Πρόωρες εκλογές

Must Read

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι διαρροές από βουλευτές της Ν.Δ. σε εκπομπές της τηλεόρασης, η κινητικότητά τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, καθώς και οι υποκρυπτόμενες αναφορές από τον πρωθυπουργό πως αν πρέπει για το καλό της χώρας μας να μην μπούμε σε μακρά προεκλογική περίοδο […] τότε θα τις προκηρύξει συνηγορούν στο αυξημένο ενδεχόμενο να προσέλθουμε στις κάλπες το φθινόπωρο του 2022.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που το Μαξίμου προσμετρά για αυτή την απόφαση: ο πρώτος είναι το τελείως ασταθές τοπίο στην αγορά ενέργειας και πετρελαίου, που οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη, ο κόσμος δεινοπαθεί και το φαινόμενο θα ενταθεί (αν δεν τελειώσει σύντομα ο πόλεμος) με επώδυνες συνέπειες τον χειμώνα που η θέρμανση του πληθυσμού θα αποτελέσει σχεδόν πολυτέλεια, με τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα να πελαγώνουν.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο τουρισμός: εκτός και αν έχουμε (το απεύχομαι) κάποιο ιδιαίτερα θερμό επεισόδιο με τον ανατολίτη γείτονά μας στο Αιγαίο, το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να φέρει αυξημένα έσοδα από όσους επιλέξουν τη θαυμάσια χώρα μας για διακοπές, με αποτέλεσμα να τονωθεί η οικονομία μας και το φθινόπωρο να υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας. Η στιγμή είναι κατάλληλη, λοιπόν, για να προσέλθουμε στις κάλπες.

Το μεγάλο ερώτημα για αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα τελεστούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μου ότι η «πολυπόθητη νύφη» που ουσιαστικά θα ονοματίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να έχει τα υψηλά ποσοστά (χρειάζεται κοντά στο 50%!) για να έχει αυτοδυναμία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να πάρει μια μεγάλη απόφαση: να συγκυβερνήσει απευθείας με τη Ν.Δ. έχοντας ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη ή, για πολιτικούς λόγους, να αποφασίσει να οδεύσει τη χώρα σε δεύτερες επαναληπτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν με ενισχυμένη αναλογική;

Οι αριθμοί εδώ είναι αμείλικτοι. Στις πρώτες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα έχει 30% παραπάνω βουλευτές από τις δεύτερες (πιθανές) επαναληπτικές λόγω του εκλογικού συστήματος. Γιατί να μην επιλέξει να έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη στην κυβέρνηση, αφού θα έχει παραπάνω μερίδιο στις θέσεις που θα μοιραστούν σε διάφορα κρατικά πόστα; Κοντός ψαλμός, σύντομα θα μάθουμε τι θα αποφασίσει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος κρατάει και τα κλειδιά της επόμενης σύνθεσης στο Μαξίμου.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ζελένσκι χάνει τον πόλεμο και ξαφνικά αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του

Μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για στρατιωτική βοήθεια -κυρίως αντιαεροπορικά- και τις πληροφορίες που βλέπουν...

More Articles Like This