Η άρνηση στην άμυνα!

Must Read

Τη στιγμή που το ΕΛΙΑΜΕΠ αναβαθμίζεται σε ερευνητικό κέντρο με δυνατότητα να χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, ώστε να συνεχίσει να «ερμηνεύει» τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, τη Θράκη και την ανατολική Μεσόγειο στους εγχώριους πολιτικούς, ένα διαφορετικό του ΕΛΙΑΜΕΠ τουρκικό ερευνητικό κέντρο, το TUBITAC, μαζί με την κρατική αμυντική βιομηχανία ROCETSAN παρουσίασε τον νέο τουρκικό πύραυλο κρουζ CAKIR (γκριζογάλανος), εμβέλειας 150 χιλιομέτρων.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Προφανώς, το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι στη Ν.Δ., καθώς και στα άλλα πολιτικά κόμματα αγνοούν το διαφημιστικό βίντεο του νέου πυραύλου, το οποίο, όπως δήλωσαν στρατιωτικοί αναλυτές στο Nordic Research Monitoring Network (https://nordicmonitor.com/2022/04/22049/), «εκπέμπει απειλητικά μηνύματα προς την Ελλάδα». Οι ειδικοί, λοιπόν, που ανέλυσαν τις εικόνες τεκμηρίωσαν ότι η τοποθεσία από την οποία εκτοξεύονται οι πύραυλοι είναι η ακτή του Τσεσμέ και, επίσης, ότι το νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές, είναι η εχθρική περιοχή.

Στο βίντεο οι τουρκικές δυνάμεις εμφανίζονται με μπλε χρώμα, επειδή υποσυνείδητα σηματοδοτεί τις δυνάμεις του δικαίου, ενώ το ελληνικό νησί εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα, που υπονοεί τους «κακούς». Ομοίως, οι πύραυλοι φαίνεται ότι εκτοξεύονται από Ανατολάς προς Δυσμάς, ενώ στα αντίστοιχα διαφημιστικά βίντεο άλλων χωρών οι προσομοιώσεις γίνονται πάντα από αριστερά προς τα δεξιά, προωθώντας έτσι το υποσυνείδητο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες ότι ο στόχος των νέων όπλων είναι η Ελλάδα.

Ουσιαστικά, λοιπόν, αναφέρουν οι αναλυτές του NORDIC MONITOR, για μία ακόμη φορά σύσσωμη η Τουρκία, ως χώρα, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λαός, δηλώνει απροκάλυπτα ότι πρόκειται να επιτεθεί και να καταλάβει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καθώς και από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ότι δηλαδή η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να επιχειρήσει στρατιωτικά και να καταλάβει τα ελληνικά νησιά.

Ταυτόχρονα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει μια πιθανή εισβολή στην Ελλάδα, ενώ η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις τους, ναι μεν είναι άκρως επικριτικοί για τη ρωσική εισβολή, αλλά προκλητικά απαθείς στην τουρκική επιθετικότητα. Επιπροσθέτως, τον Ιανουάριο, σε έτερο βίντεο, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «οι Τούρκοι φοιτητές της ναυτικής ακαδημίας μπορούν εύκολα να κολυμπήσουν την απόσταση των 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία μέχρι το Καστελόριζο».

Επίσης, τη 19η, την 22η Οκτωβρίου και τη 18η Φεβρουαρίου ο Ερντογάν δήλωσε ότι «το 1914 τα εδάφη μας ήταν 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και, ύστερα από εννέα χρόνια, την εποχή της Συνθήκης της Λωζάννης, μειώθηκαν σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το να επιμείνουμε στα σύνορα του 1923 είναι η μεγαλύτερη αδικία για τη χώρα και το έθνος. Ενώ όλα αλλάζουν στον σημερινό κόσμο, δεν μπορούμε να διαιωνίζουμε την αντίληψη ότι το καθεστώς του 1923 ήταν επιτυχία. Δεν αποδεχθήκαμε τότε τα σύνορά μας οικειοθελώς…

Συμφωνήσαμε εξ ανάγκης στα σημερινά μας σύνορα, αλλά είναι λάθος να παραδοθούμε σε αυτή τη θυσία. Μπορείς να δεις το Αιγαίο τώρα, σωστά; Χαρίσαμε τότε εκείνα τα νησιά, όπου ακούγεται η κραυγή σου εδώ στους Ελληνες. Είναι αυτή η κατάσταση νίκη; Αυτά τα μέρη ανήκαν παλιά σε εμάς.

Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών του αφοπλισμού».

Όμως, παρά το σαφώς σκιαγραφούμενο ζοφερό πλαίσιο και τη σαφή αποσαφήνιση των τουρκικών προθέσεων, το πολιτικό σύστημα όχι μόνο παραδίδει άοπλη τη χώρα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά επιπροσθέτως φαίνεται ότι αγνοεί πως το 2023, που είναι η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ερντογάν έχει θέσει στόχους εδαφικής επέκτασης.

Επίσης, καθώς η οικονομία της Τουρκίας συνεχίζει να μειώνεται, το 53% των Τούρκων πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο και συνεπώς μια πιθανή στρατιωτική νίκη κατά της Ελλάδας θα καταστήσει τον Ερντογάν και πάλι νικητή στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Είναι τραγικό ότι, παρά τις σαφείς τουρκικές δηλώσεις περί επικείμενης επίθεσης στα νησιά, στην Ελλάδα η νεοταξική και διεθνιστική ρητορική του πολιτικού συστήματος και οι αντίστοιχες πρακτικές του (π.χ., «είμαστε κατά του νατιβισμού», «είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολυεθνική κοινωνία», «οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα», «οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο» κ.λπ.), φαίνεται να μην υιοθετούν ως πολιτική θέση την άμυνα σε περίπτωση επίθεσης.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Financial Times επικυρώνουν τις απόψεις μου σχετικά με τα χάλια της οικονομίας μας

Το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Financial Times θα πρέπει να ιδωθεί ως δώρο Θεού. Και τούτο γιατί ενώ, η...

More Articles Like This