Μείζων επαρχιωτισμός

Με τα μυαλά που κουβαλάμε, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα μας έχουν σβήσει από τον χάρτη

Κοιτώ στον χάρτη τι είδους συγκλονιστικές ανατροπές γίνονται αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, ποιες νέες μακρόπνοες συμμαχίες επισφραγίζονται, ποιες άλλες δοκιμάζονται, πώς καθένας παίρνει τον δρόμο του στον νέο κόσμο, και ειλικρινώς απογοητεύομαι από τη ρηχότητα του ελληνικού δημόσιου βίου. Από το πόσο στάσιμα είναι τα νερά εδώ.

Την ώρα που εμείς εδώ ακούμε πόσο «καλό» παιδί είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν πίνει τον φρέντο εσπρέσο του στο καφέ της γειτονιάς (αυτή είναι η πληροφορία που… κάνει την διαφορά), σε όλο το εύρος και το πλάτος της νοτιοανατολικής Μεσογείου κάνει δυναμικά την εμφάνισή της η τριπλέτα ΚίναΡωσίαΤουρκία. Αλλού με συμμαχίες εμπορικές, αλλού με συμμαχίες στρατιωτικές και αλλού με συμμαχίες πολιτικές.

Η Κίνα θα κατασκευάσει μεγάλο πυρηνικό σταθμό στις Σαράντα Εκκλησιές απέναντι από τη βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη. Η Κίνα επενδύει 2 δισ. δολάρια μέσω της δικής της Amazon στην Τουρκία. Η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία τεράστιες ποσότητες άνθρακα από τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές. Η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου της Τουρκίας.

Η Τουρκία κατασκευάζει ναυτική βάση στη Λιβύη στα νώτα της Κρήτης. Η Τουρκία ελέγχει τη Λιβύη μαζί με τη Ρωσία. Τον Νίγηρα μαζί με τη Ρωσία. Εχει εισβάλει στη χριστιανική Αιθιοπία πουλώντας drone έναντι εισαγωγών των προϊόντων της στην αγορά της. Οι μυστικές της υπηρεσίες έχουν αλλάξει πίστα υπό την ηγεσία Καλίν και κάνουν αισθητή τη δράση τους σε όλες τις χώρες της περιοχής. Στην πραγματικότητα, αυτή η τριπλέτα Κίνας, Ρωσσίας, Τουρκίας γυρίζει πλέον την πλάτη στη Δύση, κυρίως στην Ευρώπη, και καταστρώνει τα σχέδιά της με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Η Τουρκία που μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα καταλαμβάνει κάθε μέρα και πιο πολύ ζωτικό χώρο έξω από τα προσδιορισμένα σύνορα της καταργώντας στην πράξη τη Συνθήκη της Λωζάννης. Γυρίζει πλήρως μαζί με τη Ρωσία την πλάτη στην Ευρώπη και κοιτά όλο και πιο πολύ προς τη βαθιά Ανατολή. Χωρίς να χάνει πλήρως την επαφή με τους δυτικούς θεσμούς. Αποδεσμεύεται από υποχρεώσεις και καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να την πλησιάσουν.

Σταδιακά γίνεται επιθετικότερη έναντι ημών, για την ώρα μόνο στο παρασκήνιο. Η Ελλάς είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τη συμμαχία της με την Κίνα και με τη Ρωσία τις προηγούμενες δεκαετίες χωρίς να διαταράξει τη στρατηγική σχέση της με τη Συμμαχία, αλλά πέταξε την ευκαιρία στον κάλαθο των αχρήστων. Ετσι, έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να την αντικαταστήσει στον ενεργειακό χάρτη, να κερδίσει όλα τα τέλη της διέλευσης από τους αγωγούς της «αρκούδας» και να μετατραπεί στον μικρό Πούτιν της περιοχής. Χωρίς να υποστεί την παραμικρή κύρωση από τη Δύση!

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το κλειδί για την κατανόηση της νέας γεωπολιτικής: η γείτων αυξάνει τα ερείσματά της στην Ανατολή χωρίς να υποτάσσεται σε αυτήν. Αισθάνεται τόσο δυνατή, ώστε να μην είναι με κανέναν αλλά μόνο με τον εαυτό της και με τα συμφέροντά της. Και «παίζει» έτσι ώστε να αναγκάσει την Αμερική να την πλησιάσει, να την προσεγγίσει και να την ανταμείψει γενναιόδωρα μόνο και μόνο επειδή δεν την εγκατέλειψε! Διαβάζει κανείς στην Ελλάδα τον νέο κόσμο με όρους εθνικού συμφέροντος;

Αντιλαμβάνεται τους γιγάντιους για την εδαφική μας ακεραιότητα κινδύνους της δεύτερης φάσης του αναθεωρητισμού; Είναι ρεαλιστής για να κατανοεί ότι η συμμαχική στήριξη προς εμάς έχει αυστηρά προσδιορισμένα όρια, ούτε μια δήλωση συμπαράστασης δεν έκαναν για τη δοκιμασία που πέρασε ο Εβρος; Αμφιβάλλουμε πολύ. Ο μείζων επαρχιωτισμός και η εκ των προτέρων υποχώρησή μας επικρατούν αυτόν τον καιρό. Ρώτησα χθες το πρωί στο τηλεοπτικό στούντιο του ΑΝΤ1 τη συμπαθή υποψήφια αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εφη Αχτσιόγλου αν συμφωνεί με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο ανατολικό Αιγαίο.

Δύο φορές ρώτησα! Και τις δύο φορές απέφυγε να απαντήσει. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν συμφωνεί. Πρόκειται για την άποψη του State Department. Εάν λοιπόν κοινή απάντηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανεξαρτήτως αρχηγού είναι η απεμπόληση της διεκδίκησης επέκτασης των 12 μιλίων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τότε το συμπέρασμα είναι ένα: Η αμερικανοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι πλήρης. Ο κύριος Πάιατ και οι εδώ εντολοδόχοι του κάνουν εξαιρετική δουλειά και από μακριά. Εάν ο στόχος είναι η ομογενοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής με τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα, τότε γιατί να συζητάμε και γιατί να κάνουμε εκλογές;

Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Και το χειρότερο, δεν υπάρχει φρεσκάδα στην προσέγγιση. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να ανέβουν στα κάγκελα με τη βενζίνη στα 2,3 ευρώ, οι υπουργοί, στον κόσμο τους, λένε ότι για την ακρίβεια φταίνε ο… πλανήτης και οι διεθνείς τιμές, η αντιπολίτευση πετά χαρταετό και η χώρα ολόκληρη φεύγει σταδιακά κάτω από το έδαφος. Με τα μυαλά που κουβαλάμε, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα έχει γίνει όλη η επικράτεια Παλαμάς. Υποβρύχια. Θα μας έχουν σβήσει από τον χάρτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κακιά Δεξιά και η καλή κομμουνιστική Αριστερά

Για να δούμε, φίλοι μου, από ποιον κινδυνεύει σήμερα η δημοκρατία. Σύμφωνα με το...

Οι Ελληνες μαθητές κάτω από τον μέσο όρο

Βγήκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 και μάθαμε ότι οι Ελληνες μαθητές πάτωσαν....

Και ολίγον ποδόσφαιρο…

Ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί και το καθαρότερο πράγμα στον κόσμο είναι αναμφισβήτητο. Από...

«Καρφί» στο φέρετρο των 12 μιλίων

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα έξι στα δώδεκα...

Τιμολόγια σε χρώματα pride!

Η αναγνώστρια της στήλης που υπογράφει τα ηλεκτρονικά μηνύματά της με το παρατσούκλι «Σουπιά...

Το 112 ενημερώνει…

Καθόμουν ήσυχα ήσυχα ένα απόγευμα τις προάλλες και διάβαζα τη «δημοκρατία», όταν με πέταξε...

Ετήσιο μνημόσυνο μηδενιστικής καφρίλας

Σήμερα θα έχουν τελειώσει τα ετήσια μπάχαλα. Κάτι σαν παρακμιακό μνημόσυνο στη μνήμη ενός...

Γιατί τον καλέσαμε;

Ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε χθες με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «δεν σας...

Η αποκολοκύνθωση του λαού

Διαβάζουμε ενοχλημένοι την είδηση ότι «πάτωσαν» οι Ελληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις PISA του...

Επικίνδυνοι παραλογισμοί

«Ηταν γνώριμος στις γαλλικές Αρχές» ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας που κόστισε τη ζωή...

Πλασιέ «ληγμένης» ιδεολογίας

Το λογότυπο της Νέας Αριστεράς θυμίζει εκείνο μιας εταιρίας που πουλάει έπιπλα. Θυμίζει και...

Κυρ Υπουργέ είναι αλήθεια ότι τα 4 χιλιάρικα υπολοίπου δανείου παραπληγικών έγιναν 204 εκεί...

Υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη γράφει στις 5/12/23 ότι στην κυβέρνηση έχουν σχέδια.Σήμερα προσάγεται στα...

Τι λέγατε για την τεκνοθεσία ομοφύλων, κυρία Μπακογιάννη;

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε σκωπτικά προχθές την τελευταία παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον...

Cosmote, Nova είναι για «Μπόλεκ και Λόλεκ»;

Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα...

Καταφύγια Νο 2

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΓΕΕΘΑ συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα -άγνωστο αν τελικώς απεστάλη,...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεύτερες σκέψεις» για τον Αυτιά στο Μαξίμου…

Εν μέσω πολλών άλλων εξελίξεων, το θέμα της προετοιμασίας...

Η Όλγα Κιουρτσάκη χάνει τα μαλλιά της και βρίσκεται ένα βήμα πριν να τα ξυρίσει

H Όλγα Κιουρτσάκη έγινε μητέρα στις αρχές Αυγούστου και...

Πώς η Ρωσία με ελληνική βοήθεια άνοιξε μια «τρύπα» 11 δισεκ. δολαρίων στις δυτικές κυρώσεις για το πετρέλαιο

Ένα... αόρατο παιχνίδι εξουσίας εν μέσω κυρώσεων - Ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας

Σοκάρει η Άννα Ρεζάν: «Με βίασαν δυο φορές στη δουλειά»

Την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην εργασία της, στην...

Τα δίνει όλα η Άννα Διαμαντοπούλου για την προεδρία!

Τα έδωσε όλα χθες η Άννα Διαμαντοπούλου στην ΕΡΤ...

1.000.000 ευρώ για το κεφάλι του Αλβανού «Πάσσαρη» στον Κορυδαλλό

Γιατί ο διαβόητος μαφιόζος Αλντο Μπάρε, που έπαιζε μπάλα με τα κρανία των αντιπάλων του, έχει επικηρύξει τον σκληρό των ελληνικών φυλακών Λαέρτ Χατζίου

Οι εικόνες ντροπής όντως «μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους», κύριε Γεραπετρίτη

Οι πραγματικές διαθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης...

NEWSROOM