Δεν είναι όλων η γιορτή

Must Read

Πολλοί μπορούν και πρέπει να γιορτάζουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όχι, όμως, οι Ιταλοί και οι ελληνόφωνοι κομμουνιστές

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Οι Ιταλοί, για ευνόητους λόγους, δεν συμμερίζονται τη χαρά των Ελλήνων για το Έπος του 1940. Επιτέθηκαν απροκλήτως στη χώρα μας, αυτολανσάρονταν ως υπερδύναμη, τορπίλισαν άνανδρα την «Ελλη» την άγια μέρα του Δεκαπενταύγουστου και διασύρθηκαν στο πεδίο της τιμής.

Οι κουκουέδες κάνουν κι αυτοί ότι χαίρονται. Μερικοί εξ αυτών προβάλλουν ιδιαίτερα την πρώτη ανοιχτή επιστολή του τότε φυλακισμένου αρχηγού τους Νίκου Ζαχαριάδη, που καλούσε τους Ελληνες να πολεμήσουν τους Ιταλούς. Τη δεύτερη, όμως, ανοιχτή επιστολή, που συνέταξε στις 26 Νοεμβρίου του 1940, στην καρδιά του πολέμου, δεν την πολυαναφέρουν, διότι καλούσε την Ελλάδα σε συνθηκολόγηση με νταβατζήδες τους Σοβιετικούς, που τότε είχαν ακόμα σε ισχύ το σύμφωνο φιλίας με τη ναζιστική Γερμανία (γνωστό ως Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ). Η κατάπτυστη επιστολή του Ζαχαριάδη, μνημείο προδοσίας και υποτέλειας προς τους Σοβιετικούς, ήταν η ακόλουθη:

«Προς τον λαό της Ελλάδας
Ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τα σχέδια του φασισμού. Με το αίμα του ο λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Εξω απ’ αυτά η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία – Γερμανία. Αφού ο λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μονάχα πράμα θέλει: ειρήνη και ουδετερότητα με τούτους τους όρους: 1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 Οκτώβρη 1940 δίχως καμιά εδαφική – οικονομική – πολιτική ζημιά σε βάρος της Ελλάδας. 2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας να φύγουν όλες απ’ τα χώματα και τα νερά της Ελλάδας. Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως απ’ την κυβέρνηση της ΕΣΣΔ να μεσολαβήσει για να γίνει ελληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό είναι σήμερα το μοναδικό εθνικολαϊκό συμφέρον. Και η πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον η ΕΣΣΔ σήμερα έδωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας – Βουλγαρίας – Τουρκίας.
26 του Νοέμβρη 1940».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζει την πορεία της η Ολυμπιακή Φλόγα – Το απόγευμα στο Καλλιμάρμαρο η τελετή παράδοσης

Για 11 ημέρες μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας επί ελληνικού εδάφους κι αφού έτυχε παντού ενθουσιώδους...

More Articles Like This