Η διακήρυξη των Αθηνών και η «Γαλάζια Πατρίδα»

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε στην «ανυποχώρητη αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την προστασία της “Γαλάζιας” και “Εναέριας Πατρίδας μας”»

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2023 ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Με βάση δημοσίευμα του ίδιου του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, στις 27 Δεκεμβρίου 2023 έγινε δοκιμή της τορπίλης βαρέος τύπου ΑΚΥΑ. Στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (YouΤube) υπάρχει σχετικό βίντεο, το οποίο τιτλοφορείται ως εξής: «Mavi Vatan’daki Yeni Gücümüz: AKYA», που σημαίνει «Η Νέα Δύναμή μας στη Γαλάζια Πατρίδα: ΑΚΥΑ».

Στην περιγραφή του βίντεο ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Haluk Gorgun, αναφερόμενος στην τορπίλη βαρέος τύπου ΑΚΥΑ, φέρεται ότι έχει δηλώσει μεταξύ άλλων τα εξής: «Bu Mavi Vatanımızın korunmasında, bölgedeki haklarımızın korunmasında Deniz Kuvvetlerimiz için çok caydırıcı bir güç olacak», που σημαίνει «Αυτή (η τορπίλη) θα είναι μια αποτρεπτική δύναμη για το πολεμικό μας ναυτικό, για την προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας” και την προστασία των δικαιωμάτων μας στην περιοχή».

Στο ίδιο βίντεο, ο γενικός διευθυντής της ROKETSAN, που είναι η κρατική εταιρία κατασκευής της τορπίλης, Murat İkinci, μεταξύ άλλων, φέρεται ότι δηλώνει ότι «ο εγχώριας κατασκευής αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA και η τορπίλη ΑΚΥΑ είναι πλέον στην υπηρεσία του πολεμικού μας ναυτικού και αυτό αποτελεί απόδειξη πόσο κοφτερό είναι το ατσαλένιο γιαταγάνι μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”».

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε στην «ανυποχώρητη αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύει τη “Γαλάζια” και “Εναέρια Πατρίδα” μας», προσθέτοντας μια νέα ορολογία στο αφήγημα, την «Εναέρια Πατρίδα», ταυτίζοντας τα όριά της με εκείνα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Επίσης, στις 2 Ιανουαρίου 2024 και πάλι ο υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα «Γκιόκοβα», στην Ανατολική Μεσόγειο, χαιρετώντας το πλήρωμα, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Οι ναυτικές μας δυνάμεις προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα μας” με αποφασιστικότητα, κυματίζουν την ένδοξη σημαία μας με τιμή από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, και αναλαμβάνουν διεθνείς αποστολές».

Στις 10 Ιανουαρίου 2024 είχαμε δηλώσεις από τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και από τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην προσέγγιση με την Τουρκία, είπε: «Και, ναι, να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε και στον πυρήνα της διαφοράς μας, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Η γεωγραφία στο Αιγαίο, δε, το κάνει ακόμα πιο περίπλοκο. Δεν έχω, λοιπόν, αυταπάτες ότι το θέμα αυτό θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Ομως, θα το προσεγγίσουμε με καλή διάθεση, έχοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες πιστεύω ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θέτει όταν συζητά τα θέματα αυτά. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, ένα γενικότερο καλό κλίμα, το οποίο από μόνο του, θα έλεγα, ήδη έχει δώσει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση για την 97η επέτειο της ίδρυσης της τουρκικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε θαρραλέα τα συμφέροντα του έθνους μας κάνοντας τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή, τόσο στη διπλωματία όσο και σε στρατιωτικό πεδίο. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μας στο βόρειο Ιράκ είναι ένα παράδειγμα αυτού. Η απελευθέρωση του Καραμπάχ μαζί με τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια κατοχής, είναι ένα παράδειγμα. Η υποστήριξή μας στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία μας συνδέουν πανάρχαιοι δεσμοί, είναι ένα από αυτά. Η ισχυρή βούλησή μας να προστατεύσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας από το Αιγαίο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από (τα παραδείγματα) αυτά. Τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αυξηθούν. Οπως καμία επιτυχία δεν είναι τυχαία, έτσι και κανένα από τα επιτεύγματα της χώρας μας σε διάφορους τομείς δεν ήταν τυχαίο».

Με δεδομένο ότι ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» διχοτομεί το Αιγαίο και εγκλωβίζει όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα ύδατά της, μη αναγνωρίζοντας δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 ν.μ. που είναι τα χωρικά τους ύδατα, τίθεται το ερώτημα: Οι ανωτέρω δηλώσεις των Τούρκων επισήμων δεν υπονομεύουν ή απαξιώνουν το γράμμα και το πνεύμα της διακήρυξης των Αθηνών;

Επίσης, τίθεται και ένα άλλο ερώτημα: Με δεδομένο ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει ως στόχο τη σταδιακή ενσωμάτωση των νησιών μας στην Τουρκία, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που επιμένει στην αποστρατιωιτκοποίησή τους, δεν θα έπρεπε η Ελλάδα σε κάθε αναφορά στο δόγμα αυτό να κάνει διαβήματα στην Τουρκία και να την καταγγέλλει διεθνώς γι’ αυτήν την επεκτατική της πολιτική;

Ελπίζουμε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να ρωτήσει επίσημα την κυβέρνηση για το θέμα, για να λάβουμε κι εμείς οι απλοί πολίτες την απάντηση σ’ αυτό το καυτό ερώτημα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταπέλτης ο καθηγητής Λύτρας για την υπόθεση Καλλιάνου και τον «αφανισμό» των Ελλήνων

Με μια ανάρτηση - καταπέλτη ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας δηλώνει την υποστήριξη...

More Articles Like This