Πανάκριβο Internet

Must Read

Στις θερινές διακοπές μου ήμουν στον Ύψο, σε μια καταπληκτική παραλία στην πανέμορφη Κέρκυρα, όπου ο γιος μου μου ζήτησε να του «δώσω ίντερνετ» ώστε να παρακολουθήσει κάτι στο κινητό του και να το δείξει στην παρέα του. Έτσι λοιπόν και εγώ άνοιξα τα δεδομένα για να του δώσω.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Με έκπληξη έπειτα από περίπου μία ώρα μου ήρθε ένα SMS από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ότι είχα ήδη σπαταλήσει 40 (!!!) ευρώ σε δεδομένα και πως θα συνέχιζε η εταιρία κινητής να με χρεώνει με αυτόν τον εξωφρενικά ακριβό ρυθμό.

Το συζήτησα με φίλους μου από τον κλάδο της Πληροφορικής και άκουσα πολλά παρόμοια περιστατικά από πατεράδες που την πάτησαν έτσι στις διακοπές τους, μάλιστα υπήρχε και συγγενής που χωρίς να το καταλάβει χάλασε πάνω από 200 ευρώ σε δεδομένα από το κινητό του. Το γεγονός αυτό με έκανε να ψάξω τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με τις συγκεκριμένες χρεώσεις. Με μεγάλη μου λύπη ανακάλυψα ότι είμαστε η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη μετά την Κύπρο, όπου η χρέωση στην πατρίδα μας του 1 GB είναι 8,16 ευρώ, ενώ στη Γαλλία είναι 0,41 ευρώ, στην Τουρκία 0,63 ευρώ, στην Ισπανία 1,24 ευρώ και στην Ιταλία 0,27 ευρώ!

Η διαφορά στη χρέωση είναι τεραστίων διαστάσεων. Βέβαια, κάποιος μπορεί να πει ότι υπάρχουν «προσφορές» από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, που με 5-10 ευρώ μπορείς να προαγοράσεις πολλά GB δεδομένων, αλλά η μέτρηση που έγραψα ισχύει και είναι αναμφισβήτητη: Η χώρα μας έχει εξωφρενική ακρίβεια στα δεδομένα μέσω κινητής τηλεφωνίας, η οποία ακρίβεια προστίθεται στο κύμα ανατιμήσεων και πληθωρισμού που μας ταλανίζει, και φυσικά δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Όμως δεν θα σταθώ τόσο στο πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί το πορτοφόλι ενός συνηθισμένου νοικοκύρη σε ένα νησί το καλοκαίρι, που θα χρειαστεί παραπάνω δεδομένα στο κινητό του.

Το συγκεκριμένο είδος ακρίβειας πλήττει βαθύτατα την ανάπτυξη στο σύνολό της. Δεν είναι δυνατόν σε μια τεχνολογικά εξελιγμένη εποχή, όπου η ταχύτητα στο ίντερνετ είναι απαιτούμενη για την εξέλιξή μας, να υπάρχουν τόσο εξωφρενικές χρεώσεις. Χωρίς να είμαι ειδικός, θεωρώ ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα έπρεπε να αναζητήσουν την πηγή αυτής της εξόφθαλμης ανακολουθίας στις τιμές που έχουμε στη χώρα μας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This