Ελ. Βενιζέλος και Πρ. Παυλόπουλος

Must Read

Πόσο πατριώτης ήταν κάποιος που τα έπαιρνε από ξένες κυβερνήσεις και ζητούσε από τους «Συμμάχους» να πεινάσει ο λαός του;

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε λόγο που εκφώνησε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Από τις Σέβρες στη Λωζάννη» μίλησε για το «κορυφαίο πολιτικό ήθος και το εμβληματικό διεθνές κύρος» του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι ο Βενιζέλος ήταν «αυθεντικός πολιτικός ταγός και πραγματικός πατριώτης».

Η Ιστορία δεν είναι ατού του κ. Παυλόπουλου. Αυτό το απέδειξε η αποδοχή εκ μέρους του, όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών. Για τον Βενιζέλο, το «ήθος», το «κύρος» και τον «πατριωτισμό» του μιλούν τα ντοκουμέντα. Ο Keith Hamilton, διαπιστευμένος ιστορικός του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού επεξεργάστηκε αποδιαβαθμισμένα έγγραφα, συνέγραψε εργασία με τίτλο «Chocolate for Zedzed – Basil Zaharoff and the secret diplomacy of the Great War». Εκεί διαβάζουμε για ένα από τα πολλά λαδώματα που δέχθηκε από τους Αγγλογάλλους ο εθνάρχης της συμφοράς (εικόνα 1): «Αυτά τα χρήματα, 1.407.000 λίρες Αγγλίας, ακολούθως πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ζαχάρωφ στην τράπεζα Barclays και, αφού γνωστοποίησε το γεγονός στον Βενιζέλο μέσω της Γαλλικής Αντιπροσωπίας στην Αθήνα, ο Ζαχάρωφ ετοιμάστηκε να ταξιδέψει στη Νάπολη και τη Μεσίνα με τελικό στόχο να συναντήσει στην Αθήνα δυσαρεστημένους πολιτικούς και εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου».

Επίσης, από τα αποδιαβαθμισμένα αρχεία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν έντονο ελληνικό «χρώμα» αυτά του διατελέσαντος πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Χέρμπερτ Χένρι Ασκουιθ (φάκελος 203). Εκεί ο Ασκουιθ αποκαλύπτει στα υπόλοιπα μέλη της Πολεμικής Επιτροπής ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1916 ζήτησε από τους Αγγλους να μην επιτρέψουν να περνά στην Ελλάδα ούτε αρκετό χρήμα ούτε ικανή ποσότητα τροφίμων για να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού, αλλά ελάχιστα, ίσα που να έφταναν για να μην πεθάνουν. Ηθελε να πεινάσουν οι Ελληνες πολίτες, αλλά και να εξαθλιωθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις για να στραφούν εναντίον του βασιλιά και να τον ανατρέψουν: «Μέχρι τότε θα πρέπει να μειώνετε όλο και περισσότερο τους πόρους, επιτρέποντας στο σιτάρι, στον άνθρακα και στα χρήματα να φτάνουν σε εμάς μόνο σε ελάχιστες ποσότητες – μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για να μην πεθάνει ο κόσμος από την πείνα και να αποτραπεί η διάλυση του στρατού» (εικόνα 2).

Αυτό ήταν το ήθος και ο πατριωτισμός του «εθνάρχη»…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οργή στη Νίσυρο! Πατέρας κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του και βρέθηκε με χειροπέδες

Αναβρασμός επικρατεί στο νησί της Νισύρου, με τους κατοίκους να προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις τραγικές εξελίξεις σε...

More Articles Like This