Οι ΗΠΑ, οι Κούρδοι και η Τουρκία

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ενώ ο φιλοκυβερνητικός Tύπος στην Τουρκία πανηγύριζε για τη δράση της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, η οποία, με τη βοήθεια εταιρίας άσκησης επιρροής (λόμπι), φέρεται ότι έχει πείσει τα 2/3 των μελών του Κογκρέσου να ψηφίσουν υπέρ της πώλησης των F-16V στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η αμερικανική διοίκηση, με μια απόφασή της, υπέβαλε σε ψυχρολουσία ή, καλύτερα, σε «παγωμένο ντους» την Τουρκία.

  • Σάββας Καλεντερίδης

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τη γειτονική χώρα ότι το Κουρδικό είναι μακράν το σοβαρότερο πρόβλημα της Τουρκίας, το οποίο, κατά δήλωση της ίδιας της κυβέρνησης και του κράτους, απειλεί όχι απλά την ενότητα, αλλά και την επιβίωσή της.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν τουρκική Δικαιοσύνη έχει φυλακίσει χιλιάδες στελέχη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ανάμεσα στα οποία ο πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχατρίν Ντεμιρτάς, βουλευτές, δήμαρχοι και κορυφαία πολιτικά στελέχη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τουρκικό κράτος, εκμεταλλευόμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η Δύση, βομβαρδίζει καθημερινά δεκάδες κουρδικά και ασσυριακά χωριά στη ΒΑ Συρία, όπου λειτουργεί ένα οιωνεί κουρδο-αραβικό κράτος από το 2011, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από τις 18 Απριλίου μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, την «Pençe-Kilit», στο έδαφος του Ιράκ, στην επικράτεια της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, όπου λειτουργεί από το 1991 ντε φάκτο και από το 2005 συνταγματικά κατοχυρωμένο το πρώτο -έστω αυτόνομο- κουρδικό κράτος.

Ο στόχος της επιχείρησης «Pençe-Kilit» υποτίθεται ότι είναι ο περιορισμός του πεδίου επιχειρησιακής δράσης των ανταρτών του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των Κούρδων, που εκφράζεται πολιτικά από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Όμως, στην ουσία, η Τουρκία θέλει να καταλύσει το πρώτο κουρδικό κράτος και να αποτρέψει την ένωσή του με το υπό δημιουργία δεύτερο κουρδικό κράτος, αυτό που οι Κούρδοι αποκαλούν Ροζάβα και εκτείνεται στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, μαζί με την επαρχία της Ιεράπολης/Μένπετζ.

Στη Ροζάβα, οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) ήταν αυτές που, με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, κατάφεραν καθοριστικό χτύπημα στο ανίκητο μέχρι τότε Ισλαμικό Κράτος, απελευθερώνοντας τις περιοχές που κατείχε, μεταξύ αυτών και την οιονεί πρωτεύουσά του, τη Ράκα, τον Οκτώβριο του 2017.

Οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), που ενοχλούσαν την Τουρκία, δεδομένου ότι τις θεωρούσε παρακλάδι του ΡΚΚ, με τη συμμετοχή Αράβων και Ασσυρίων, μετεξελίχθηκαν στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), οι οποίες απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος σημαντικές πετρελαιοπηγές της Συρίας στην περιοχή Ντερ εζ Ζορ.

Έκτοτε, η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων πέρασε στην ευθύνη της διοίκησης της Ροζάβα, η οποία από την πώληση του πετρελαίου εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα για τη λειτουργία των κρατικών υποδομών. Στην εκμετάλλευση εμπλέκονται και εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων.

Πάμε τώρα στο «κρύο ντους». Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει εμπάργκο στη Συρία, την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters, έθεσαν εκτός κυρώσεων την περιοχή της Ροζάβα και ενέκριναν ορισμένες ξένες επενδύσεις σε περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται εκτός κυβερνητικού ελέγχου. Η απόφαση αυτή της αμερικανικής διοίκησης εντάσσεται σε μια στρατηγική που αποσκοπεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους μέσω της οικονομικής σταθεροποίησης της περιοχής. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέκρινε δραστηριότητες σε 12 τομείς, συμπεριλαμβανομένων της γεωργίας, των κατασκευών και των οικονομικών, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέπεται καμιά συναλλαγή με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ή με αυτούς που ορίζονται από τις ΗΠΑ ως υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια του 11χρονου εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

«Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις περιοχές θα συμβάλουν στη μείωση της πιθανότητας αναζωπύρωσης του ISIS, καταπολεμώντας τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και επιτρέπουν τη δράση του δικτύου στρατολόγησης και υποστήριξης των τρομοκρατικών ομάδων» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε γειτονικές χώρες, αλλά δεν έδωσε ονόματα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν αποσύρονται από τη ΒΑ Συρία, δηλαδή από την επικράτεια της διοίκησης της Ροζάβα, όπως απαιτεί η Τουρκία, αλλά εξασφαλίζουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς για αμερικανικές και ξένες επενδύσεις στην περιοχή αυτή, που, εκτός από αναπτυξιακή και οικονομική, έχει και τεράστια πολιτική σημασία.

Έτσι, η Τουρκία, που φαινόταν περιχαρής από τα μηνύματα που της έστελνε ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσινγκτον για πιθανή θετική εξέλιξη στο θέμα των F-16V, υπέστη ψυχρολουσία και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτή την εξέλιξη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε για το θέμα: «Επενδυτική εξαίρεση από τις ΗΠΑ στο YPG. Κάνουν διακρίσεις σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το καθεστώς (Ασαντ). Οπου το PKK/YPG ασκεί επιρροή, επεκτείνουν τις αποφάσεις τους. Υπάρχει χαλάρωση του νόμου ή των κυρώσεων».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ήταν πιο επιθετικός, αλλά και απειλητικός για το θέμα:

«Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το YPG είναι το ίδιο που είναι το PKK. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το λάθος των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει οικονομική υποστήριξη και εξοπλισμό σε αυτές τις δυνάμεις, καθώς και όπλα και πυρομαχικά με φορτηγά. Αν και εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας σε όλες τις διοικήσεις των ΗΠΑ, αυτές δεν εισακούστηκαν και η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε. Οπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση “Pençe-Kilit”. Για μας δεν έχει σημασία αν είναι το PKK ή το YPG – εμείς θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε το ίδιο στη βόρεια Συρία, όπως κάναμε στο βόρειο Ιράκ. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ίδια αποφασιστικότητα στον αγώνα ενάντια στους εχθρούς μας. […] Εμείς λέμε σε όλες τις χώρες που υποτίθεται ότι είναι φιλικές προς εμάς, τους είπαμε ότι “κάνετε λάθος” και ζητήσαμε να διορθώσουν τη στάση τους».

Αυτό ήταν το «κρύο ντους». Να δούμε τις συνέχειες στο… σίριαλ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαψεύδει ο ΕOKAN την πληροφορία για τον ντοπαρισμένο ποδοσφαιριστή της Εθνικής – Καμία ενημέρωση δεν έχει η ΕΠΟ

Περιπλέκεται η υπόθεση του Έλληνα ποδοσφαιριστή της Εθνικής ομάδας ο οποίος φέρεται να βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που...

More Articles Like This