16.4 C
Athens
9-4-2020

Τι σημαίνει το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Το ταξίδι αυτό γίνεται στη σκιά των εξής γεγονότων: Πρώτον, γίνεται υπό το βάρος της εισβολής της Τουρκίας σε μια ξένη χώρα, πρώτα με την άδεια των ΗΠΑ και μετά της Ρωσίας, υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας και με στόχο την εθνοκάθαρση των Κούρδων και την αποτροπή νομιμοποίησης ενός δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους, τη φορά αυτή στη ΒΑ Συρία. Σημειώνεται ότι πρώτη φορά στην Ιστορία οι πολίτες των ΗΠΑ επικρίνουν αμερικανική κυβέρνηση για απόσυρση στρατευμάτων από μια χώρα, που αποτέλεσε και το «πράσινο φως» για την εισβολή του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, του Ι.Κ. και άλλων τρομοκρατικών ομάδων ακραίων ισλαμιστών.

Δεύτερον, υπό το βάρος της άκρως προσβλητικής επιστολής που απέστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν στις 9 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Β. Συρία. Επειδή έχει μεγάλη σημασία, παραθέτουμε το περιεχόμενό της:

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
Ας εργαστούμε για μια καλή συμφωνία! Δεν θέλεις να γίνεις υπεύθυνος για τον σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων και εγώ δεν θέλω να γίνω υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω. Ήδη σου έχω δώσει ένα μικρό δείγμα με την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον. Έχω εργαστεί σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου. Μην απογοητεύσεις όλο τον κόσμο. Μπορείς να κλείσεις μια σπουδαία συμφωνία. Ο (στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων) στρατηγός Μαζλούμ είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί μαζί σου και είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις οι οποίες θα ήταν αδύνατες στο παρελθόν. Σου στέλνω εμπιστευτικώς αντίγραφο της επιστολής που μου έστειλε και την οποία μόλις παρέλαβα. Η Ιστορία θα σε κοιτάζει με ευνοϊκή ματιά, αν κλείσεις αυτή την υπόθεση με τον σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Θα σε αντικρίζει για πάντα σαν τον διάβολο, αν δεν συμβούν καλά πράγματα. Μην παριστάνεις τον σκληρό. Μη γίνεσαι ανόητος! Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα.

Με ειλικρινή εκτίμηση,
Ντόναλντ Τραμπ».

Τρίτον, η επίσκεψη γίνεται υπό το βάρος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχεδόν ομόφωνα από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Τέταρτον, υπό το βάρος της δίκης της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, για παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν, λαθρεμπόριο χρυσού και άλλα τοιαύτα, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται η οικογένεια και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Το πρόστιμο που αναμένεται υπό κανονικές συνθήκες να επιβληθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 10 δισ. δολάρια, όπερ σημαίνει κλείσιμο της τράπεζας και σοβαρό πλήγμα στον τουρκικό τραπεζικό τομέα και στην τουρκική οικονομία.

Πέμπτον, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους στη ΒΑ Συρία, τα στρατεύματα που είχαν αποχωρήσει σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν και χτίζουν ξανά νέες βάσεις κοντά στις πετρελαιοπηγές για την προστασία τους, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο που εξορύσσεται θα πηγαίνουν στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, στις οποίες εξασφαλίζεται ειδική βίζα για είσοδο στις ΗΠΑ, με πρώτο και καλύτερο τον στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι, τον οποίον η Τουρκία καταζητεί ως «τρομοκράτη».

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ρίχνουν τη σκιά τους στην επίσκεψη, όμως τα πέντε που προαναφέρθηκαν και κυρίως το δεύτερο και το τρίτο είναι τόσο σοβαρά και προσβλητικά για την Τουρκία, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα επέτρεπαν στον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι στις ΗΠΑ. Όμως, όπως είπε και ο ίδιος ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, το ταξίδι αυτό πρέπει να γίνει για να ρυθμιστεί σειρά από ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της Halkbank.

Συγκεκριμένα, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να πραγματοποιήσει την επίσκεψη, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους: «Έπειτα από εκτίμηση που κάναμε με τους συνεργάτες μου, θεωρήσαμε ότι η επίσκεψη αυτή είναι σοβαρή και πως θα είναι ωφέλιμο να κάνουμε μια πρόσωπο με πρόσωπο εκτίμηση για την πορεία της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”. Το είπαμε και στον κ. Τραμπ στην τηλεφωνική συνομιλία μας. Θα βάλουμε στο τραπέζι το θέμα της ζώνης ασφαλείας και της επιστροφής των προσφύγων. Επίσης, θα μιλήσουμε για τους S-400, τα F-35, το θέμα της ανάπτυξης των μεταξύ μας εμπορικών σχέσεων μέχρι τα 100 δισ. δολάρια. Θα μιλήσουμε για τον Γκιουλέν και τη Halkbank».

Συνεχίζοντας, είπε: «Οι Κούρδοι δεν έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Συνεχίζονται αρκετά προβλήματα στο θέμα αυτό. Μας ενοχλούν σε υπερβολικό βαθμό ορισμένες εξελίξεις που δεν συνάδουν με τη στρατηγική σχέση που έχουμε με τις ΗΠΑ. Για να ξεπεραστούν αυτά, θεωρήσαμε ότι το ταξίδι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθούν να μας λυγίσουν με το ψήφισμα για τους Αρμενίους και τον νόμο για τις κυρώσεις». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, είπε: «Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε την περιοχή, μέχρι να φύγει από κει και ο τελευταίος τρομοκράτης. Αυτό είναι η μία διάσταση. Υπάρχει και άλλη, η παρουσία των ξένων δυνάμεων στη Συρία. Αν δεν φύγουν όλοι από κει, εμείς δεν φεύγουμε. Εμείς δεν θέλουμε τον διαμελισμό της Συρίας, ίσα ίσα θέλουμε να μείνει ενιαίο κράτος. Όμως αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στη Συρία. Εμείς έχουμε στα χέρια μας τη Συμφωνία των Αδάνων και θα παραμείνουμε εκεί, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από αυτήν».

Πάντως, παρά τις δηλώσεις Ερντογάν, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι αρθρογράφοι που εκφράζουν ανησυχίες για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, που, όπως προαναφέρθηκε, υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί, ειδικά μετά την άκρως προσβλητική επιστολή Τραμπ προς τον ίδιο.

Ο Φεχμί Κορού, ένας αρθρογράφος που κινείται στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και θα λέγαμε ότι είναι φιλικός προς τον Ερντογάν, σε πρόσφατο άρθρο του προειδοποιεί τον Ερντογάν για πιθανές εκπλήξεις που μπορεί να τον περιμένουν στην Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντάς του την επιστολή Τραμπ και τη «συμβουλή» του να κάνει συμφωνία με τους Κούρδους της Συρίας και τον στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι.

Με δεδομένο ότι ο Ερντογάν δεν είναι «εύκολος» παίκτης και με δεδομένο τον χαρακτήρα του Τραμπ, που ανά πάσα στιγμή είναι ικανός να ανατρέψει τα πάντα, το ταξίδι του Τούρκου προέδρου έχει όντως τεράστιο ενδιαφέρον, αφού από αυτό θα κριθεί η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με την οποία είναι εκ των πραγμάτων συνδεδεμένη και η πορεία των ελληνοαμερικανικών, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπομονή έως τις 13-14 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μπλόκο» από το YouTube σε βίντεο που συνδέουν τον κορωνοϊό με το 5G

Σε μία... πανδημία ειδήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι θεωρίες συνωμοσίας, ή κάποιες άλλες που συνδέουν τον θανατηφόρο ιό...

Φρίκη στην Πέλλα! 52χρονος κατηγορείται ότι βίασε 16χρονη μαθήτρια

Στο πόδι βρίσκονται πολλοί κάτοικοι χωριών της Σκύδρας στην Πέλλα, ύστερα από την είδηση, που έπεσε σαν κεραυνός στην περιοχή, για έναν 52χρονο που...

Αναστάτωση στο Μαμάτσειο Κοζάνης: Δύο ακόμη νοσηλεύτριες θετικές στον κορωνοϊό

Θετικές στο κορωνοϊό διαγνώσθηκαν δύο γυναίκες, βοηθοί θαλάμου στην Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο γυναίκες είχαν έρθει σε επαφή...

Ο ΣΔΟΕ κατάσχεσε 4.070 λίτρα διαλυμάτων από επιχείρηση που τα «έσπρωχνε» στην αγορά ως αντισηπτικά

Μεγάλη ποσότητα διαλυμάτων τα οποία πωλούνταν ως αντισηπτικά, χωρίς να φέρουν την απαιτούμενη άδεια, κατάσχεσε ο ΣΔΟΕ από επιχείρηση που, μεταξύ άλλων, εμπορεύεται προϊόντα...

Από σήμερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς, νοσηλευτές και Πολιτική Προστασία – Πως θα την πάρουν οι 108.000 δικαιούχοι

Σήμερα, Πέμπτη 9 Απριλίου, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού, στους απασχολούμενους σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και στη...

H Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου έβαλε φίλο της να της βάψει ρίζα: «Αχ! Τι έπαθα η καημένη;» (video)

Άνδρες και γυναίκες τα έχουν βρει «σκούρα» με τα κλειστά κομμωτήρια και έχουν πέσει στην ανάγκη φίλων για να περιποιηθούν το χάλι στην κεφαλή...