Η προφητεία του… Λαλάκη

Οι δεκαετίες περνούν, αλλά οι εικόνες που παραπέμπουν σε αποικιοκρατία παραμένουν

Must Read

Στις φωτογραφίες 1, 2 και 3 βλέπουμε στιγμιότυπα από την ταινία «Λαλάκης ο εισαγόμενος», που προβλήθηκε πρώτη φορά το 1984* και στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Παπαναστασίου. Σύμφωνα με το σενάριο, ο Λαλάκης είναι ένας ξενομανής μπατίρης που του αρέσει να αγοράζει φιρμάτα ρούχα, εισαγόμενα, χωρίς να έχει, φυσικά, τα απαιτούμενα χρήματα και στο τέλος καταλήγει να πέσει στα χέρια μαφιόζων αρχαιοκαπήλων.

Εκ των υστέρων μπορούμε να ισχυριστούμε -βάσιμα- ότι αυτό το φιλμ είναι προφητικό και περιγράφει τη μοίρα της Ελλάδας. Μερικά εκατομμύρια Ελληνες, αφού… νόσησαν από οξύτατη και καλπάζουσα ξενομανία, έμειναν χωρίς δουλειά και μετρητά, ενώ έπεσαν στα χέρια ξένων, αρχαιοκαπήλων μαφιόζων, που θησαυρίζουν με τα απομεινάρια ενός ενδοξότατου πολιτισμού.

Στον «Λαλάκη τον εισαγόμενο» υπάρχει και μια σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής έχει -επιτέλους!- πιάσει δουλειά σε πολυτελές ξενοδοχείο και σερβίρει μια πελάτισσα τσαλαβουτώντας στα νερά της πισίνας – αυτό δεν του το επέβαλε το αφεντικό του, αλλά η… καμακιάρικη πρόθεση του ερωτύλου χαρακτήρα του.

Τριάντα εννιά χρόνια αργότερα βλέπουμε μια παρόμοια σκηνή σε παραλιακό μπαρ στη Ρόδο. Εκεί ο σερβιτόρος τσαλαβουτά στη θάλασσα για να παραδώσει τις παραγγελίες, χωρίς αυτό να είναι κάτι το… εθελοντικό, χωρίς να του το επιβάλλει η διάθεσή του για φλερτ με τις πελάτισσες. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει αυτό! Κι αναρωτιέσαι αν τα περισσότερα αφεντικά -ειδικά στη ζουγκλοποιημένη ελληνική αγορά εργασίας- το έχουν περίπου… τάμα να εκμεταλλεύονται τους εργάτες. Οι πελάτες του μπιτσόμπαρου, νιώθουν ωραία με αυτήν την εικόνα; Πώς τους κατεβαίνει το φαγητό και το ποτό βλέποντας αυτό το απερίγραπτο χάλι, που υποτιμά την αξιοπρέπεια του εργαζομένου;

Το γεγονός ότι παίρνει, όπως είπε ο ίδιος ο σερβιτόρος, μεγάλο φιλοδώρημα δεν συνεπάγεται ότι αυτή είναι μια εικόνα που τιμά τη χώρα.

* Σκηνοθεσία: Γιάννης Χαρτοματζίδης. Σενάριο: Γιάννης Σκλάβος. Μαζί με τον Νίκο Παπαναστασίου παίζουν και οι: Κατερίνα Γιουλάκη, Αλίκη Καμινέλη, Μάρκος Λεζές, Θάνος Παπαδόπουλος, Λιλή Ντερτίμα, Παναγιώτης Σουπιάδης κ.ά.

** Το σενάριο βασίστηκε στην κρατική καμπάνια υπέρ της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων, που είχε ως βασικό πρωταγωνιστή τον Νίκο Παπαναστασίου και κεντρικό σύνθημα «Ο επιμένων ελληνικά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος για το Πάσχα – Είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών – Στο 100% οι πληρότητες

Μαζικά και με κάθε μέσο αναχωρούν από την πρωτεούσα οι πολίτες προκειμένου να γιορτάσουν τον Πάσχα στην εξοχή.Το «κύμα»...

More Articles Like This