Προστατεύστε την Ξάνθη μας!

Must Read

Το παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν, οι συνεχείς (προσωπικές) επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και οι φόβοι ότι η γείτων προετοιμάζει «θερμό επεισόδιο» έχουν προκαλέσει «συναγερμό».

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΡΓΗ

Τούτη την ώρα τα πάντα πρέπει να μπαίνουν στο μικροσκόπιο και να ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές, στη λογική ότι η χώρα οφείλει να είναι «οχυρωμένη» όχι μόνο στις προκλήσεις, αλλά και σε κάθε είδους «σχέδιο» που μπορεί να εξυφαίνεται.

Τις τελευταίες ημέρες στην Ξάνθη έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν την τοπική ομάδα, η οποία για πολλά χρόνια έπαιζε στη μεγάλη κατηγορία και τώρα πλέον αγωνίζεται στη Super League 2.

Οι φήμες, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση στα Ελληνοτουρκικά, έχουν δημιουργήσει αναταραχή στην πόλη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τουρκικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ομάδα.

Το 2015 δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα ανέφεραν ότι ο βαθύπλουτος πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε Αζίζ Γιλντιρίμ ήθελε να αγοράσει την Ξάνθη και είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον τότε μεγαλομέτοχο Χρήστο Πανόπουλο. Μπορεί το θέμα να μην επιβεβαιώθηκε από ελληνικής πλευράς, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Οι δύο πλευρές είχαν μπει σε συζητήσεις, όμως ο κ. Πανόπουλος έκανε πίσω όταν κατάλαβε ότι στόχος του Τούρκου επιχειρηματία ήταν να μετατρέψει την Ξάνθη σε «παραμάγαζο» της Φενέρ.

Την ίδια περίοδο στην πόλη υπήρχαν πρόσωπα που υποστήριζαν ότι στο καταστατικό ίδρυσης της Ξάνθης υπάρχει όρος να μην πουληθεί ποτέ σε Τούρκους, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Πάντως, από τη στιγμή που ο Πανόπουλος έκανε πίσω, η υπόθεση έληξε εκεί.

To 2018, η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, με δημοσίευμα του Γιώργου Σηφάκη, είχε αποκαλύψει ότι «Τούρκοι επιχειρηματίες, ενεργώντας κατ’ εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, διαπραγματεύονται την αγορά ομάδας στη Β. Ελλάδα», θέλοντας να επενδύσουν πολλά χρήματα και να «εισβάλουν» διά της πλαγίας οδού, χρησιμοποιώντας ως «δούρειο ίππο» το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ευτυχώς και τότε τίποτα δεν προχώρησε. Εν συνεχεία, η ΠΑΕ Ξάνθη πουλήθηκε στον Ελληνοαυστραλό Μπιλ Πάπας. Στην αρχή έριξε χρήματα στην ομάδα, η οποία τη σεζόν 2020-2021 διεκδίκησε την άνοδό της στη Super League 1 δίχως όμως αποτέλεσμα, αφού στο μπαράζ τη νίκησε ο Παναιτωλικός.

Από εκεί και πέρα έγιναν μεγάλες αλλαγές, όμως τα προβλήματα για την Ξάνθη άρχισαν μέσα στο 2022, όταν φάνηκε ότι υπήρχε ζήτημα ρευστότητας για τον Μπιλ Πάπας. Από τον περασμένο Φεβρουάριο παίκτες και εργαζόμενοι στην ομάδα είναι απλήρωτοι.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης αποκάλυψε τα εξής: «Στο στόχαστρο του προέδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, ε.τ. αντιεισαγγελέα Α.Π. Χαράλαμπου Βουρλιώτη μπήκε και ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας Μπιλ Πάπας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθης. Οπως αποκάλυψε η “Δίκη στο Open”, με απόφαση της Αρχής Ξεπλύματος δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Πάπας, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος τουλάχιστον τριών διεθνών τραπεζών. Η περιουσία του δεσμεύτηκε, με βάση στοιχεία από την αυστραλιανή Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν και οι μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθης».

Η αντίδραση της πλευράς Πάπας ήταν να προχωρήσει σε διάψευση με σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ, στην οποία ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανένα σχετικό έγγραφο για «δέσμευση των μετοχών». Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει στο περιβάλλον του πως, αν βρεθεί αγοραστής, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μεταβίβασης, αφού ένα ποσό θα δοθεί στην τράπεζα για την αποδέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες οι φήμες φούντωσαν στην πόλη: Θέλουν Τούρκους επιχειρηματίες από την ανατολική Θράκη να ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ομάδα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν βρει δίαυλο επικοινωνίας με τον Πάπας, όμως ανησυχούν ότι αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί. Οπως είναι προφανές, έχει προκληθεί αναστάτωση, καθώς εδώ και τρεις μήνες η ομάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και «εύκολος στόχος» για όποιον θελήσει με χρήματα να «εισβάλει» σε αυτήν. Το μόνο «θετικό» για την ώρα είναι ότι έχουν δεσμευθεί οι μετοχές της.

Για τρίτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια προοπτική που όλοι απεύχονται. Οπως το 2015 και το 2018, έτσι και σήμερα δεν υπάρχει για την ώρα «επιβεβαίωση», αλλά τα πάντα είναι σε επίπεδο φημολογίας και έντονης ανησυχίας. Πολλοί, όμως, είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς πάλι αυτό το «ενδιαφέρον» βγαίνει σε εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, δίχως οι ευθύνες να βαρύνουν τη δική μας πλευρά.

Καθένας αντιλαμβάνεται ότι είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να ερευνήσει ακόμη και το επίπεδο της «φημολογίας», απ’ όπου και αν προέρχεται. Και να «οχυρώσει» την Ξάνθη απομακρύνοντας κάθε «πιθανή σκέψη» του Μπιλ Πάπας να μπει έστω σε συζήτηση με Τούρκους επιχειρηματίες για την πώληση της ομάδας.

Οι ισορροπίες στην ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας είναι πολύ εύθραυστες και το τελευταίο που χρειάζεται τούτη την ώρα είναι κάποιο «αυτογκόλ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το έγγραφο που προειδοποιούσε τον Καραμανλή για τα Τέμπη

Το έγγραφο που αποδεικνύει ότι είχαν προειδοποιήσει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, πρώην υπουργό Μεταφορών, για θέματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο...

More Articles Like This