Αφελής διπλωματία κατευνασμού

Αν νοµίζει ο Μητσοτάκης ότι εξιλεώνεται στον Ερντογάν και θα τον λυπηθεί στο µέλλον επειδή διαφηµίζει σήµερα την ελληνική βοήθεια στους Τούρκους σεισµοπλήκτους, είναι πολύ γελασµένος

Δεν ξέρω τι και σε ποιον πασχίζει να αποδείξει ο Μητσοτάκης με την… επισπεύδουσα αλληλεγγύη προς την Τουρκία, αλλά φοβούμαι πως τα κίνητρα αυτής της τόσο θεατρικής πρωτοβουλίας δεν ερμηνεύονται με ανθρωπιστικούς όρους. Με πολιτικούς όρους ερμηνεύονται ή, αν θέλετε, και με ψυχιατρικούς, προδίδοντας ένα βαρύ σύνδρομο Στοκχόλμης, όπου το θύμα αγωνίζεται να αποδείξει πόσο πολύ λατρεύει τον δυνάστη του.

Κανείς δεν είπε να μη στείλουμε βοήθεια στη δοκιμαζόμενη γειτονική χώρα και όλοι μας πονάμε για το ανθρώπινο δράμα που εξελίσσεται στα νότια σύνορά της. Αλλά αυτή η μονοσήμαντη ευαισθησία για την Τουρκία, την ώρα που ο σεισμός δεν κάνει διακρίσεις σε έθνη, κράτη και κοινότητες, γίνεται εύκολα αντικείμενο παρερμηνείας και παρεξήγησης.

Το ίδιο και η υπερβολική «διαφήμιση» της ελληνικής «καλής θέλησης». Mε το που έσκασε η δυσάρεστη είδηση άρχισε ο βομβαρδισμός: «Ο Μητσοτάκης διέταξε την άμεση αποστολή μονάδας της ΕΜΑΚ στην Τουρκία» «Ο Μητσοτάκης στέλνει και δεύτερη μονάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία», «Ο Μητσοτάκης στέλνει αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία», «Ο Μητσοτάκης στέλνει και αυτοπροσώπως τον Στυλιανίδη στην Τουρκία».

Αμεσα εμφανίστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αξύριστος και με ζιβάγκο, λες και βρισκόταν σε θάλαμο επιχειρήσεων για να κατευθύνει τους διασώστες.Λίγο ακόμη και θα φορούσε τη στολή του… Ζελένσκι για να δείξει πόσο έτοιμος είναι να πάει και ο ίδιος στο μέτωπο της καταστροφής προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις.

Στην πορεία κάποιος του ψιθύρισε στο αυτί ότι δεν είναι σωστό να αναφέρεται μόνο στην Τουρκία γιατί υπάρχει και η Συρία. Αλλά εκείνος απτόητος συνέχισε τον χαβά του. Μέχρι και πρωτοβουλία σε επίπεδο ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής σκέφτηκε να αναλάβει (από αυτές που δεν αναλαμβάνει τόσο καιρό για να καταγγείλει τις πυραυλικές απειλές Ερντογάν) ώστε να βοηθηθεί ο τουρκικός λαός.

Ε, λοιπόν αυτού του είδους η προθυμία, πέραν του ότι δεν είναι καθόλου πειστική, είναι και διπλωματικά αντιπαραγωγική. Αν νομίζει ο πρωθυπουργός ότι εξιλεώνεται στον Ερντογάν και θα τον λυπηθεί στο μέλλον επειδή διαφημίζει σήμερα την ελληνική βοήθεια στους Τούρκους σεισμοπλήκτους, είναι πολύ γελασμένος.

Παρά την προσπάθεια των στρατευμένων ελληνικών μέσων ενημέρωσης να εμφανίσουν μια… συγκινητική τουρκική ανταπόκριση στην ευγενική ελληνική χειρονομία, η πραγματικότητα είναι πως η υποδοχή υπήρξε από χλιαρή έως παγερή, με την εξαίρεση βεβαίως περιστατικών αμιγούς ανθρώπινης ευγνωμοσύνης, όπως στην περίπτωση των διασωθέντων από τις μονάδες της ΕΜΑΚ που καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ταξίδεψε στην Τουρκία με «προσωπική εντολή Μητσοτάκη» (ενώ σε άλλου είδους καταστροφές που συνέβησαν στην Ελλάδα παρέμενε άφαντος), «καλωσορίστηκε» από έναν νεαρό Τούρκο διπλωμάτη. Ουτε καν γενικός γραμματέας υπουργείου δεν καταδέχτηκε να τον υποδεχτεί.

Η αντίστοιχη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σκόνταψε σε αρχική άρνηση αποδοχής από τις τουρκικές Αρχές, μόνο και μόνο λόγω της χώρας προέλευσής της. Και σε κάθε περίπτωση το «ισοζύγιο εντυπώσεων» για την ελληνική έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν είναι αυτό που φαντάζεται ο κύριος Μητσοτάκης. Στην Ελλάδα η βοήθεια «υπερδιαφημίζεται» από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και στην Τουρκία περνάει στα μονόστηλα, όχι κατ’ ανάγκην λόγω εχθρικής προδιάθεσης, αλλά επειδή οι άνθρωποι αυτές τις ώρες έχουν άλλους νταλκάδες να ασχολούνται.

Κοντολογίς, θα έλεγε κανείς ότι η πολιτική αλληλεγγύης προς ένα κράτος-εχθρό σε μια στιγμή ανθρώπινης δοκιμασίας πρέπει να γίνεται με μέτρο και χωρίς να δίνεται η εντύπωση προνομιακής μεταχείρισης του συγκεκριμένου κράτους, σε σχέση με ένα διπλανό που υπέστη ταυτόχρονη καταστροφή. Γιατί η υπερβολή και η… υπερπροβολή της μονοσήμαντης, επαναλαμβάνω, ευαισθησίας του πρωθυπουργού δημιουργούν περίεργους συνειρμούς και σίγουρα πάντως όχι «ηθικής ανωτερότητας».

Η Ελλάδα μοιάζει σαν να δίνει στην Τουρκία αλλά και διεθνώς εξετάσεις… καλοπιστίας. Μόνο που όλο αυτό το διάστημα στην κλιμακούμενη διένεξη με τον Ερντογάν εμείς είμαστε οι καλοπροαίρετοι της υπόθεσης. Κανείς δεν πρόκειται ποτέ να μας αναγνωρίσει… περίσσευμα καλοσύνης και στους σεισμούς. Η διεθνής πολιτική δεν παίζεται με όρους ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, εκτός και αν οι δύο πλευρές ψάχνουν να βρουν μια αφορμή για να λιώσουν οι πάγοι και να έρθουν πιο κοντά.

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη είναι πασιφανές ότι ψάχνει εναγωνίως -σχεδόν παρακλητικά θα έλεγα- μια τέτοια αφορμή, ενώ η Τουρκία του κυρίου Ερντογάν ψάχνει αντίθετα αφορμή για καβγά. Δεν συμβιβάζονται οι δύο τάσεις και με το να παίρνει ο πρωθυπουργός ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες υπέρ της Τουρκίας σήμερα θα δυσκολευτεί στο μέλλον να ζητήσει άλλες πρωτοβουλίες προστασίας της εδαφικής μας ακεραιότητας. Είπαμε να κάνουμε τα καλά παιδιά, αλλά στην πρώτη στραβή θα θυμίζουμε τον τσοπάνη με τον λύκο.

Ας βοηθήσει, λοιπόν, η Ελλάδα την Τουρκία στο μέτρο των δυνάμεών της και χωρίς υπερβολές, μακριά από τυμπανοκρουσίες και επιδείξεις ψυχικού αποθέματος. Θα το χρειαστούμε αυτό το απόθεμα σε άλλου είδους περιστάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίσινγκερ: Ο άρχων του σκότους

Θεωρήθηκε αρχιτέκτονας γενοκτονιών, ο απόλυτος άρχοντας του σκότους, o βασιλιάς του χάους, ο θεός...

Σκυλίσια διπλωματία…

Οταν επικράτησε η 21η Απριλίου, κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφία των πρωτεργατών με τον βασιλέα...

Η Ελλάς εγγυήτρια κοινωνικής ειρήνης στην «ασθενή» Τουρκία

Σας γράφω σήμερα από την Αλεξανδρούπολη. Για να σας περιγράψω μια μεταβολή την οποία...

Η μόνη λύση για την εγκληματικότητα

Η Μάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013) έμεινε στην ιστορία ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για μια...

Υπάρχει όριο στην άβυσσο της εθνικής μας υποτέλειας;

Στην Κομοτηνή γυρίζεται μια τουρκοσειρά με το όνομα «Σαδίκ Αχμέτ», που, κατά τα ειωθότα,...

Τήρηση επαφής με τον εχθρό

Υποψήφιοι Εφεδροι Αξιωματικοί, κουρεμένοι από τον «Νίντζα», τον θρυλικό κουρέα της ΣΕΑΠ, σαν τρόφιμοι...

Παιδεία: Στη δίνη του τυχαίου γεγονότος!

Το 2008, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ανακηρύχθηκε πρόσωπο-σύμβολο της νεολαίας ενάντια στη θέλησή του. Ποτέ...

Η κακιά Δεξιά και η καλή κομμουνιστική Αριστερά

Για να δούμε, φίλοι μου, από ποιον κινδυνεύει σήμερα η δημοκρατία. Σύμφωνα με το...

Οι Ελληνες μαθητές κάτω από τον μέσο όρο

Βγήκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 και μάθαμε ότι οι Ελληνες μαθητές πάτωσαν....

Και ολίγον ποδόσφαιρο…

Ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί και το καθαρότερο πράγμα στον κόσμο είναι αναμφισβήτητο. Από...

«Καρφί» στο φέρετρο των 12 μιλίων

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα έξι στα δώδεκα...

Τιμολόγια σε χρώματα pride!

Η αναγνώστρια της στήλης που υπογράφει τα ηλεκτρονικά μηνύματά της με το παρατσούκλι «Σουπιά...

Το 112 ενημερώνει…

Καθόμουν ήσυχα ήσυχα ένα απόγευμα τις προάλλες και διάβαζα τη «δημοκρατία», όταν με πέταξε...

Ετήσιο μνημόσυνο μηδενιστικής καφρίλας

Σήμερα θα έχουν τελειώσει τα ετήσια μπάχαλα. Κάτι σαν παρακμιακό μνημόσυνο στη μνήμη ενός...

Γιατί τον καλέσαμε;

Ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε χθες με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «δεν σας...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

1.000.000 ευρώ για το κεφάλι του Αλβανού «Πάσσαρη» στον Κορυδαλλό

Γιατί ο διαβόητος μαφιόζος Αλντο Μπάρε, που έπαιζε μπάλα με τα κρανία των αντιπάλων του, έχει επικηρύξει τον σκληρό των ελληνικών φυλακών Λαέρτ Χατζίου

Nεκτάριος Λεμονίδης σε Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Αν είσαι καλη μαζί μου θα σε πάω στο Μπαλί»

Ο Νεκτάριος Λεμονίδης, ο ιατρός μέλλων σύζυγος της Ελίζαμπεθ...

Τα δάκρυα της Ειρήνης Παπαδοπούλου για τον Βασίλη Καρρά

Δάκρυσε για τον Βασίλη Καρρά η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Σε...

Η Όλγα Κιουρτσάκη χάνει τα μαλλιά της και βρίσκεται ένα βήμα πριν να τα ξυρίσει

H Όλγα Κιουρτσάκη έγινε μητέρα στις αρχές Αυγούστου και...

Σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης στον Ολυμπιακό!

Οι «ερυθρόλευκοι» εκτίουν ποινή για την τιμωρία του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είναι υπό τιμωρία για την εισβολή οπαδών τους στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ενώ η διοίκηση της ΠΑΕ έχει λάβει κλήση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις εμπρηστικές ανακοινώσεις!

Αποκάλυψη: Δημοψήφισμα για το συνυποσχετικό!

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης νομοθέτησε την επιστολική ψήφο και για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» που προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος

Τσουβάλιασε όλες τις ομάδες η κυβέρνηση – Πώς εξυπηρετούν αγωνιστικά τον Ολυμπιακό τα κυβερνητικά μέτρα

Χάδι από τον Παύλο Μαρινάκη στην ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια, ποινές στις υπόλοιπες!

Κωνσταντίνος Πλεύρης: «Πήγαμε στο γάμο της Ελέτσι επειδή γνωρίζαμε το θύμα»

O Kωνσταντίνος Πλεύρης και η Γεωργία Σιακαβάρα ήταν καλεσμένοι...

Ζουν σε έναν δικό τους κόσμο!

Ομολογώ πως είχε καιρό να με εντυπωσιάσει λόγος του...

NEWSROOM