19/8/2022

Τουρκία: Η Μεγάλη Ιδέα

Δημοσίευση:

Η αναγνώριση «τουρκικών δικαιωμάτων» στο Αιγαίο από την κυβέρνηση Σημίτη ήταν το εκκολαπτήριο της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα, οι ΜΚΟ και οι κρατικές δεξαμενές σκέψης επιβάλλουν αφενός την ιστορική λήθη και την αποελληνοποίηση του κράτους και αφετέρου η χώρα, όχι μόνο στερείται εθνικού οδικού χάρτη (road map) της στρατηγικής πορείας του Ελληνισμού, αλλά από τα Μνημόνια και μετά επιταχύνεται η διάλυση των κρατικών δομών, π.χ. η εκχώρηση της ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα η Τουρκία έχει χαράξει τους εθνικούς οδικούς της χάρτες για το 2023, το 2053 και το 2071, ημερομηνίες που σηματοδοτούν τα εκατό χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, τα 600 χρόνια της κατάκτησης της Πόλης από τους Οθωμανούς και τα 1.000 χρόνια από τη μάχη του Ματζικέρτ που άνοιξε τις πύλες της Μεσογείου και της Ευρώπης στους Τούρκους.

Επικαλούμενοι τουρκικές πηγές και κρατικές δεξαμενές σκέψης διαπιστώνεται ότι ο οδικός χάρτης του 2023 (στρατηγικό όραμα TSV 2023) έχει ως στόχο την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για τη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο.

Το τουρκικό αναθεωρητικό σχέδιο για το Αιγαίο περιλαμβάνει αρχικά τη συνδιοίκηση της θάλασσας και των νήσων, συμπεριλαμβανομένης της συνεκμετάλλευσης του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου, της κοινής διαχείρισης των τουριστικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και της έρευνας και διάσωσης. Το σχέδιο ολοκληρώνεται με τη σταδιακή απώθηση των ελληνικών πληθυσμών από τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε στην Κύπρο και στα Ιμια. Οι Τούρκοι αρχικά απαιτούν την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, προετοιμάζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικείμενη εισβολή. Στη δεύτερη φάση, επιτίθενται αιφνιδιαστικά με εκατοντάδες ελικόπτερα και UAV σε 2-3 μεγάλα νησιά που έχουν δομές μουσουλμάνων μεταναστών, καθώς και σε λίγες βραχονησίδες, και δημιουργούν τα κατάλληλα προγεφυρώματα με ειδικές δυνάμεις, ενώ ο στόλος τους αποκλείει διά θαλάσσης τα νησιά.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Ν.Δ. στις νέες συνθήκες

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία θα αντιδράσει με τον συνηθισμένο της τρόπο, δηλαδή με την επίκληση του «Διεθνούς Δικαίου», ενώ με τις πρώτες απώλειες η ελληνική κυβέρνηση θα βαδίσει τον δρόμο των Ιμίων. Μέσα σε λίγες ώρες τα νησιά θα διχοτομηθούν λόγω της μετακίνησης πληθυσμού από το κατεχόμενο τμήμα στο ελεύθερο, σύροντας την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αμερική θα εμποδίσουν την Ελλάδα να προβεί σε δυναμική απάντηση, επικαλούμενες τη διάλυση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο. Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί με τη σταδιακή τουρκοποίηση του Αιγαίου και την απώλεια των νήσων για την Ελλάδα.

Αφού ισχυροποιηθεί ο εξωτερικός περιμετρικός χώρος, οι στόχοι της Τουρκίας για το 2053 συνοψίζονται στη σφυρηλάτηση και την ισχυροποίηση μίας κοινής συνεκτικής ιδεολογίας με βάση τη θρησκεία, τη γλώσσα, την ιστορία και τη γεωγραφία. Ο στόχος είναι η υψηλή προστιθέμενη αξία που θα κεφαλαιοποιηθεί από τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό να λάβει η Τουρκία ένα ισχυρό μερίδιο στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί από ένα κεντρικό συμβούλιο 10 ατόμων που θα ενεργοποιήσει 40 επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες, ώστε να καθορίσουν τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία, την έρευνα και την τεχνολογία, στις επιστήμες, στην εκπαίδευση, την πυρηνική ενέργεια, καθώς και την ανάπτυξη των κοινωνικών αξιών, επειδή, σε αντίθεση με τις ελληνικές, οι ελίτ στην Τουρκία πιστεύουν ότι «η ευημερία και η ισχύς χωρίς την ανάπτυξη των αξιών καταλήγουν σε κοινωνικό και εθνικό εκφυλισμό».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Ν.Δ. στις νέες συνθήκες

Έχοντας επιτύχει τους στόχους του 2023 και 2053, δηλαδή την εδραίωση του εξωτερικού ζωτικού χώρου καθώς και την ανάπτυξη του ανθρώπινου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού, ο επόμενος στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για το 2071 είναι η μετατροπή της χώρας σε παγκόσμια ηγετική δύναμη.

Τονίζοντας ότι οι προετοιμασίες για τη Μεγάλη Ιδέα της Τουρκίας του 2023 και του 2071 έχουν ήδη ξεκινήσει, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι «το κάθε βήμα έχει σκοπό να μετατρέψει την Τουρκία σε παγκόσμια δύναμη». Όσον αφορά την Ελλάδα, σήμερα, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιοι είναι οι στόχοι για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, ή 250 χρόνια μετά την Επανάσταση ποιος είναι ο εθνικός στόχος για την Ελλάδα του 2071. Η σύγκριση της ποιότητας των πολιτικών προσώπων στις δύο χώρες αφενός καθορίζεται από τα οράματά τους και αφετέρου μπορεί να ερμηνεύσει με σαφήνεια τα γεγονότα.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ν.Δ. στις νέες συνθήκες

Το ερώτημα που κυριαρχεί στις βραδινές βεγγέρες του καλοκαιριού είναι πόσο θα πλήξει η...

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη και οι εκδόσεις του RADAR...

«Πληρώνουμε» την πασοκοποίηση της Ν.Δ. και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου 

Στόχος του Μητσοτάκη ήταν να μετατρέψει-μεταλλάξει αθόρυβα και σταδιακά τη Νέα Δημοκρατία σε κόμμα...

Το αριστερό κράτος που οραματίζεται η Κουμουνδούρου

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρθρογραφεί για να χαρακτηρίσει, με αφορμή το σκάνδαλο...

Voucher ή επίδομα

Τελευταία έχουμε κατακλυστεί από pass και vouchers για fuel, για Covid, για energy, power,...

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην...

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

«Πέθαναν» τον Γιώργο Μάγκα – Ο Μπιμπίλας ζήτησε συγγνώμη

Ο βασιλιάς του κλαρίνου ζει και βασιλεύει! Ο Σπύρος...

Νεκρή 43χρονη αστυνομικός μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία

Νεκρή εντοπίστηκε μέσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία, μια...

Πρόκληση! Οι νόμοι ισχύουν μόνο για Έλληνες

Εικόνα πλήρους διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και όλων των...

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ