Ο καταλληλότερος κατά Κομφούκιο

Must Read

Η «Σοφία της Κίνας και της Ινδίας» του Λιν Γιουτάνγκ είναι ένα ανθολόγιο φιλοσοφικών ανατολικών συστημάτων και θρησκειών.

  • Του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΚΕΦΑΛΑ*

Σε έναν διάλογο, κάποιος Τσέκουνγκ ρωτά τον Κομφούκιο περί των σπουδαιότερων καθηκόντων της κυβέρνησης. Ο Κομφούκιος απαντά ότι «το σημαντικότερο καθήκον της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει επάρκεια αγαθών και τροφής, να συντηρεί ισχυρό στρατό και να φροντίζει μέσω της χρηστής διοίκησης οι πολίτες να εμπιστεύονται τον ηγεμόνα». Στη δεύτερη ερώτηση περί ιεράρχησης των κυβερνητικών καθηκόντων, ο Κομφούκιος απαντά ότι «το σημαντικότερο είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του ηγεμόνα». Παρότι ο κόσμος σήμερα είναι πολυπλοκότερος και η ιεράρχηση των κυβερνητικών καθηκόντων έχει αλλάξει, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ηγεμόνα εξασφαλίζει τη διαιώνισή του στην εξουσία μέσω της εκλογικής διαδικασίας.

Η διαρκής εξουσία είναι η αιτία που η κυβέρνηση της Ν.Δ. χορηγεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ (λίστα Πέτσα), με σκοπό η εικόνα της και συνεπώς και η εικόνα του «ηγεμόνα» να ωραιοποιείται και να εξωραΐζεται, αν και προβάλλεται μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό σε μία προσπάθεια να λειάνει τη γενικευμένη και επιταχυνόμενη εξαθλίωση της κοινωνίας και την κυβερνητική αποτυχία. Προς την κατεύθυνση της ωραιοποίησης και της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στον ηγέτη, η λέξη «καταλληλότερος» είναι ένας νεωτερικός όρος, ένας «πασοκισμός», που επιβάλλει εμμέσως μία ωραιοποιημένη εικόνα του ηγέτη. Αν και ο όρος χρησιμοποιείται συχνά από την κυβερνητική προπαγάνδα, η έννοια του καταλληλότερου προφανώς δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της λέξης, επειδή σχεδόν πάντα ο καταλληλότερος θα χάσει τις επόμενες εκλογές και από καταλληλότερος θα μετατραπεί σε «λιγότερο καταλληλότερος».

Η πραγματική όμως εικόνα του καταλληλότερου αναδεικνύεται μέσα από την κοινωνική καθημερινότητα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Η εικόνα, καθώς και τα νέα ήθη και έθιμα που επέβαλαν οι καταλληλότεροι, είναι αυτά της εισβολής αστυνομικών, δικαστικών επιμελητών και άλλων στο σπίτι μιας συνταξιούχου δημοσιογράφου με αλυσοπρίονο, για χρέος πιστωτικής κάρτας 15.000 ευρώ, όταν το χρέος άλλων καταλληλότερων, π.χ. βουλευτών, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, ο καταλληλότερος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φρικτή εικόνα της εισβολής με αλυσοπρίονο στο σπίτι ενός ανήμπορου ατόμου δήλωσε ότι «αυτά συμβαίνουν επειδή δεν πληρώνουν». Ομως, ο καταλληλότερος δεν σχολίασε το γεγονός ότι το χρέος του κόμματός του πλησιάζει τα 400.000.000 ευρώ και επίσης δεν ανέφερε ότι η συνταξιούχος κατέληξε στην πτώχευση επειδή αυτός και οι άλλοι καταλληλότεροι πριν από αυτόν επέβαλαν τη βίαιη κοινωνική φτωχοποίηση.

Αντιθέτως αυτοί όχι μόνο έσωσαν πολιτικά εαυτούς και οικογένειες, αλλά επιπλέον μαζί με την ελίτ που εκπροσωπούν πλουτίζουν από τη γενικευμένη δυστυχία. Μία ματιά στο «έσχες» των καταλληλότερων, το «πόθεν» είναι αόρατο, αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι οι καταλληλότεροι είναι κατάλληλοι μόνο για τη διοίκηση εταιριών real estate.

Όσον αφορά τη δεύτερη σημαντική κυβερνητική λειτουργία κατά Κομφούκιο, δηλαδή την παροχή αγαθών και τροφίμων στον λαό, στην Ελλάδα οι καταλληλότεροι φρόντισαν να μειωθεί η παροχή τροφίμων, πρώτων υλών και ενέργειας μέσω της αύξησης των αντίστοιχων τιμών, της απαξίωσης της εργασίας και της πρεκαριατοποίησης της κοινωνίας.

Οι καταλληλότεροι επίσης μοιράζουν αφειδώς τα χρήματα των φορολογουμένων στις ΜΚΟ ή σε εταιρίες φίλων και κολλητών.

Τέλος, όσον αφορά το τρίτο και τελευταίο κυβερνητικό καθήκον κατά Κομφούκιο, δηλαδή την ύπαρξη ισχυρού στρατού, οι καταλληλότεροι φρόντισαν να αφοπλίσουν ταχέως τη χώρα, να διαλύσουν την αμυντική βιομηχανία, να καταργήσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη, να απαξιώσουν εντελώς τα αμυντικά ερευνητικά προγράμματα, να μεταφέρουν τα όπλα από τα νησιά στην Ουκρανία, ή ακόμα να στείλουν τα αντιαεροπορικά συστήματα στη Σαουδική Αραβία. Οι καταλληλότεροι στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, απέτυχαν σε όλες τις κυβερνητικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και της ωραιοποίησης της εικόνας τους.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This