Εθνική ασφάλεια, ανάπτυξη και ανεξάρτητες Αρχές

Οι νέες συνθήκες αναβαθμίζουν εξ αντικειμένου τον ρόλο πλειάδας ανεξάρτητων Αρχών

Must Read

Οι νέες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς σχέσεις, στο εμπόριο, στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνάρτηση με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών αναβαθμίζουν εξ αντικειμένου τον ρόλο πλειάδας ανεξάρτητων Αρχών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μη συνταγματικώς κατοχυρωμένες. Τα ραντάρ της στήλης ήδη καταγράφουν τη νέα ατμόσφαιρα εντός της οποίας κινείται η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (μαύρο χρήμα), η οποία πλέον χειρίζεται εξ αντικειμένου κρίσιμα και λεπτά ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Μετά την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία η Αρχή κλήθηκε να ελέγξει έπειτα από ασφυκτική πίεση των συμμάχων μας, η οποία έλαβε και μορφή απροκάλυπτων επισκέψεων και παρεμβάσεων στα γραφεία της από διπλωμάτες, τον βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος στις ρωσικές κυρώσεις.

Και τούτο διότι η Ελλάς εμφανιζόταν τελευταία στους σχετικούς καταλόγους επιβολής κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις. Κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο η Αρχή κλήθηκε να ελέγξει τα οικονομικά μοναστηριών του Αγίου Ορους, μην τυχόν και ανακαλύψει σε αυτά ίχνη ρωσικής επιρροής. Και κατ’ επέκτασιν ανάμειξης της Μόσχας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Και από χθες πληροφορούμαστε ότι ανετέθη στην Αρχή Νομιμοποίησης να ελέγξει τα οικονομικά ανθρώπων της αγοράς και άλλων για να διαπιστώσει αν υπάρχει ροή μαύρου χρήματος προς τη Χαμάς. Ακόμα και μέσω κρυπτονομισμάτων. Περιττό να επισημανθεί ότι εκ των πραγμάτων η Αρχή θα πρέπει να ασχοληθεί με μαζικές αγορές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και την Κομοτηνή από Σκοπιανούς, Βουλγάρους και άλλους, οι οποίοι καταβάλλουν το τίμημα σε ρευστό. Η πιθανότης να αγοράζονται κρίσιμες περιοχές της επικράτειας με χρήματα από εμπόριο όπλων ή πορνεία δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Επεται η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία έχει συγχωνευτεί με την Αρχή των Προδικαστικών Προσφυγών. Θα διαχειριστεί όλες τις ενστάσεις για τα έργα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που προκηρύσσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη έχουν κατατεθεί 1.600 προδικαστικές προσφυγές ενώπιόν της (θα φθάσουν μετά βεβαιότητος τις 2.000), τις οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν τα 12 μόνον μέλη της Ολομελείας αυτής. Σε καθένα μέλος αντιστοιχούν 130 υποθέσεις. Και από την ταχύτητα που θα εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές θα κριθεί και η απορρόφηση των χρημάτων. Οχι χωρίς σημασία για τη μάχη της καταπολέμησης του πληθωρισμού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Οι κωδικοί τιμών προϊόντων εξωτερικού αποτελούν το 80% των ετικετών των σούπερ μάρκετ.

Οι ανατιμήσεις στα συμβόλαιο εταιριών κινητής τηλεφωνίας έγινε προσπάθεια να πάρουν την έγκριση του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Ανεπιτυχώς, διότι η απάντηση ήταν αρνητική. Οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία είναι 168% ακριβότερες από τις ευρωπαϊκές. Περιέγραψα όσο πιο περιληπτικώς γίνεται τον πήχη που πρέπει να ξεπεράσουν ανά τομέα αυτές οι ανεξάρτητες Αρχές, για να καταλήξω στο μυστικό: Δεν έχουν προσωπικό. Ακριβέστερα: Εχουν ελάχιστο προσωπικό. Και αυτό που έχουν τους το παίρνουν οι υπουργοί. Οι ελλείψεις στην Αρχή της Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα περιγράφονται αναλυτικά στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της (Φεβρουάριος 2023). Παραπέμπω.

Την υπογράφει ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Οι ελλείψεις της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων καταγράφονται στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη επιπλέον συμβούλων, η οποία έχει κολλήσει καιρό τώρα στα γραφειοκρατικά γρανάζια της ανεξάρτητης Αρχής. Σημειωτέον ότι η Αρχή δεν έχει λόγο ποιο προσωπικό θα προσλάβει. Είναι απλώς παρατηρητής της διαδικασίας! Το άσχετο με το Ταμείο Ανάκαμψης ΑΣΕΠ θα αποφασίσει κυριαρχικά.

Εν των μεταξύ, όσο διαρκεί η εκκρεμότητα υπουργοί της Ν.Δ. απαρφανίζουν την Αρχή απόΚ εξειδικευμένο προσωπικό, αποσπώντας τους καλύτερους υπαλλήλους στα γραφεία τους. Τα αυτά ισχύουν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μάλιστα περιέργως συνέρχεται σε Ολομέλεια για κρίσιμες υποθέσεις απόντος του προέδρου της κυρίου Λιανού. Για να μην αναζητούμε στο μέλλον ευθύνες για το τι συνέβη και δεν βρήκαμε τους τρομοκράτες που χρηματοδοτούνταν από ελληνικά δίκτυα για να στραφούν και εναντίον της χώρας μας, για το τι συνέβη και δεν απορροφήσαμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για το τι συνέβη και δεν ρίξαμε τις τιμές με συνέπεια οι Ελληνες καταναλωτές να πληρώνουν από τον οβολό τους το μέρισμα που διανέμουν σε μετόχους τους ευρωπαϊκές πολυεθνικές, καλό είναι η Πολιτεία να ξυπνήσει και να τις προικίσει με πόρους. Ανθρώπινους και χρηματοδοτικούς. Δεν βγαίνει η δουλειά αλλιώς. Αλλιώς, όταν θα σκάνε οι βόμβες στα χέρια της κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, να μην ακούσουμε ξανά δικαιολογίες για τις διαχρονικές ευθύνες. Δεν «κόβει» εισιτήρια αυτό το έργο πια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το IQ ραδικιού και το βάρος του αρνιού

Όσο η ανάπτυξη της Ελλάδας «βασίζεται» στα «στιβαρά» υπουργικά χέρια και στην... ιδιοφυΐα του Κώστα Σκρέκα, η χώρα μας...

More Articles Like This