Πλειστηριασμοί: Η μεγαλύτερη αναδιανομή ιδιοκτησίας μετά τον πόλεμο!

700.000 οικίες Ελλήνων, θυσία για την επενδυτική βαθμίδα και για τα κέρδη των ελίτ του real estate - Iδού γιατί αποσιωπάται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Κορυφαία συνάδελφος δημοσιογράφος από τον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ μού έλεγε τις προάλλες ότι μία από τις πλέον γνωστές εταιρίες δημοσκοπήσεων μέτρησε την αξιοπιστία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και των εφημερίδων. Αλλά τα αποτελέσματα της μέτρησης, πλην ψηγμάτων που γνώριζε, είναι απόρρητα, καθώς την έρευνα παρήγγειλε προς ιδίαν γνώσιν και χρήσιν η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου. Ποια είναι αυτά τα ψήγματα; Ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι, ο οποίος υποστηρίζει μετά πάθους ακόμη και τα λάθη της κυβερνήσεως, κατατάσσεται τελευταίος σε αξιοπιστία, με 16%. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι για πρώτη φορά στην ιστορία του κατατάσσεται δεύτερος, ο Real Fm παίρνει κεφάλι. Ο αναλυτής του τηλεοπτικού σταθμού Mega, από τα χείλη του οποίου στο παρελθόν κρέμονταν κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και υπουργοί, έχει μηδέν απήχηση στην κοινή γνώμη. Ξεπεράστηκε από τα πράγματα. Τα ευρήματα αυτά έχουν διπλή σημασία. Πρώτον, πολιτική. Το πολύ το «Κύριε ελέησον» τελικώς το βαριέται και ο «παπάς» λαός. Οι θέσεις της κεντροδεξιάς παρατάξεως υπό την παρούσα της μορφή δεν συγκινούν τα κοινά ούτε τα συσπειρώνουν κάτω από τον δέκτη ενός τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, τα στελέχη του οποίου προλογίζουν υπουργούς σε πίτες ή φωτογραφίζονται πολιτευόμενα με τον κύριο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εχει κόστος για την αξιοπιστία η ταύτιση με την εξουσία.

Δεύτερον, με την κατάταξη αυτή φωτίζεται καλύτερα η διαμαρτυρία της κοινής γνώμης για τη σκανδαλωδώς ελλιπή κάλυψη μεγάλων θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Εχει παρατηρηθεί: Ανά μία δεκαετία η ελληνική δημοσιογραφία χάνει μία μεγάλη είδηση. Το 1999 τα ελληνικά ΜΜΕ δεν κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έγινε ποτέ από συστάσεως ελληνικού κράτους: το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Ποτέ στην Ιστορία τόσο πολλοί δεν μεταβίβασαν, παραπληροφορηθέντες και εξαπατηθέντες, την περιουσία τους μαζικά σε τόσο λίγους. Τα ΜΜΕ, αντί να φωτίσουν το σκάνδαλο, κρατούσαν το φανάρι. Αν δεν συμμετείχαν ενεργώς σε αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις!

Το 2008-2010 τα μέσα ενημέρωσης, κοιμώμενα, έχασαν την είδηση του αιώνα: τη χρεοκοπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Καστελόριζο τα «βρήκε» στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν γνώριζαν, κεραυνοβολημένα και έκπληκτα. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκει σήμερα τα μέσα ενημέρωσης η μεγάλη αναδιανομή που συντελείται στην ιδιοκτησία χιλιάδων ακινήτων και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τη μεγάλη αναδιανομή που συντελείται στην αγροτική γη. Προς ενίσχυση μόνον των πολύ ισχυρών, των πολύ πλουσίων και των πολυεθνικών που νέμονται τη γη μας και τις επιχειρήσεις μας. Με έμφαση στον εμβληματικό κλάδο των ξενοδοχείων, των ασφαλιστικών εταιριών, αύριο και των τραπεζών.

Η αλλαγή γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Η κυβέρνηση ευλόγησε την απόφαση του Αρείου Πάγου γιατί κατά βάθος επιθυμεί να χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι. Με στόχο να αποκτήσει η ίδια ή άλλοι ιδιοκτήτες την κυριότητά τους. Για λόγους που αναλύονται κάτωθι.

Δύο παραδείγματα: Η οικία της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, ο πλειστηριασμός της οποίας επιχειρήθηκε με τη βία, ευρίσκεται κοντά σε περιοχή όπου θα περάσει το μετρό και θα αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες. Προς τα επάνω, εννοείται. Γενικώς ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε περιοχές των οποίων η αντικειμενική αξία αυξάνεται (λ.χ. η περιοχή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου) η τράπεζα ή το fund θέλει να τις αποκτήσει και να τις πουλήσει ακριβότερα, όχι να περιμένει τον παλαιό δανειολήπτη να τις πληρώνει μήνα με τον μήνα εις το διηνεκές.

Τα funds και οι λεγόμενοι servicers δεν έχουν καμία επιθυμία να συνάψουν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους δανειολήπτες, όπως τους πιέζει ο κύριος Σταϊκούρας. Με το να προτείνουν δόση 2.500 ευρώ σε ζευγάρια που έχουν μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ στην πραγματικότητα δείχνουν απροκάλυπτα ότι θέλουν να «εξώσουν» από τα ακίνητα τους ιδιοκτήτες τους. Τα συμφέρει περισσότερο να αποκτήσουν την κυριότητά τους και να τα πουλήσουν στο κράτος για τα νέα προγράμματα στέγης που ετοιμάζει, παρά να αφήσουν μέσα τους παλαιούς ιδιοκτήτες. Περισσότερα χρήματα θα αποκομίσουν σε μικρότερο χρόνο. Η νέα προσφυγιά εντός ελληνικού εδάφους είναι προ των πυλών, λοιπόν.

Τα αυτά συμβαίνουν με το πρόγραμμα της μεγάλης επανεκκίνησης για τη συγχώνευση δεκάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε μεγάλα σχήματα με τάχα φορολογικά κίνητρα. Εδώ έχουμε αναδιανομή αφεντικών. Οι χθεσινοί ιδιοκτήτες μετατρέπονται σε υπάλληλοι των ίδιων τους των επιχειρήσεων. Αυτή η μεγάλη αναδιανομή ιδιοκτησίας ακινήτων, επιχειρήσεων και αγροτικής γης (με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα), που συμπληρώνεται από τη συντριβή ωραρίων και μισθών, ολοκληρώνει την εικόνα της μεγάλης μεταβολής. Μιας μεταβολής η οποία μοιάζει με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»:

Εξελίχθηκε ύπουλα και σιγά σιγά. Με μικρή ένταση στην αρχή, μεγαλύτερη στη συνέχεια. Ε, λοιπόν, αυτή τη μεγάλη μεταβολή και τη μεγάλη αναδιανομή τα μέσα ενημέρωσης τη χάνουν από το οπτικό τους πεδίο. Για δύο ολόκληρες εβδομάδες μεταδίδουν με τις ώρες εικόνες, ρεπορτάζ και πληροφορίες για τα 50.000 θύματα του καταστροφικού τουρκικού σεισμού, αλλά ανάλογης χρονικής διάρκειας ρεπορτάζ για τις ιστορίες 700.000 Ελλήνων που απειλούνται να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους και να χάσουν τις περιουσίες τους, λέξη. Μόνο κάτι αναιμικά τρίλεπτα ρεπορτάζ, στα οποία μεταδίδονται ισοτίμως οι θέσεις των δανειοληπτών και οι θέσεις των τραπεζών!

Στα οποία ρεπορτάζ προβάλλεται αδιάντροπα η άποψη του Μαξίμου ότι οι πλειστηριασμοί επιβάλλονται για να μη χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Θυσία λοιπόν 700.000 ακίνητα Ελλήνων δανειοληπτών για την επενδυτική βαθμίδα. Ετσι συλλαμβάνει η ελληνική ηλεκτρονική δημοσιογραφία τη μεγάλη μεταβολή. Θύτες και θύματα στο ίδιο ζύγι.

Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε δει την ταινία «Τζόκερ» που δείχνει τη μελλοντική επανάσταση βίας των παράνομων και των αδικημένων στις ΗΠΑ. Πρόβλεψη: Αν συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά, απέχουμε τέσσερα χρόνια το πολύ από τον ελληνικό «Τζόκερ». Ισως να είμαι και συντηρητικός στις εκτιμήσεις μου. Αλλά οι καιροί που έρχονται δεν είναι «συντηρητικοί». Διάβολε! Φυσούν νέοι άνεμοι στην Ιστορία. Ερχονται μεγάλες μεταβολές, μεγάλες αναδιανομές, μεγάλες ανατροπές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κακιά Δεξιά και η καλή κομμουνιστική Αριστερά

Για να δούμε, φίλοι μου, από ποιον κινδυνεύει σήμερα η δημοκρατία. Σύμφωνα με το...

Οι Ελληνες μαθητές κάτω από τον μέσο όρο

Βγήκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 και μάθαμε ότι οι Ελληνες μαθητές πάτωσαν....

Και ολίγον ποδόσφαιρο…

Ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί και το καθαρότερο πράγμα στον κόσμο είναι αναμφισβήτητο. Από...

«Καρφί» στο φέρετρο των 12 μιλίων

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα έξι στα δώδεκα...

Τιμολόγια σε χρώματα pride!

Η αναγνώστρια της στήλης που υπογράφει τα ηλεκτρονικά μηνύματά της με το παρατσούκλι «Σουπιά...

Το 112 ενημερώνει…

Καθόμουν ήσυχα ήσυχα ένα απόγευμα τις προάλλες και διάβαζα τη «δημοκρατία», όταν με πέταξε...

Ετήσιο μνημόσυνο μηδενιστικής καφρίλας

Σήμερα θα έχουν τελειώσει τα ετήσια μπάχαλα. Κάτι σαν παρακμιακό μνημόσυνο στη μνήμη ενός...

Γιατί τον καλέσαμε;

Ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε χθες με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «δεν σας...

Η αποκολοκύνθωση του λαού

Διαβάζουμε ενοχλημένοι την είδηση ότι «πάτωσαν» οι Ελληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις PISA του...

Επικίνδυνοι παραλογισμοί

«Ηταν γνώριμος στις γαλλικές Αρχές» ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας που κόστισε τη ζωή...

Πλασιέ «ληγμένης» ιδεολογίας

Το λογότυπο της Νέας Αριστεράς θυμίζει εκείνο μιας εταιρίας που πουλάει έπιπλα. Θυμίζει και...

Κυρ Υπουργέ είναι αλήθεια ότι τα 4 χιλιάρικα υπολοίπου δανείου παραπληγικών έγιναν 204 εκεί...

Υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη γράφει στις 5/12/23 ότι στην κυβέρνηση έχουν σχέδια.Σήμερα προσάγεται στα...

Τι λέγατε για την τεκνοθεσία ομοφύλων, κυρία Μπακογιάννη;

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε σκωπτικά προχθές την τελευταία παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον...

Cosmote, Nova είναι για «Μπόλεκ και Λόλεκ»;

Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα...

Καταφύγια Νο 2

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΓΕΕΘΑ συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα -άγνωστο αν τελικώς απεστάλη,...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεύτερες σκέψεις» για τον Αυτιά στο Μαξίμου…

Εν μέσω πολλών άλλων εξελίξεων, το θέμα της προετοιμασίας...

Η Όλγα Κιουρτσάκη χάνει τα μαλλιά της και βρίσκεται ένα βήμα πριν να τα ξυρίσει

H Όλγα Κιουρτσάκη έγινε μητέρα στις αρχές Αυγούστου και...

Nεκτάριος Λεμονίδης σε Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Αν είσαι καλη μαζί μου θα σε πάω στο Μπαλί»

Ο Νεκτάριος Λεμονίδης, ο ιατρός μέλλων σύζυγος της Ελίζαμπεθ...

Πώς η Ρωσία με ελληνική βοήθεια άνοιξε μια «τρύπα» 11 δισεκ. δολαρίων στις δυτικές κυρώσεις για το πετρέλαιο

Ένα... αόρατο παιχνίδι εξουσίας εν μέσω κυρώσεων - Ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας

Τα δάκρυα της Ειρήνης Παπαδοπούλου για τον Βασίλη Καρρά

Δάκρυσε για τον Βασίλη Καρρά η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Σε...

1.000.000 ευρώ για το κεφάλι του Αλβανού «Πάσσαρη» στον Κορυδαλλό

Γιατί ο διαβόητος μαφιόζος Αλντο Μπάρε, που έπαιζε μπάλα με τα κρανία των αντιπάλων του, έχει επικηρύξει τον σκληρό των ελληνικών φυλακών Λαέρτ Χατζίου

Ο Γιάννης είναι πονηρός…

Ο Δραγασάκης είναι εξαιρετικά έμπειρος. Τόσο έμπειρος, που γνώριζε...

Σοκάρει η Άννα Ρεζάν: «Με βίασαν δυο φορές στη δουλειά»

Την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην εργασία της, στην...

NEWSROOM