Πολυπόθητη νύφη

Must Read

Με μια ιδιαίτερα πετυχημένη εκλογική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 170.000 μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ., η σοσιαλιστική παράταξη της χώρας μας επέλεξε με συντριπτική πλειοψηφία την υιοθέτηση του κλασικού ονόματος ΠΑΣΟΚ και του παλαιού συμβόλου με τον γνωστό σε όλους μας πράσινο ήλιο.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης έχει χαράξει πολύ σωστή τακτική σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές: σε όλους τους τόνους διακηρύττει ότι δεν θα συνεργαστεί με κανένα άλλο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πολιτική τακτική που θα έπρεπε να εφαρμόζει κάθε κόμμα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, αν προαναγγείλει ένα κόμμα συνεργασία με άλλον μεγαλύτερο συστημικό σχηματισμό, τότε στέλνει μήνυμα στον πιθανό ψηφοφόρο του να δώσει την ψήφο του στο μεγαλύτερο πολιτικό σχήμα και ουχί στο μικρότερο κόμμα.

Οπότε από αυτή την άποψη -από μια οπτική καθαρά τακτικού σχεδιασμού- πράττει άριστα ο Ανδρουλάκης που προαναγγέλλει μη συνεργασία με κανέναν.Ομως, εκ των πραγμάτων, οι εξελίξεις θα τον αναγκάσουν να συνεργαστεί. Βλέπετε, οι πρώτες εκλογές είναι βασισμένες στο σύστημα της απλής αναλογικής και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ στις -πολύ πιθανές- δεύτερες εκλογές το σύστημα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα, αλλά και πάλι ίσως δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το πολιτικό τοπίο μοιάζει με πολυπόθητη νύφη, που γι’ αυτήν θα ανταγωνιστούν δύο αντίπαλοι μνηστήρες, ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας.

Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιλεχθεί συνεργασία με τον Τσίπρα. Ο λόγος είναι απλός: Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «αλιεύουν» ψηφοφόρους σχεδόν από την ίδια δεξαμενή, αυτή της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς. Είναι ιδανική ευκαιρία για τον Ανδρουλάκη να εξοντώσει πολιτικά τον πολιτικό του ανταγωνιστή Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό συνασπισμό, τότε θα αναγκαστεί ο επικεφαλής του να παραιτηθεί. Καμία κομματική βάση, όσο αρχηγοκεντρική και να είναι, δεν αντέχει για τόσα πολλά έτη να μείνει εκτός εξουσίας ενώ την έχει γευτεί.

Ο ίδιος ο Τσίπρας θα παραιτηθεί αμέσως μετά την πολιτική του ήττα και το κόμμα του θα προχωρήσει σε ανάδειξη νέου αρχηγού. Η ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ θα είναι τεράστια. Ειλικρινά θεωρώ πολύ απίθανο να μην το εκμεταλλευτεί ο Ανδρουλάκης και να μην προκαλέσει τον πολιτικό τερματισμό ενός τόσο ισχυρού πολιτικού ανταγωνιστή του, όπως ο Τσίπρας. Αν τελικά καταλήξουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας στις επόμενες εκλογές, το πιθανότερο είναι πως θα δούμε το δίδυμο Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στην εξουσία, και τον Τσίπρα να εκπαραθυρώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν νεκροί δύο ακόμα αγνοούμενοι

Έξι εργάτες από τη Λατινική Αμερική τα θύματα από την κατάρρευση της γέφυρας

More Articles Like This