Η λύση του τεχνοκράτη

Must Read

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και κυρίως τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη, που είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ομαλή διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά τις επερχόμενες μονές ή διπλές εκλογές.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Ο κ. Ανδρουλάκης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έπαιξε στην πολιτική σκακιέρα πολύ σωστά και με θάρρος το ανέλπιστο «δώρο» που του έτυχε: αυτό της αποδεδειγμένης κυβερνητικής προσπάθειας υποκλοπής μέσω του κινητού του.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι, από την αρχή του τεράστιου σκανδάλου, όπου είχαμε την ίδια ημέρα, στις αρχές Αυγούστου, την παραίτηση τόσο του παντοδύναμου γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος (παραιτήσεις που προφανώς έγιναν για να στηρίξουν τον πρωθυπουργό και να δράσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης), το ΠΑΣΟΚ δεν διάλεξε τον δρόμο της συνεργασίας με τη Ν.Δ. ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά επέλεξε έντονη συγκρουσιακή τακτική. Συγκεκριμένα -πολύ ορθώς με όρους πολιτικής τακτικής-, ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε να ενημερωθεί από την ΕΥΠ για τους λόγους παρακολούθησής του (προφανής κίνηση, που αν την έκανε θα αποθυματοποιούσε τον ίδιο) και επιτέθηκε δριμύτατα στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, καλώντας τον να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες, δηλαδή να παραιτηθεί από πρόεδρος της Ν.Δ. και από πρωθυπουργός.

Όλο το παραπάνω κλίμα σφοδρής εσωτερικής σύγκρουσης στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινό μέτωπο, που είχε σχηματιστεί μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τόσο από τη συγκυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου όσο και ύστερα από το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» το 2015, οδηγεί σε δύο πολύ πιθανά ενδεχόμενα στις επόμενες εκλογές: πρώτον, θα δημιουργηθεί προεκλογικά κλίμα ακραίας πόλωσης, όπου η Ν.Δ. θα αντεπιτεθεί σφόδρα στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι συμπλέει δημαγωγικά με τον Τσίπρα και θα θέσει στους ψηφοφόρους της το δίλημμα «Μητσοτάκης ή επιστροφή στο χάος», προσπαθώντας να επιτύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και να μη χρειαστεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, ο κ. Ανδρουλάκης ουσιαστικά έθεσε βέτο, ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που οι δεύτερες εκλογές αναγκάσουν τα δύο κόμματα να συνεργαστούν σε κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, έχοντας διαπραγματευτικό πλεονέκτημα από το σκάνδαλο με τις υποκλοπές, θα εξαναγκάσει στην επιλογή ενός υπερκομματικού -αριστερής ιδεολογικής προέλευσης- πρωθυπουργού και δεν θα δεχτεί να είναι πρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης.

Γεγονός που θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα πολιτική και οικονομική αστάθεια, αφού η χώρα μας δεν έχει την πολιτική κουλτούρα να κυβερνηθεί μακροχρόνια με αυτόν τον τρόπο. Προβλέπονται ραγδαίες και πολιτικά συναρπαστικές εξελίξεις.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Financial Times επικυρώνουν τις απόψεις μου σχετικά με τα χάλια της οικονομίας μας

Το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Financial Times θα πρέπει να ιδωθεί ως δώρο Θεού. Και τούτο γιατί ενώ, η...

More Articles Like This