«Μήνυμα» στον Ερντογάν από το βαθύ κράτος

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία έχει αρχίσει και αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων.

  • Σάββας Καλεντερίδης

Από τη μία ο Ερντογάν, ο οποίος κατέχει την εξουσία και έχει ισχυρότατο μηχανισμό και… άπειρα λεφτά να ξοδέψει για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, και από την άλλη οι έξι ηγέτες του συνασπισμού του «έθνους», όπως αποκαλείται ένα μέτωπο που έχει συμπήξει το κεμαλικό εθνικιστικό κόμμα, με άλλα πέντε κόμματα που κατατάσσονται από τη δεξιά μέχρι την άκρα εθνικιστική δεξιά και την ισλαμική εθνικιστική δεξιά.

Με άλλα λόγια, από τη μία ο Ερντογάν με τη νεοοθωμανική – ισλαμιστική – εθνικιστική ιδεολογία με τους Γκρίζους Λύκους, έναν τουρκοναζιστικό παρακρατικό – παραστρατιωτικό μηχανισμό του βαθέος κράτους, που έχει ταμπέλα πολιτικού κόμματος, και από την άλλη οι κεμαλικοί, ένα κόμμα που έχει τη ιδεολογική σφραγίδα γενοκτονιών και εθνοκαθάρσεων με ένα συνονθύλευμα εθνικιστών, ισλαμιστών και παρακρατικών εθνικιστών, που αποσκίρτησαν από τους Γκρίζους Λύκους και δημιούργησαν το δικό τους κόμμα, με αρχηγό τη Μεράλ Ακσενέρ, η οποία έχει στις πλάτες της δολοφονίες εκατοντάδων Κούρδων πατριωτών, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Τσιλέρ.

Τα δύο αυτά μέτωπα, που ετοιμάζονται να συγκρουστούν στις εκλογές, οι οποίες κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν συνολικό ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 80% και 85%, ενώ κανένα δεν συγκεντρώνει το 50,01%, που θα του επέτρεπε να εκλέξει τον δικό του πρόεδρο της δημοκρατίας.

Αυτό το 15%-20% που απομένει κατανέμεται στο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο στις δημοσκοπήσεις παίρνει από 7% μέχρι 13%, και σε διάφορα άλλα κόμματα της Αριστεράς και της εθνικιστικής δεξιάς.

Το πρόβλημα το έχει ο Ερντογάν, ο οποίος θέλει εναγωνίως να επανεκλεγεί, αφού μια πολιτική ήττα θα έθετε σε κίνδυνο πάρα πολλά πράγματα για την οικογένειά του και για τον ίδιο, μεταξύ των οποίων και η ίδια του η ζωή. Γι’ αυτό ο Ερντογάν έχει πάρει μολύβι και χαρτί και έχει αρχίσει τις μαθηματικές πράξεις.

Αν κάνει άνοιγμα στους Κούρδους, είναι σχεδόν σίγουρη η επανεκλογή του, όμως υπάρχει το πρόβλημα των Γκρίζων Λύκων και του βαθέος κράτους, που δεν βλέπουν με καλό μάτι κάποιες παραχωρήσεις προς τους Κούρδους.

Μάλιστα, μόλις επιχείρησε να κάνει μια προσέγγιση με το HDP και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έσκασε η βόμβα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με έξι νεκρούς και 53 τραυματίες.

Τη βόμβα την έβαλε το βαθύ κράτος και μάλιστα το έκανε με τρόπο άγαρμπο, για να πάρει το ξεκάθαρο μήνυμα ο Ερντογάν ότι η προσέγγιση με τους Κούρδους δεν γίνεται αποδεκτή.
Ο Ερντογάν το πήρε το μήνυμα.

Άλλωστε, είναι κατά κάποιον τρόπο «αιχμάλωτος» του βαθέος κράτους. Τι του μένει, όμως, να κάνει. Να διασπάσει το μέτωπο των έξι. Δεν μπορεί να καλέσει σε συστράτευση το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) των κεμαλικών, γιατί βασικός ιδεολογικός του αντίπαλος, αν και νεκρός, είναι ο Μουσταφά Κεμάλ.

Όσον αφορά τα άλλα τέσσερα κόμματα, πλην αυτού της Ακσενέρ, τα ποσοστά τους δεν ξεπερνούν το 5%-6%, άρα δεν αρκούν. Αρα ποιος μένει; Η κυρία Μεράλ Ακσενέρ και το «Καλό Κόμμα», που συγκεντρώνουν ποσοστό 14%-16%.

Η επιλογή αυτή έχει ένα πλεονέκτημα, αφού υπάρχει ιδεολογική συνάφεια και με το ΑΚΡ και με το ΜΗΡ. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, αλλά, αν το ζητήσουν τα «αφεντικά» του από το βαθύ κράτος, είναι πολύ πιθανόν να δεχτεί τη «συγκατοίκηση» με τους παλιούς του συντρόφους στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αρκεί να σωθεί ο Ερντογάν και να μην πάει με τους Κούρδους.

Γι’ αυτό, αμέσως μετά τη βόμβα στην Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν πήρε το μήνυμα και κάλεσε ανοιχτά τη Μεράλ Ακσενέρ να εγκαταλείψει το «τραπέζι των έξι» και να πάει μαζί του.

Και, ω του θαύματος, έχουν αρχίσει να βγαίνουν δημοσιεύματα που θέλουν την Ακσενέρ να εγκαταλείπει τη συμμαχία των έξι. Το παιχνίδι φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Σε ό,τι μας αφορά, καλό είναι να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε τη βομβιστική επίθεση στην Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ενα κράτος που σκοτώνει εν ψυχρώ αθώους πολίτες είναι ικανό για όλα.

ΥΓ.: Στην Τουρκία υπάρχουν απόψεις που λένε ότι ο Πούτιν θα κάνει το παν για να μη χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές, γιατί του είναι πολύτιμος. Μέχρι στιγμής, του έχει δώσει σωσίβιο, με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, φανερά και κρυφά. Ομως, υπάρχουν τα προγράμματα παρέμβασης στις εκλογές, που η Ρωσία έχει παράδοση. Ληφθείτω υπ’ όψιν και αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξέφυγε η κατάσταση στην Κρήτη: Γεωργιανός επιτέθηκε με μαχαίρι «πεταλούδα» σε 43χρονο για μια παρατήρηση!

Ξέφυγε η κατάσταση με την βία στην Κρήτη με αποτέλεσμα ένας άντρας να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα από...

More Articles Like This