απάντηση στη φετινή αναφορά Μπάιντεν και πάλι στη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εις βάρος ων Αρμενίων:

«Σύγχρονοι βάρβαροι, που σκότωσαν εκατομμύρια, ξεκίνησαν παγκόσμιους πολέμους, κατασκεύασαν όπλα μαζικής καταστροφής, έριξαν ατομικές βόμβες, πούλησαν σκλάβους και εξέθεσαν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους… Δεν υπάρχει γενοκτονία, εθνοκάθαρση ή κηλίδα ολοκαυτώματος στην ιστορία μας. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, δήλωσε: «Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προάγει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Σημαντική παράμετρος αυτής της δέσμευσης είναι η αναγνώριση της Ιστορίας. Η δήλωση του προέδρου ανέφερε ότι θρηνούμε για το 1.500.000 Αρμενίους που έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την επιμονή των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο στον απόηχο μιας τόσο μεγάλης τραγωδίας. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ είναι για να τιμηθούν τα θύματα.

Ενθαρρύνουμε και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης και εκτίμησης αυτής της οδυνηρής περιόδου στην Ιστορία, η οποία είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την οικοδόμηση θεμελίων για ένα πιο δίκαιο και ανεκτικό μέλλον».

Τη σκυτάλη των ύβρεων, τη φορά αυτή προσωπικά εναντίον του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στη δήλωση Μπάιντεν είπε: «Η δήλωση Μπάιντεν περιέχει εντελώς ψευδείς αναφορές. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει πρώτα να γνωρίζει καλά την Ιστορία, διαφορετικά είναι απαράδεκτο να σηκώνεται και να επιχειρεί αμφισβήτηση της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρμενική κοινότητα θα υποφέρει περισσότερο από αυτή την υποκρισία».

Δηλαδή, πέραν του ότι είπε ανιστόρητο και ψεύτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές εναντίον όσων Αρμενίων γλίτωσαν από το τουρκικό γιαταγάνι.

Αυτά τα αναφέρουμε τώρα γιατί πληροφορούμεθα ότι τα λόμπι της Τουρκίας στις ΗΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με τους φιλότουρκους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία στο Κογκρέσο εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το αν θα παραχωρηθούν ή όχι 40 καινούργια F-16 VIPER και συλλογές αναβάθμισης άλλων 60 αεροσκαφών σε F-16 VIPER στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Ναι, σε αυτή την αεροπορία που παραβιάζει προκλητικά και ξεδιάντροπα τον ελληνικό εναέριο χώρο και κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Μέχρι να… απασφαλίσει κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και τότε…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριστερά και Βόρεια Ηπειρος

Το ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη -ο οποίος κρατείται...

Λίγη ντροπή πια…

Δυστυχώς, μόνο η «δημοκρατία», η «Εστία», η «Ελεύθερη Ώρα», η αθλητική «ΩΡΑ» και η...

Πίσω στα Εξάρχεια, αλλά με Μετρό

Το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και η μετέπειτα στάση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως η...

Το ήθος της ευγενικής Δεξιάς!

Ηταν σπουδαία η πρωτοβουλία που ανέλαβε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης να δώσει,...

Ο φαρισαϊσμός του Ιερωνύμου

Δεν αντέδρασε όταν έκλεισαν οι ιεροί ναοί λόγω κορωνοϊού. Δεν αντέδρασε όταν διώκονταν ιερείς...

Βορειοηπειρώτες και Πομάκοι: Ανόητες συγκρίσεις

Η ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου είναι αναγνωρισμένη ως ελληνική εθνική μειονότητα με συγκεκριμένα...

Είναι η δημοκρατία κλειστό κλαμπ;

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συμφώνησε προχθές με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της...

Κεμαλική τηλεόραση

Στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται!», που παρουσιάζει η… μπεμπεκίζουσα Ναταλία Γερμανού, εμφανίστηκε ο συνεργάτης...

Γιατί ο Ερντογάν είναι κυρίαρχος!

Οι σχεδόν παράλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων...

Χριστιανισμός, η ταυτότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες τη συζήτηση για τον ρόλο της Εκκλησίας...

Τα «εγκλήματα» του Αλέξη Τσίπρα!

Κάθε δημοκρατία για να ευημερεί πρέπει να διαθέτει δυνατή κυβέρνηση και ισχυρή αντιπολίτευση. Οποιο...

Η άλλη ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος

Στην εκλογική μάχη συμμετέχουν δύο εμπλεκόμενοι. Ο πρώτος είναι το πολιτικό σύστημα και ο...

«Κατασκευάζεται» ένας νέος, κυνικός λαός, μηδενικής εθνικής μνήμης

Μεγάλη μέρα η σημερινή. Ημέρα μνήμης. Ημέρα αναστοχασμού. Ημέρα εθνικής ταυτότητας. Παρότι, όμως, έχει...

Να τιμωρηθεί ο αλβανικός σωβινισμός

Οι στενές σχέσεις του Εντι Ράμα με το καθεστώς Ερντογάν είναι κοινό μυστικό. Τα...

Πόσο βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου;

Ενα ζήτημα που απασχολεί τη Δύση, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., την Κύπρο, την Ελλάδα,...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας...

Αυτός είναι ο άντρας που προκάλεσε τον θάνατο του ταξιτζή στο Χαϊδάρι – Συνελήφθη

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άντρας που επιτέθηκε...

«Κάτι σας έχει πιάσει…»: Άγρια κόντρα της Σίας Κοσιώνη με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με την...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε...

NEWSROOM