Ανταλλάσσεται πατρίδα με γραβάτα

Must Read

Δεν κοστίζει ακριβά η Ελλάδα. Μια γραβάτα ως αντίτιμο αρκεί

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Τον Ιούνιο του 2018 ο Ζόραν Ζάεφ, τότε πρωθυπουργός των Σκοπίων, μόλις έβαλε στο χέρι -διά της Συμφωνίας των Πρεσπών- το όνομα, την ιστορία, τα πολιτισμικά ασημικά της Μακεδονίας μας, έδωσε στον χάσκοντα Αλέξη Τσίπρα μια γραβάτα. Κι αυτός την επεδείκνυε χαχανίζοντας, λες και κρατούσε λυθρίνι που μόλις είχε χτυπήσει με ψαροντούφεκο.

Και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί και οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι χειριστές και εντολείς τους απόρησαν με την επιτυχία: «Τόσο εύκολο ήταν τελικά; Ανταλλάσσεται κάτι τόσο ακριβό, τόσο δυσπρόσιτο με μια γραβάτα της συμφοράς;», ίσως να αναρωτήθηκαν. Κι όμως, ναι. Τόσο έκανε. Μια γραβάτα – ίσως και κατιτίς παραπάνω, αν δώσουμε βάση στα δημοσιεύματα της εποχής (σκοπιανά και ελληνικά), που αναφέρονταν σε πιο σκοτεινές και δυσαπόδεικτες δοσοληψίες.

Οι καιροί περάσανε αλλά τα χούγια μείνανε. Οι εξουσιαστές υποτίθεται πως άλλαξαν (αν και η πηγή της ισχύος τους ίδια μένει), αλλά η γραβάτα είναι ακόμα εκεί. Ισταται πάνω από τη νοόσφαιρα και κινεί τα αόρατα νήματα ων εξελίξεων.

Πήγε αλαφιασμένος από τη χαρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Μπάιντεν, που ανά δύο χειραψίες που κάνει η μία είναι με τον αέρα, του προσέφερε, ως αντάλλαγμα για το απεριόριστο ελληνικό έδαφος που έλαβε για τις βάσεις του, χαμόγελα πολλά, χτυπήματα στην πλάτη και μια γραβάτα με την ελληνική σημαία. Μόνο που ο Μπάιντεν δεν χάρισε στον Μητσοτάκη τη γραβάτα. Απλώς του τη μόστραρε φορώντας την ο ίδιος και ο Κυριάκος ξελιγώθηκε, και ξετρελάθηκε κι ο φίλιος με την κυβέρνηση Τύπος, ο οποίος ανέπεμπε ύμνους στην… κολοσσιαία συμβολική χειρονομία του Αμερικανού γέροντα.
Πήραμε φωτό τον Μπάιντεν με… ελληνοφέρουσα γραβάτα – λες και πήραμε την Πόλη…

Αναπόφευκτο να θυμηθείς τους τελευταίους στίχους της «Πρέβεζας» του Κώστα Καρυωτάκη.

Περπατώντας αργά στην προκυμαία,
«υπάρχω;» λες, κι ύστερα: «δεν υπάρχεις!»
Φτάνει το πλοίο. Υψωμένη σημαία.
Ισως έρχεται ο κύριος Νομάρχης.
Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους
αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Financial Times επικυρώνουν τις απόψεις μου σχετικά με τα χάλια της οικονομίας μας

Το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Financial Times θα πρέπει να ιδωθεί ως δώρο Θεού. Και τούτο γιατί ενώ, η...

More Articles Like This