Καταληστευμένο ήδη το καλάθι…

Must Read

Έχω μια μεγάλη απορία: Υπάρχει κάποιος από την ηγετική ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος έχει επισκεφτεί τους τελευταίους μήνες ένα σούπερ μάρκετ;

  • Του ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΡΓΗ

Έτσι… για αλλαγή, ας πούμε, από την παρουσία σε ένα κυριλέ εστιατόριο.

Γιατί αν είχε περάσει έστω… απέξω:

1. Θα καταλάβαινε (ακόμη και βρέφος!) τη «ληστεία» που παρατεταμένα διαπράττεται εις βάρος των Ελλήνων από τις αρχές του έτους.

2. Δεν θα μιλούσε για διαμόρφωση ενός «καλαθιού του νοικοκυριού», αλλά για ολόκληρο φορτηγό! Ισως είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτεί το δύσμοιρο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο βάλλεται πανταχόθεν.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο βάθρο των χωρών της Ευρώπης με τις ασύστολες αυξήσεις καθιστά από την πρώτη στιγμή τη «συζήτηση» ως ψευδεπίγραφο τίτλο. Δεν πρόκειται για συζήτηση με στόχο τη βοήθεια του καταναλωτή, αλλά για κοροϊδία.

Μια ματιά να ρίξεις στο ποσοστό των «ληστρικών» αυξήσεων θα διαπιστώσεις ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει τόση διαφορά από τη στιγμή που άρχισε η ανηφόρα όσο μια κοιλιά εγκύου που κυοφορεί τρίδυμα σε σχέση με μία γυναίκα η οποία δεν βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Οποιος (εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας) δεν το έβλεπε τόσους μήνες, απλά δεν ήθελε να το δει.

Οι αυξήσεις δεν ακολουθούν το 12% του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, αλλά από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκονται σε ένα διαρκές «Ράλι… Ακρόπολις»! Δεν μιλάμε για 10% ή 20%, αλλά για 50% plus άνοδο. Δείτε τι συμβαίνει στα αλεύρια, στο γάλα, στα χαρτικά, στη φέτα, στο ψωμί, στο κρέας. Μιλάμε για το 95% του οικογενειακού τραπεζιού και συνολικά των αναγκών ενός σπιτιού, όχι για τα «περιφερειακά», που σε λίγο θα χαρακτηρίζονται «πολυτέλειες», όπως για παράδειγμα… ένα αναψυκτικό που δεν κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί στο «καλάθι»!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε αλυσιδωτά προβλήματα, οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν αναμενόμενο πως θα δημιουργούσαν ανοδικές τάσεις στα προϊόντα, όμως αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά έχει εδώ και πολύ καιρό ξεπεράσει κάθε λογική. Είναι κυνική -και δίχως κανέναν έλεγχο- αισχροκέρδεια, σε βαθμό κακουργήματος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «πετάει αετό» και μόλις δύο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα «θυμήθηκε» να παρέμβει, δημιουργώντας δήθεν ένα καλάθι «προστασίας», στο οποίο θα περιλαμβάνονται 50 προϊόντα και θα ελέγχεται σε καθημερινή βάση η πορεία των τιμών τους, ώστε να είναι προσιτές στον καταναλωτή και «να μην ξεπερνούν τον πληθωρισμό».

Γι’ αυτό σας λέω πως υφιστάμεθα ασύστολη κοροϊδία. Αν το «καλάθι του νοικοκυριού» είχε καθιερωθεί πριν από έξι μήνες, ναι, θα είχε νόημα. Γιατί θα «συναντούσε» ανθρώπινες τιμές και θα μπορούσε πραγματικά να βάλει στοπ στην αισχροκέρδεια. Τώρα, όμως, συζητούν για το καλάθι ενός ήδη καταληστευμένου νοικοκυριού. Ενα καλάθι που έχει «αφετηρία» την 5η Οκτωβρίου!

Οι τιμές έχουν απογειωθεί, έχουν ξεφύγει. Οταν η φετούλα των 7 ευρώ το κιλό έχει φτάσει να πουλιέται πάνω σχεδόν 10,5 ευρώ μιλάμε για αύξηση της τάξης του 50%. Τα χαρτικά έχουν ξεπεράσει ακόμη κι αυτό το 50%, τα άλευρα το ίδιο. Για το λάδι δεν συζητάμε, καθώς χρειάζεται να παίξεις… τζόκερ!

Αντί η συζήτηση να γίνεται για την ποιότητα, γίνεται μόνο για τη διατήρηση της τιμής ενός (ανεξαρτήτου ποιότητος) προϊόντος το οποίο ήδη κοστίζει μισή φορά περισσότερο στην ίδια χώρα απ’ όσο κόστιζε στις αρχές του χρόνου. Αυτό το «καλάθι του νοικοκυριού» πλασάρουν σαν «ανακούφιση» ο Γεωργιάδης και ο Παπαθανάσης.

Αν σας αρέσει να σας «δουλεύουν», μπορείτε να συνεχίσετε να τους ακούτε…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μνημόσυνο του Βασίλη Καρρά και η επερχόμενη συναυλία στη μνήμη του

O Bασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο την παραμονή των Χριστουγέννων του 2023...

More Articles Like This