Γιατί λέμε «ναι» στις μαθητικές παρελάσεις

Must Read

Η απαράδεκτη ενέργεια μιας μικρής ομάδας, που ειρωνεύτηκε τη μαθητική παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια, έφερε πάλι στο προσκήνιο τις φωνές που ζητούν την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων.

  • Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Για μία ακόμη φορά, στο όνομα της ψευδούς προοδευτικότητας, ακούγονται ανιστόρητα επιχειρήματα, ότι δηλαδή τις μαθητικές παρελάσεις καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς. Ε, λοιπόν, καλό είναι να θυμηθούμε λίγο την Ιστορία.
Μαθητικές παρελάσεις υπήρχαν πολύ πριν από το καθεστώς Μεταξά. Στο βιβλίο του «Θράκη», και συγκεκριμένα στη σελίδα 374, ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος αναφέρεται στα ελληνικά σχολεία της Αδριανούπολης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί περιγράφει παρελάσεις μαθητικές, παρουσιάζει δε και σχετικές φωτογραφίες, όπου βλέπουμε αγόρια και κορίτσια να παρελαύνουν υπό το βλέμμα του οθωμανικού καθεστώτος.

Οι μελετητές της ιστορίας της Μικράς Ασίας περιγράφουν τις μαθητικές παρελάσεις που διοργάνωναν τα σχολεία της Σμύρνης από το 1919 έως το 1922 στο γήπεδο του Πανιωνίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον μαρτυρικό μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο.

Ο Μακεδονομάχος Δικώνυμος – Μακρής περιγράφει την απελευθέρωση της Σιάτιστας το 1912 από ανιχνευτές του Ελληνικού Στρατού και διηγείται ότι στην πανηγυρική εκδήλωση προπορεύονταν οι μαθητές κρατώντας εκκλησιαστικά λάβαρα. Εξάλλου, στην Κύπρο, οι μαθητικές παρελάσεις καθιερώθηκαν πολύ πριν από το 1936, ως εκδήλωση πατριωτισμού των Ελλήνων που καταπιέζονταν από τους Βρετανούς.

Έναν θεσμό, λοιπόν, τον οποίο ανέχθηκαν οι Οθωμανοί κατακτητές και οι Βρετανοί αποικιοκράτες θέλουν να τον καταργήσουν σήμερα κάποιοι Έλληνες δήθεν προοδευτικοί!Έχω, πάντως, την εντύπωση ότι, με πρόσχημα τις παρελάσεις, οι πάσης φύσεως αποδομητές επιχειρούν να πλήξουν τη συνέχεια του Ελληνισμού. Ουσιαστικά, οι μαθητικές παρελάσεις είναι ένας ύμνος και ένας φόρος τιμής στη διαχρονική παρουσία της νεολαίας στους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία. Όποιος μαθητής αρνείται να συμμετάσχει αποκόπτει τον εαυτό του από το αντιστασιακό πνεύμα της ελληνικής νεολαίας.

Οι παρελάσεις των νέων τιμούν τη νεότητα, η οποία αγωνίζεται από την εποχή των Αθηναίων εφήβων («την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω») μέχρι τα αγόρια και τα κορίτσια της πανεθνικής αντίστασης κατά της τριπλής κατοχής του 1941-1944.

Οι μαθητικές παρελάσεις ξαναζωντανεύουν με συγκίνηση τη μνήμη των έφηβων ηρωομαρτύρων του Κυπριακού Αγώνα του 1955-1959 και των μαθητριών που μετέφεραν τα μηνύματα με τα ποδήλατά τους. Χαιρετίζοντας τους σημαιοφόρους στη μαθητική παρέλαση τιμούμε τον έφηβο σημαιοφόρο του Λυκείου Αμμοχώστου, τον Πετράκη Γιάλλουρο, που έπεσε νεκρός από βρετανική σφαίρα επειδή κρατούσε την ελληνική σημαία.

Τότε ήταν η εχθρότητα των αποικιοκρατών. Τώρα είναι η εμπάθεια και τα ανιστόρητα βέλη των δήθεν προοδευτικών. Και οι δύο ενοχλούνται από τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οδηγός έπεσε πάνω στα κιγκλιδώματα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Προς την Πάτρα κατευθυνόταν οδηγός ΙΧ που κινούνταν στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, όταν εξετράπη της πορείας του και...

More Articles Like This