«Εθνάρχης» με ξένες λόγχες

Must Read

Πόσο πατριώτης ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος… Για να πάρει την εξουσία χρειάστηκε να βομβαρδίσουν οι Αγγλογάλλοι την Αθήνα

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Σαν σήμερα, το 1916, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έσπασε όλα τα ρεκόρ της προδοσίας, ενθαρρύνοντας τον βομβαρδισμό των Αθηνών από τον «συμμαχικό» στόλο και την απόβαση στρατιωτικών αγημάτων από τα πλοία των Αγγλογάλλων, με στόχο να καταλάβουν την πρωτεύουσα και να εκθρονίσουν τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄.

Οι Σύμμαχοι ήθελαν να ελαφρύνουν τον βαρύ φόρο αίματος που κατέβαλλαν στα πεδία των μαχών. Μόνο στις συγκρούσεις του 1916 μετρούσαν μισό εκατομμύριο νεκρούς. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε τάξει στην Αντάντ να μπάσει άρον άρον και άνευ συγκεκριμένων εγγυήσεων την Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη θέση των Αγγλογάλλων στα νεκροταφεία θα έπαιρναν οι νέοι Ελληνες.

Γι’ αυτό ο «εθνάρχης» είχε στήσει, με τον άφθονο παρά των Αγγλογάλλων, κρατικοφανή παράγκα στη Θεσσαλονίκη (Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης) και από εκεί έκανε τον προπονητή των «συμμαχικών» δυνάμεων στον αγώνα τους να εκθρονίσουν τον Κωνσταντίνο. Ο νόμιμος αρχηγός του κράτους, σε αντίθεση με τον Βενιζέλο, δεν ήθελε η Ελλάδα να ξεμείνει από νεολαία στέλνοντάς τη να σκοτωθεί τζάμπα και βερεσέ στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν έπρεπε η Ελλάδα να συμμετέχει σε πολεμική περιπέτεια, έπρεπε να λάβουμε σαφώς προκαθορισμένα εθνικά ανταλλάγματα.

Γι’ αυτό και οι ξένοι χρησιμοποίησαν τις μεθόδους που άπαντες γνωρίζουν στον πλανήτη: χρηματισμό των… προθύμων και χρήση βίας εναντίον των διαφωνούντων. Οι «σύμμαχοί» μας αιματοκύλισαν την πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι βασιλόφρονες αντιστάθηκαν και ο φιλοβενιζελικός Τύπος, την ώρα που χυνόταν ελληνικό αίμα σε μια πόλη που δεχόταν εισβολή, έγραφε αθλιότητες, όπως αυτές που έγραψε η «Μακεδονία» στις 19 Νοεμβρίου 1916 (σελ. 3): «Η μεγαλυτέρα αγωνία βασιλεύει. Ο λαός, κατηγανακτημένος διά την στάσιν της γερμανοπλήκτου σπίρας της Αυλής, παρακολουθεί με συγκίνησιν άμετρον τα εκτυλισσόμενα» (εικόνα 1). Λες και ο Κωνσταντίνος Α΄, της «γερμανοπλήκτου σπίρας», είχε μπάσει γερμανικά στρατεύματα στην Αθήνα.

Αν κάποιος αναγνώστης ήθελε να διαβάσει τι είχε συμβεί στην πόλη, έπρεπε να διαβάσει εφημερίδες όπως το «Εμπρός». Και μια διευκρίνιση: Οταν κάποιος ανεβαίνει στην εξουσία με τις ξένες λόγχες, όπως ο Βενιζέλος, δεν πρόκειται για «διχασμό», αλλά για κανονικότατη προδοσία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ασήμαντο περιστατικό» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κέρκυρας τα ράμματα της γυναίκας από μπότη στο κεφάλι

Ο δήμαρχος Κέρκυρας, ο οποίος επέδειξε απίστευτα αντανακλαστικά μόλις είδε την γυναίκα να τρώει τον μπότη στο κεφάλι το...

More Articles Like This