Όταν η δικονομία κρύβει την αλήθεια

Must Read

Όσο και αν στενοχωρώ φίλους, γνωστούς και παλαιούς συμμαχητές, στην υπόθεση της Νοvartis θα ακολουθώ τα στοιχεία, όχι τις επιθυμίες. Στο μέτρο που γνωρίζω, ασφαλώς.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Το δημόσιο συμφέρον προηγείται του καλώς νοουμένου παραταξιακού συμφέροντος. Τα νέα που προέκυψαν από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων έρευνας του Αρείου Πάγου στον Τύπο είναι ότι ένας τουλάχιστον από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα κατέθεσε και στην αμερικανική Δικαιοσύνη αντί οικονομικής απολαβής, κάτι που εγείρει λόγους ακυρότητας της μαρτυρίας του στις ημέτερες Αρχές (σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο).

Το νέο που προέκυψε επίσης από το έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς είναι ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν διαβιβάσει στην ελληνική Δικαιοσύνη «άκρως απόρρητα» έγγραφα για την υπόθεση, με την εντολή να μη χρησιμοποιηθούν σε καμία ποινική υπόθεση.

Προφανώς επί ποινή διατάραξης των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ, διότι τυχόν αποκαλύψεις -ενδεχομένως για πολιτικά πρόσωπα- θα συνιστούσαν απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Τούτων δοθέντων, ας επικεντρωθούμε σήμερα λοιπόν στο έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς και στα έγγραφα των Αμερικανών. Γιατί προβάλλεται η σημασία του συγκεκριμένου εγγράφου και προχωρεί σε δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος; Ο πρώτος λόγος είναι «απλός». Επιδιώκεται η άρση της προστασίας μαρτύρων για να κληθούν στην προανακριτική χωρίς κουκούλες και να αποδειχθεί η σκευωρία. Υπάρχει, όμως, και δεύτερος. Η δικονομία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει την αλήθεια. Αν ακυρωθούν οι καταθέσεις ενός ή δύο προστατευόμενων μαρτύρων με βάση τις οποίες ασκείται η δίωξη για παθητική δωροδοκία στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και με βάση τις οποίες παραμένουν επίσης ανοικτοί οι φάκελοι για δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τότε η υπόθεση καταρρέει για τους τρεις.

Αρχειοθετείται – στη θέση τους θα προοτιμούσα να αρχειοθετηθεί ελλείψει αποδείξεων και όχι λόγω δικονομικής ακυρότητας, αλλά δικό τους θέμα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Στην αγωνία που έχουν ορισμένοι άλλοι, τρίτοι, να κλείσουν και τις εναπομείνασες υποθέσεις μπορεί να επιτύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα: Όχι μόνο να μην κλείσουν, αλλά να ανασυρθούν από το αρχείο και κάποιες άλλες. Ειδικώς αν κάποιοι συνεχίσουν να απειλούν από το διαδίκτυο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα κάνουν Κούγκι την παράταξη. Και σε αυτή την περίπτωση θα παραπεμφθεί μεν ο Παπαγγελόπουλος για κάποιο πλημμέλημα στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θα ανοίξουν και άλλα τεφτέρια. Οι νομικοί το γνωρίζουν. Αρχείο δεν σημαίνει απαλλακτικό βούλευμα.

Στην προσπάθειά μας να γίνουμε πιο σοφοί προτείνω να παρακολουθήσουμε στοιχειωδώς τι συνέβη με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Τρεις μετέβησαν το 2014 στις ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Ν.Δ., όχι επί ΣΥΡΙΖΑ, και ελάλησαν. Γιατί ελάλησαν; Υποθέτω γιατί ήταν υπόλογοι έναντι του αμερικανικού νόμου εκ της θέσεώς τους στην εταιρία και κινδύνευαν με βαριές νομικές κυρώσεις. Τα κάστρα, ως γνωστόν, από μέσα πέφτουν. Δημοσίευμα του έγκριτου ιστότοπου iefimerida το 2016 (που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι) ανέφερε ότι στις καταθέσεις τους στις ΗΠΑ οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έδωσαν στοιχεία για δωροδοκίες κορυφαίων αξιωματούχων, ίσως και πολιτικών. Ίσως αυτά να είναι τα «άκρως απόρρητα» στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη με τη διαταγή «καμία επίσημη αξιοποίηση». Αμέσως μετά το δημοσίευμα του ιστότοπου ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε το ρεπορτάζ στη Δικαιοσύνη με αίτημα τη διεξαγωγή έρευνας. Έρευνα η οποία άρχισε επί ημερών εισαγγελέως Ράικου και συνεχίστηκε επί ημερών Τουλουπάκη.

Η κυρία Τουλουπάκη, πιο δραστήρια, ήρθε σε επαφή με τις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες την ενημέρωσαν ατύπως για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, προφανώς για να τη βοηθήσουν στην πραγματοποίηση της έρευνάς της. Να καταλάβει τι ψάχνει. Με αυτόν τον τρόπο η εισαγγελέας Διαφθοράς έφθασε στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες εν Ελλάδι. Υποτίθεται ότι την ταυτότητα των μαρτύρων αυτών γνωρίζει ο Πολάκης. Κακώς τη γνωρίζει και καλώς άρα ζητήθηκε η εξαίρεσή του από την προανακριτική. Πράγματι. Σωστά εξαιρέθηκε, αφού δήλωσε δημοσίως ότι γνωρίζει πρόσωπα που έπρεπε να μην είναι γνωστά. Τους γνωρίζει μόνο ο Παύλος Πολάκης, όμως;

Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος. Την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα Μανιαδάκη γνωρίζει από την πρώτη στιγμή και ο ερευνώμενος (τότε) διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τον καλεί στο δώμα της Τραπέζης και τον ενημερώνει ότι «θα τσακίσει μετά τις εκλογές εισαγγελείς και μάρτυρες». Κράτος δικαίου, κατά τα λοιπά. Την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα Μανιαδάκη γνωρίζει και υπουργός της Ν.Δ., ο οποίος συνομιλεί μαζί του τηλεφωνικώς ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Την ταυτότητα της γραμματέως του Φρουζή γνωρίζει το πανελλήνιο έπειτα από παραδημοσίευμα γνωστής εφημερίδας. Στην πραγματικότητα οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν αποκαλυφθεί στους ενδιαφερόμενους πολιτικούς από την πρώτη στιγμή και είναι έρμαια εκφοβισμών – ο κ. Στουρνάρας δεν διέψευσε ποτέ τη συνάντησή του με τον Μανιαδάκη και τις απειλές που εκτόξευσε.

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα είναι λίαν πιθανόν ότι κάποια πολιτικά πρόσωπα έπεσαν θύματα σκευωρίας, υπό την έννοια ότι προσετέθησαν στον κατάλογο υπόπτων λόγω του αμελλητί του άρθρου 86 του Συντάγματος, κάποια άλλα όμως όχι, δεν έπεσαν θύμα. Και τώρα, αξιοποιώντας τις παράλληλες διαδικασίες που «τρέχουν» στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, προσπαθούν με όπλο τη δικονομία να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των καταθέσεων για να μην αντιμετωπίσουν την κρίση της Δικαιοσύνης για τυχόν πραγματικά περιστατικά.

Εδώ που φθάσαμε δεν ξέρω ποια είναι η λύση. Ιδανικά θα ήθελα να δω τους προστατευόμενους μάρτυρες στην προανακριτική χωρίς κουκούλες να απαντήσουν για όλα, αλλά χωρίς να ακυρώνεται η κατάθεσή τους στη Δικαιοσύνη, ώστε επιτέλους να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Ιδανικά, επίσης, θα ήθελα να απευθυνθεί αίτημα στις ΗΠΑ για τον αποχαρακτηρισμό των «άκρως απόρρητων» εγγράφων που έχει στην κατοχή της η κυρία Τουλουπάκη (και αφαίρεσε με ριφιφί από τον υπολογιστή της ο εισαγγελέας Αγγελής) για να γνωρίζουμε τι κατατέθηκε στην αμερικανική Δικαιοσύνη. Είμαι βαθιά πεπεισμένος, άλλωστε, ότι τα έγγραφα του FBI δεν διάβασε μόνο ο κύριος Αγγελής, αλλά και τα αγγελούδια.

Ιδανικά θα ήθελα να ξέρω: Δωροδοκήθηκαν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πολιτικοί, ναι, όχι, και αν ναι ποιοι δωροδοκήθηκαν και ποιοι όχι; Για να ξέρω αν τους «κρατά» η υπερδύναμη, γι’ αυτό σιωπούν για τα εθνικά θέματα. Και, τέλος, ιδανικά θα ήθελα να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από τη Novartis.

Όσοι παρακολουθείτε τακτικά τα γραπτά μου μην ανησυχείτε, δεν άλλαξα γνώμη. Σε περίοδο έξαρσης του Προσφυγικού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ανακίνηση της υπόθεσης βλάπτει τον τόπο. Προέχει η εθνική ενότητα. Αλλά από τη στιγμή που φθάσαμε ως εδώ, όλη η αλήθεια στο φως. Καμία αντίρρηση. Όλη η αλήθεια, όμως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενθαρρυντικά τα νέα για την υγεία του 17χρονου ποδηλάτη που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Θεσσαλονίκη

Διασωληνωμένος παραμένει στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ο 17χρονος ποδηλάτης ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης παρασύρθηκε από διερχόμενο...

More Articles Like This