Όχι στη βάση

Must Read

Oι μαθητές αντιδρούν με κινητοποιήσεις στην πρόθεση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για θέσπιση βάσης στα πανεπιστήμια, ώστε να μην επιτυγχάνουν σε περίπτωση που δεν έχουν τουλάχιστον μια συγκεκριμένη βαθμολογία-πλαφόν.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Για παράδειγμα, μαθητής που έγραψε στις πανελλήνιες εξετάσεις μέσο όρο 9,8 στα 20 -και αν ως βάση έχει οριστεί το 10- δεν θα περάσει σε καμία σχολή.

Σε πρώτη ανάγνωση ίσως αυτό ευχαριστήσει κάποιους ως «αξιοκρατικό» μέτρο, αφού ορίζεται ένας «κόφτης» για τους μαθητές που δεν καταφέρνουν να πιάσουν τη βάση. Αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο θέλει να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Καταρχάς να αναλύσουμε τη στάση της κυρίας Κεραμέως και της Ν.Δ. κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επιθυμούσαν διακαώς να αλλάξει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Χωρίς φυσικά να έχει γίνει κάποια συζήτηση πριν με την κοινωνία, αφού ο αυστηρά δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ένα μέτρο που ισχύει πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα και σίγουρα η τόσο έντονη θέρμη και βιασύνη από την πλευρά της υπουργού Παιδείας να επιτρέψει ακαριαία και χωρίς λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο σε σκέψεις με βάζει για τα πραγματικά κίνητρά της.

Η «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη» της Ν.Δ. μόνο φιλική προς την ελευθερία και τους νόμους της αγοράς δεν είναι. Για ποιο λόγο να μπει βάση, σε περίπτωση που υπάρχουν θέσεις σε ένα τμήμα ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ και μπορεί να περάσει ένας μαθητής ακόμα και με πολύ χαμηλή βαθμολογία; Προτιμά η κυρία Κεραμέως να μένουν άδεια συγκεκριμένα τμήματα;

Είναι καλύτερα το παιδί αυτό που κόπηκε, λόγω βάσης, να σπουδάζει σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ή να πηγαίνει στα ξένα για φοίτηση, με κίνδυνο να μείνει ως μετανάστης σε αλλοδαπή χώρα και αφού έχει οικονομικά ματώσει η οικογένειά του για τις σπουδές του;

Γιατί δεν αφήνει η υπουργός ελεύθερη την «αγορά» που καθορίζει βάσει προσφοράς και ζήτησης τους ακριβείς όρους βαθμολογίας για φοίτηση σε ένα δημόσιο ανώτατο ίδρυμα εκπαίδευσης; Προς τι η παρέμβαση από το κράτος και η στρέβλωση, με τον χειριστικό ορισμό βάσης εισαγωγής;

Οι συντηρητικοί δεν επιθυμούμε για τα παιδιά μας να φεύγουν στα ξένα να σπουδάσουν, θέλουμε διακαώς να έχουν ευκαιρίες στην πατρίδα μας. Εύχομαι ο αγώνας των μαθητών να ευοδωθεί και να αλλάξει ρότα η υπουργός.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανικός σε πτήση – Κόπηκε το ρεύμα και ούρλιαζαν οι επιβάτες

Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν οι επιβάτες σε πτήση της AirAsia όταν υπήρξε διακοπή ρεύματος στο αεροσκάφος....

More Articles Like This