Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Ηγεσία χωρίς συναισθήματα: «Συγγνώμη» για τα δέντρα, όχι για τους ανθρώπους

Δημοσίευση:

To πλήγµα στο προφίλ του πρωθυπουργού, το ανάλγητο και διεφθαρµένο κράτος, ο γενικότερος πολιτικός εκτροχιασµός και το αντιπολιτικό κλίµα ανατινάζουν το αίσθηµα σταθερότητας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση

H κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σχεδόν στο σύνολό του (αν κρίνω και από τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη) επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από τον σταθμάρχη προκειμένου να γλιτώσουν από τις ευθύνες τους, πολιτικές και ποινικές, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Δύσκολα θα τα καταφέρουν.

Τα πλήγματα που έχουν ήδη υποστεί είναι μεγάλα και εστιάζονται σε τρία επίπεδα:

  • Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, του οποίου η ενσυναίσθηση αμφισβητείται.
  • Στο επίπεδο του σκληρού πυρήνα του κράτους, το οποίο μετά τις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας, τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τη στάση του απέναντι σε θέματα ατομικής ιδιοκτησίας – πλειστηριασμών δέχεται τώρα ένα ισχυρό χτύπημα, που αφορά την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Κάτι που ακουμπά, μαζί με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων.
  • Στην αξιοπιστία της πολιτικής, η οποία αμφισβητείται με τέτοιον τρόπο και σε τέτοια ένταση, ώστε είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες γενικότερης αποσταθεροποίησης στις πρώτες και στρατηγικές εκλογές με απλή αναλογική. Η επικράτηση της αντιπολιτικής προκαλεί αυτή τη στιγμή την καθίζηση του συστήματος προς τα κάτω και ανατρέπει όλα τα ευνοϊκά για τη Ν.Δ. δεδομένα, με τα οποία θα πορευόμασταν στις εκλογές. Αυτός που πλήττεται περισσότερο από τους υπολοίπους είναι η Ν.Δ., η οποία έχει στόχο το 37% στις δεύτερες εκλογές. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, αυτός ο στόχος θεωρείται σήμερα ανέφικτος.

Η πλέον μεγάλη ζημιά που υπέστη η φιλελεύθερη παράταξη προς τις εκλογές είναι το βαθύ πλήγμα που δέχθηκε το πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος θεωρείτο, σύμφωνα με τις προ Τεμπών δημοσκοπήσεις, το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε πλήγμα στο προφίλ του από το ίδιο το δυστύχημα μόνον, για το οποίο η δημοφιλής σε αυτόν δημοκρατία του Twitter τού επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες, με πρώτους τους περίφημους «σκεπτόμενους κεντρώους» ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πλήγμα για τν δυνατότητά του ή μη να διαθέτει την αναγκαία ενσυναίσθηση για να προσεγγίζει το δράμα των οικογενειών και το πένθος των οικείων τους. Το προφίλ του είχε ραγίσει ήδη με την απρέπεια που διέπραξε στο πρόσωπο του βασιλέως Κωνσταντίνου και με την απόφασή του να κηδευτεί χωρίς τιμές αρχηγού κράτους. Συντηρητικοί πολίτες έπαθαν σοκ όταν πληροφορήθηκαν τα καθέκαστα.

Η απόφαση αυτή δεν του στοίχισε, γιατί ενόχλησε ένα μόνο τμήμα του εκλογικού σώματος, αλλά ενεγράφη στη συλλογική μνήμη. Η εικόνα του στο διάγγελμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών διέλυσε κάθε αμφιβολία. Ο κύριος Μητσοτάκης φόρεσε το φούτερ του για να είναι οικείος στους γονείς, εκφώνησε ένα καλογραμμένο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, αλλά ο μάλλον ουδέτερος, ψυχρός τρόπος που το διεκπεραίωσε ενίσχυσε την πεποίθηση των πολιτών ότι δεν ένιωσε και πολλά πράγματα μετά την τραγωδία.

Μπορεί αυτό να είναι το φιλελεύθερο στιλ του και να αδικεί τον εαυτό του -διόλου απίθανο-, αλλά ζεστασιά και συντριβή στα σπίτια των Ελλήνων δεν έφθασαν ποτέ. Η απόφασή του να τα ρίξει όλα στον σταθμάρχη και ο υπηρεσιακός τρόπος που χειρίζεται πλέον τις κρίσεις, επιρρίπτοντας ευθύνη σε ένα φυσικό πρόσωπο (Κοντολέων, σταθμάρχης), σε ένα πολιτικό πρόσωπο που αναλαμβάνει την αντικειμενική ευθύνη (Δημητριάδης, Καραμανλής), δίνουν την εντύπωση στους πολίτες ότι ο κύριος Μητσοτάκης διαχειρίζεται τις κρίσεις με έτοιμο εγχειρίδιο εξουσίας – manual.

Δεν πέρασε απαρατήρητο από τη συλλογική μνήμη, τέλος, πως, όταν κάηκαν δέντρα, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη, όταν κάηκαν άνθρωποι, όχι! Το προσωπικό πλήγμα γίνεται μεγαλύτερο λόγω της πολιτικής υπερεκμετάλλευσης τετραετούς διάρκειας που έκανε ο κύριος Μητσοτάκης στην υπόθεση μιας άλλης ανθρώπινης τραγωδίας, στο Μάτι. Η πολιτική κερδοσκοπία του επί αυτής ξεπέρασε κάθε όριο. Μέχρι τα Τέμπη ήταν προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στις εκλογές με «σημαίες» του τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου και την απόφαση για το Μάτι. Κάποιος εκεί ψηλά είχε διαφορετική άποψη, όμως… Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα, το προσωπικό.

Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα αφορά την παγίωση της αντίληψης ότι το κράτος δεν μπορεί. Αν και στην τετραετία 2019-2023 έγιναν μεγάλα βήματα με το ψηφιακό κράτος και με τη σθεναρή αντίσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, των ανδρών του Λιμενικού και των συνοριοφυλάκων σε μια σειρά κρίσεων, όπως η μεταναστευτική κρίση και η κρίση του «Ορούς Ρέις» στο Αιγαίο το 2020, εντούτοις όλα άλλαξαν.

Οι φωτιές της Εύβοιας και της Βαρυμπόμπης του 2021, στις οποίες καταστράφηκαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους, οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών προσώπων υπεράνω πάσης υποψίας το 2022 και η ανάδυση στην επιφάνεια του σάπιου κράτους, που στέλνει τα παιδιά του στον θάνατο, τώρα θρυμμάτισαν και το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα του πρωθυπουργού: την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα του συγκεντρωτισμού του επιτελικού κράτους, το οποίο πάντοτε κατέληγε στον ίδιο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε τι συνέπειες θα έχει για τη λεγόμενη «σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού» η διαφαινόμενη επικράτηση μιας αντιπολιτικής ατμόσφαιρας. Ηδη ο κόσμος στα κοινωνικά δίκτυα ζητά να σιωπήσουν οι πολιτικοί. Σε εκλογές με απλή αναλογική, η πιθανότης να επικρατήσει μια τέτοια ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε ανατίναξη του πολιτικού σκηνικού και σε γενικότερο εκτροχιασμό.

Δεν θα απείχε πολύ κανείς από την πραγματικότητα, αν εξέφραζε την εκτίμηση ότι κέντρα μέσα και έξω από τη χώρα, διαβλέποντας τυχόν αδυναμία του κυρίου Μητσοτάκη να είναι δυνατός, κυρίαρχος και αυτοδύναμος, θα αρχίσουν να διακινούν συντόμως ξανά την ιδέα της συγκρότησης ενός μεγάλου τρικομματικού συνασπισμού, με βασικό αντικείμενο τη ρύθμιση των ενεργειακών και των Ελληνοτουρκικών.

Κοιτώντας τον χάρτη διακρίνουμε ήδη:

  • μια αδύναμη, αλλά όχι εντελώς καταδικασμένη κυβέρνηση στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν,
  • μια κυβέρνηση σε κρίση στην Ελλάδα, με επικεφαλής πρωθυπουργό που έχει τις προϋποθέσεις να γίνει lame duck,
  • το… βρετανικό BBC να μεταδίδει ως πρώτη είδηση την πορεία 1.200 νέων στη λεωφόρο Συγγρού, έξω από τα γραφεία της Hellenic Train…

Kαι έπεται συνέχεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμβουλάτορας, Χαλάνδρι, ΕΡΤ, τιμές

Μπορεί κάποιος να μου λύσει τις παρακάτω απορίες;α. Σε ποια θέματα ακριβώς συμβουλεύει ο...

Νεκροσυλία

Η συλλογική θλίψη, την οποία προκάλεσαν η τραγωδία στα Τέμπη αλλά και οι συνεπακόλουθες...

Απεσταλμένος της Ε.Ε. υπέρ Κύπρου ή άλλων;

Στην παρούσα περίπτωση ο εκπρόσωπος πρέπει να τετραγωνίζει τον κύκλο, εκφράζοντας τα κράτη-μέλη, το...

Αντισυστημική ψήφος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε χθες σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Open...

Άδωνις, ο αείποτε μετανοών

Εν αρχή μετάνιωσε για όσα καλά είπε κατά το αμαρτωλό του παρελθόν, τότε που...

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν αυτοί;

Υπάρχουν δύο λαϊκές ρήσεις οι οποίες εκφράζουν απόλυτα αυτό που βιώνουμε μετά την τραγωδία-μαζική...

Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ!

Κάθε φορά που κατεβαίνω στη Μεγαλόνησο, μα κάθε φορά, προσκυνώ στους τάφους των αγωνιστών...

Το στέμμα του Ευαγόρα

Το 1953 ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν 15 ετών, όταν στεφόταν βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου...

Να ποιοι ευθύνονται

Για να δούμε, ρε σύντροφοι, τι έχουμε. Για το δυστύχημα των Τεμπών φταίει ο...

Νέος αναθεωρητισμός και ιστορική λήθη!

Η αποτελεσματικότητα της αντίστασης στις οικονομικές διεκδικήσεις τρίτων διαμορφώνει την πορεία των εθνών στον...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Ψυχρολουσία: Η Ουκρανία… σαμποτάρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ψυχρολουσία με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Έφυγε ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου

Στα 81 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ...

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό ο Στηβ Κακέτσης!

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο Στηβ...

Με γιγαντιαία συγκέντρωση στο Μαρούσι απαντά ο Κυριάκος στις δημοσκοπήσεις

Με επίδειξη δύναμης θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, στις δημοσκοπήσεις...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ