Στρατευμένη γνώση

Must Read

Οι καθηγητές πανεπιστημίου ασφαλώς και εκ των ων ουκ άνευ περιάπτονται μίας οιονεί «αυθεντίας» εξαιτίας και συνεπεία της θεσμικής τους ιδιότητας, αλλά και των αδιαμφισβήτητων επιστημονικών ερευνητικών εχεγγύων τους.

  • Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Β. ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ*

Συνιστούν μακράν και ανυπερθέτως την ελίτ της γνώσεως, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου και αντικειμένου, διότι κατέχουν μία εξειδικευμένη γνώση, την οποία ακολούθως μεταλαμπαδεύουν προς τρίτους, εισφέροντας τοιουτοτρόπως προς την εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας.

Τούτο όμως, για να επιτευχθεί τελεσφόρως, επ’ ωφέλεια της κοινωνίας, η γνώση δέον όπως καθίσταται παντελώς ελεύθερη και ακηδεμόνευτη από πάσης φύσεως συμφέροντα, τα οποία την σφετερίζονται και την ελέγχουν προς ορισμένη κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου, εν τοιαύτη περιπτώσει, μιλάμε για την «στρατευμένη» επιστημονική γνώση, και ιδίως ως προς τις κατά το προσφυώς λεγόμενον «ανθρωπιστικές επιστήμες», όπου η «μονιστικά» και μη «ολιστικά» κατευθυνόμενη γνώση κατισχύει, διότι κατ’ ουσίαν συνδέεται άρρηκτα και συνέχεται με συγκεκριμένο εσμό συμφερόντων της επιβαλλόμενης μάστιγας της πολιτικής ορθότητας, όπως ενδεικτικά τούτο λαμβάνει χώρα επί των ημερών μας με το δεσπόζον ιδεολόγημα του «πολιτισμικού μαρξισμού», το οποίο συνιστά τη θεραπαινίδα της καθεστωτικής κοινωνικής αντίληψης.

Συναφώς, το αυτό συμβαίνει και με τη νομική επιστήμη, όπου οι καθηγητές πανεπιστημίου, προεχόντως του Ποινικού και Συνταγματικού Δικαίου, αντί να γνωμοδοτούν κατά των πρόδηλα αντισυνταγματικών νομοσχεδίων ή να διαμαρτύρονται διά την καταστρατήγηση καίριων και ακανθωδών συνταγματικών διατάξεων, επισημαίνοντας μετά παρρησίας το αξιόμεμπτο των πράξεων των πολιτικών, εξ αντιθέτου «ποιούνται την νήσσαν», τηρώντας αιδήμονα σιωπή και καταφάσκοντας εμμέσως πλην σαφώς τα ανοσιουργήματα της εκασταχού πολιτικής εξουσίας.

Εν κατακλείδι, το έλλειμμα της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης συμπαρασύρει «τους στρατευμένους ακαδημαϊκούς» εις βάρος της πραγματικής ελευθερίας της επιστημονικής γνώσης και της ορθής και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, καθιστώντας τους διαπρύσιους κήρυκες των πολιτικών συμφερόντων.

*Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελευταίοι υπερασπιστές του Κυριάκου, τα «ορφανά» του Καρατζαφέρη και του Σημίτη!

Αν θέλετε να διαπιστώσετε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο με στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., κάνετε μια...

More Articles Like This