Ως πότε θα ανεχόμαστε τις προκλήσεις τους!

Must Read

Οι παραβιάσεις της λεγόμενης «Συμφωνίας» των Πρεσπών, από πλευράς των Σκοπιανών, είναι καθημερινές και αριθμούνται πλέον σε εκατοντάδες.

Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Αρχισαν αμέσως μετά την υπογραφή της, προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι της προδοσίας, και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αθλητικές ομοσπονδίες, κρατικοί φορείς, σύλλογοι, εξέχουσες προσωπικότητες του κρατιδίου χρησιμοποιούν απροκάλυπτα τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του για τον αυτοπροσδιορισμό τόσο των ιδίων όσο και της χώρας τους.

Πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση αποτελεί η συμμετοχή των Σκοπίων, με όνομα νέτο σκέτο «Μακεδονία», στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τεχνών που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 29 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου. Στο φεστιβάλ αυτό, μάλιστα, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του.

Προς τιμήν της η διοίκηση του δήμου φρόντισε και ρώτησε για τις συμμετοχές χωρών και, όταν πληροφορήθηκε για αυτές των ψευδεπίγραφων χωρών «Μακεδονία» και «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» (Κατεχόμενα), ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που απαγόρευσε τη συμμετοχή, προκειμένου να μη νομιμοποιηθούν με τον τρόπο αυτόν οι δύο αυτές ονομασίες.

Μπορεί, βεβαίως, χάρη στην ενημέρωση και τις συνεχείς πρωτοβουλίες διάφορων προσώπων και φορέων (μεταξύ αυτών και η δημοτική μας παράταξη), που παρακολουθούν και ενημερώνουν για τις συνεχείς προκλήσεις των γειτόνων μας, να έχουν αυξηθεί η επαγρύπνηση και η ευαισθησία των διάφορων αξιωματούχων τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφεύγουν κάποιες «κακοτοπιές», αλλά προφανώς και δεν είναι αρκετό αυτό.

Μετά την ντροπιαστική εκείνη υπογραφή, με την οποία εκχωρήθηκαν ονομασία, γλώσσα και εθνότητα στο πληθυσμιακό συνονθύλευμα των Σκοπίων, ήταν επόμενο πως άνοιγε ο δρόμος για τους Σκοπιανούς να προχωρήσουν στην υλοποίηση του επίβουλου σχεδιασμού τους σε βάρος της πατρίδας και της Μακεδονίας μας, αυτή τη φορά με την κάλυψη της νομιμοποίησης που τους παρέσχε μία ελλαδίτικη κυβέρνηση. Και αυτό έκαναν!

Δεν θεώρησαν σωστό (ούτε τους το ζήτησε κανείς, εξάλλου!) να απαλείψουν τον όρο «Μακεδονία» από τον «εθνικό» τους ύμνο. Δεν άλλαξαν τις πινακίδες στο οδικό τους δίκτυο. Διατήρησαν τον όρο «Μακεδονία» σε ένα πλήθος κρατικών οργανισμών (υπουργείο Τουρισμού, Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, Εθνική Πινακοθήκη, επιμελητήρια, αθλητικές ομοσπονδίες, Ολυμπιακή Επιτροπή κ.ά.), αλλά και στα χαρτονομίσματα, σε συνέδρια πολιτικών κομμάτων, σε μνημεία σε όλη τη χώρα, γέφυρες, κ.λπ.

Ακόμη γίνεται επανειλημμένως χρήση του Ηλιου της Βεργίνας, με σημαιοστολισμούς πόλεων και χωριών με διάφορες αφορμές, ενώ ακόμη και ο Σκοπιανός πρόξενος στο Τορόντο του Καναδά δεν δίστασε να φωτογραφηθεί ενώπιον μιας τέτοιας σημαίας, σε επίσημη εμφάνισή του. Επίσης, ο ίδιος ο Ζάεφ, που υπέγραψε τη «συμφωνία», επανειλημμένως έχει εμφανιστεί με αμφιέσεις, σε αθλητικούς αγώνες κυρίως, που αναγράφουν «Μακεδονία», ενώ έχει δηλώσει απλά και ξεκάθαρα «Μακεδόνας»!

Όλα αυτά, αντί να αξιοποιηθούν για την καταγγελία της προδοτικής «συμφωνίας», όχι μόνο γίνονται ανεκτά από μία κυβέρνηση που πούλησε πατριωτισμό για να αναρριχηθεί στην εξουσία, εκμεταλλευόμενη την εθνική ευαισθησία του ελληνικού λαού, αλλά δηλώνει συνεχώς ότι σέβεται τη «συμφωνία» και παραμένει προσηλωμένη «στην επιτακτική ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της».

Σε ποια «καλή πίστη», όμως, αναφέρεται η κυβέρνηση, όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω (και πολύ περισσότερα από αυτά); Τι είναι αυτό που την οδηγεί στο να αποδεικνύεται αφερέγγυα στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και ανακόλουθη στις υποσχέσεις της σε όσους την πίστεψαν και την εμπιστεύθηκαν; Τι είναι αυτό, τέλος πάντων, που την οδηγεί στο να εδραιώνει συνεχώς την πεποίθηση στους πολίτες πως «όλοι ίδιοι είναι»; Μια πεποίθηση που αναμφισβήτητα οδηγεί στη ραγδαία απαξίωση θεσμών και αξιών ενός συστήματος, που υποτίθεται πως η ίδια υπερασπίζεται και εκπροσωπεί…

*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This