Ο κ. Μητσοτάκης εξισώνει Καραμανλή – Σημίτη!

Είναι δυνατόν να τιμάται για τη συνεισφορά του στην ένταξη της Ελλάδος στο ευρώ αυτός που πολέμησε με άρθρα την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ και επιθυμούσε ό,τι σήμερα οι Ευρωπαίοι για την Τουρκία: ειδική σχέση;

To κείμενο που ακολουθεί θα μπορούσε να το είχε γράψει κάλλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τόσο αντιευρωπαικό είναι. Κι όμως! Το έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» τον Ιανουάριο του 1981, βάλλοντας εναντίον του αρχιτέκτονα της ένταξης στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το άρθρο του κυρίου Σημίτη, τον οποίο θα τιμήσει με την παρουσία του αύριο σε εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση της Αννας Διαμαντοπούλου ο πρωθυπουργός με επιχείρημα τη συνεισφορά του στην ένταξη της Ελλάδος στην ευρωζώνη, έφερε τον τίτλο: «Γιατί είμαστε εναντίον». Ελειπε μόνο το επώνυμο του Καραμανλή, αλλά από το περιεχόμενό του συνάγεται ευθέως.

Το αναδημοσιεύουμε σήμερα στα κυριότερα σημεία του πριν θέσουμε μερικά ερωτήματα στον κύριο πρωθυπουργό. Ιδού τι έγραφε πριν από 42 χρόνια ο κύριος Σημίτης.

1. «Για το ΠΑΣΟΚ η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν το λογικό επακόλουθο της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι μεταπολεμικές συντηρητικές κυβερνήσεις, πολιτικής η οποία βασίζεται στη στενή σύνδεση του τόπου με τις αναπτυγμένες βιομηχανικές καπιταλιστικές χώρες. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την πολιτική αυτή λανθασμένη».

2. «Με την ένταξη η χώρα μας προσδέθηκε ολοκληρωτικά στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα. Το σύστημα τούτο δουλεύει με τρόπο ώστε μια περιοχή που είναι πολιτικά και οικονομικά εξαρτώμενη να περιέρχεται σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση».

3. «Με τις επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών παραδίνουμε τη διαδικασία κατανομής των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας σε ξένα κέντρα αποφάσεων».

4. «Η ΕΟΚ είναι μηχανισμός για να επεκταθεί και να στερεωθεί το οικονομικοπολιτικό σύστημα των αναπτυγμένων βιομηχανικών καπιταλιστικών χωρών στις χώρες της περιφέρειας. Η ΕΟΚ είναι πολιτικοοικονομικός συνασπισμός που εκπροσωπεί οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα».

5. «Οσοι αντιτίθενται στην ένταξη ούτε αρνούνται την ευρωπαϊκή πνευματική παράδοση ούτε αρνούνται την ανάγκη σχέσης με την Ευρώπη. Η ΕΟΚ είναι, όμως, ένα τμήμα της Ευρώπης και όχι ολόκληρη η Ευρώπη».

6. «Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να μας υποστηρίξουν δεν ενδιαφέρει. Σημασία έχει με ποιον τρόπο δουλεύει το διεθνές οικονομικό σύστημα, αν δουλεύει σε όφελος ή σε βάρος μας. Και δουλεύει σε βάρος μας».

7. «Οι οικονομολόγοι, που έχουν μελετήσει την εξέλιξη της Κοινότητος, διαπιστώνουν ότι το οικονομικό σύστημά της κινεί ανθρώπους, προϊόντα και χρήματα, δημιουργεί κέντρα και περιφέρειες, με σκοπό να πλουταίνει τα πρώτα και να φτωχαίνει τις δεύτερες».

8. «Χρειάζεται, αντί για την ένταξη, διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης απέναντι στην ΕΟΚ, με στόχο την εξαφάνιση της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και την αντίστοιχη ισχυροποίηση των εθνικών κέντρων λήψης αποφάσεων».

Ερώτηση: Είναι δυνατόν να καμαρώνει και να τιμάται για τη συνεισφορά του στην ένταξη της Ελλάδος στο ευρώ αυτός που πολέμησε με άρθρα την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ και επιθυμούσε ό,τι σήμερα οι Ευρωπαίοι για την Τουρκία: ειδική σχέση; Πώς θα εντασσόταν η Ελλάδα στην ευρωζώνη αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση Σημίτη για ειδική σχέση;

Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να παρίσταται σε εκδήλωση που εξισώνει τον Εθνάρχη με τον πρώην πρωθυπουργό των Ιμίων, της Μαδρίτης και της σκληρής ισοτιμίας ένταξης (1 ευρώ:340,7 δρχ.), η οποία ισοπέδωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κατέστρεψε τις εξαγωγές και επιβάρυνε δραματικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών;

Και εν τέλει: Τίμησε ποτέ το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να συγχωρεθεί για τις απρέπειες εναντίον του το 1985, για να τιμά σήμερα ο τρέχων πρόεδρος της Ν.Δ. τον Κώστα Σημίτη; Κάπου έχει χαθεί το μέτρο πλέον.

Σε κάθε περίπτωση: Σε τι, άραγε, δικαιώθηκε η ανάλυση Σημίτη για να θεωρείται από τη Ν.Δ. μέγα πολιτικό διαμέτρημα; Αν εξαιρέσει κανείς τη δική του προσπάθεια (χωρίς την εμπλοκή της Ενωσης) να εκχωρήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους σε τρίτους, σε όλα τα άλλα έπεσε έξω.

Ενώ όταν πράγματι με την ΟΝΕ του ο Νότος άρχισε να χρηματοδοτεί με τα ελλείμματά του τα πλεονάσματα του Βορρά, ο Κώστας Σημίτης τέθηκε επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Πρώτα αγοράζοντας εξοπλισμούς «μαμούθ», χρηματοδοτώντας τη γερμανική βιομηχανία, και έπειτα συναινώντας ενθέρμως στην ψήφιση των γερμανικών τιμωρητικών Μνημονίων!

Και αυτόν τον κύριο θα τον τιμήσει η Ν.Δ. με την παρουσία του προέδρου της στην εκδήλωση προς τιμήν του. Φαίνεται ότι κανείς στη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη δεν κατάλαβε τίποτε ούτε από το 15% που έλαβαν τα δεξιά κόμματα στις τελευταίες εκλογές ούτε από τις αποδοκιμασίες σε πέντε περιφέρειες της χώρας προ μηνός… Η απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα είναι ραγδαία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νομιμοποίηση της διεκδίκησης των Γλυπτών

Με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αμετροεπής συμπεριφορά του ινδικής καταγωγής Βρετανού πρωθυπουργού...

Καταφύγια – 1

Τελευταία και με αφορμή τις «αναταράξεις» στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία, Γάζα), γίνεται πολύς...

Οι μεγάλες ανατροπές της επιστολικής ψήφου

Εισαγωγικό σχόλιο πριν υπεισέλθω στο κυρίως θέμα: πανηγυρίσαμε -και δικαίως- που ο βασιλεύς Κάρολος...

Κιμ Γιονγκ Cool-ης

Πολλά έχει κάνει για την πατρίδα (και περίπου τρεις ντουζίνες ακίνητα, τα οποία υποθέτουμε...

Εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν, όταν είδε τα αμερικανικής κατασκευής F-16 να βομβαρδίζουν το τουρκικό Κοινοβούλιο και...

Ορθά πορεύεται ο Φλωρίδης

Σε ανύποπτο χρόνο έχω αναφερθεί στην ουσιαστική ατιμωρησία των πλημμελημάτων, στην ονομαστική μόνο αξία...

Χαμένη στην μετάφραση η Ελλάς

Έκπληκτος από τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα της πατρίδας μας έμεινε ένας...

Ωσαννά…

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι...

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων...

Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία...

H αντιφατική φυσιογνωμία που ζημίωσε δολίως τον Ελληνισμό

Συνέβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ελσίνκι το 1975, κατά τη διάρκεια της παράθεσης...

Δημοκράτες με βασιλικούς μισθούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα έκανε μια πράξη άξια επαίνου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί...

Ποτέ με τους ξένους

Κάθε προσβολή στην ηγεσία της χώρας είναι προσβολή στη χώρα, δεν αφορά μόνο το...

Οι πρωτοκλασάτοι όταν βγαίνουν απ’ το μαντρί…

Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πολιτικοί είναι «πολιτικοί». Τουτέστιν, άλλα λένε τη μια στιγμή και...

Τι ξέρει ο κύριος Σαμαράς

Σε μια παλαιά, κλασική τακτική του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν ορισμένα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην...

Η «αριστεία» και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Η αριστεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιου «πολιτικού χώρου» Τώρα...

Το (άγνωστο) ξέσπασμα οργής του Κυριάκου στο Λονδίνο!

Μητσοτάκης μαινόμενος μετά την άρνηση του Σούνακ να τον...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι...

Τούρκοι «γκραφιτάδες» κατέγραψαν απόπειρα βιασμού γυναίκας στην Ομόνοια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η εγκληματικότητα, με το κέντρο της...

Ο… Σπαρτιάτης που προτείνει κινέζικους μισθούς για τους Έλληνες!

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, κ. Βασίλης Στίγκας, πρότεινε στη...

«Πάρτι» στο Twitter με τη Νέα Αριστερά – «Πόσο νέα;»

Καταιγισμός σχολίων στη δημοφιλή πλατφόρμα του ελληνικού Twitter μετά...

Το «χαμένο φιρμάνι» και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τουρκική «παρέμβαση» στην ελληνοβρετανική διαμάχη!

TRT World: «Ένα μέρος της οθωμανικής ιστορίας έχει τη δυνατότητα να επιλύσει αυτή τη διαμάχη»

NEWSROOM