Η επίδραση του «sailing ship effect» στη σύγχρονη κοινωνία

Η βιομηχανία, η πολιτική και οι κοινωνικές δομές

Must Read

Του Μπάμπη Παπασπύρου 

Η επίδραση του «sailing ship effect», όπως περιγράφεται από τον W.H. Ward και τον S.C. Gilfillan, αποτελεί ένα σημαντικό φαινόμενο που αφορά στην καινοτομία και γενικά την εξέλιξη. Σύμφωνα με τον Ward, 50 χρόνια μετά την εισαγωγή του ατμόπλοιου, τα ιστιοφόρα έκαναν περισσότερες βελτιώσεις από ό,τι είχαν κάνει τα προηγούμενα 300 χρόνια. Ο όρος «sailing ship effect» του Ιστιοφόρου αναφέρεται σε καταστάσεις όπου μια παλιά τεχνολογία «αναζωογονείται», βιώνοντας μια «τελευταία αναλαμπή» όταν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αντικατασταθεί από μια νεότερη τεχνολογία. Σύμφωνα με την έρευνα του Gilfillan, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε έναν κλάδο μπορεί να επιταχύνει την καινοτομία των υφιστάμενων τεχνολογιών. Το φαινόμενο αυτό, παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκε πριν από δεκαετίες, έχει σαφείς αναλογίες στη σύγχρονη κοινωνία. Στην εποχή μας, παρατηρούμε πολλούς που αντιστέκονται στην υιοθέτηση νέων ιδεών, της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Αυτή η αντίσταση συνδέεται συχνά με την προσήλωση σε παλαιές δομές, αρχές και πιστεύω. Παρόλο που οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες προσφέρουν πληθώρα οφελών και ευκαιριών, ορισμένοι προτιμούν την ασφάλεια του ήδη γνωστού και οικείου, αντί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της αλλαγής. Σε πολλούς τομείς, όπως η βιομηχανία, η πολιτική και οι κοινωνικές δομές, η αντίστοιχη κατάσταση με το «sailing ship effect» είναι εμφανής. Παρά τις προσπάθειες για καινοτομία και πρόοδο, ορισμένοι παραμένουν δεσμευμένοι σε παλαιές μεθόδους και τεχνολογίες. Ωστόσο, όπως δείχνει η ιστορία, η αντίσταση αυτή στην αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες και ακόμα και στην υστέρηση του κλάδου. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, είναι σημαντικό να προωθήσουμε μια νοοτροπία ανοικτή στην καινοτομία και την αλλαγή. Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες πρέπει να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση νέων ιδεών και τεχνολογιών, προωθώντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Μόνον έτσι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας μας.

 

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Τα δύο σιχάματα περιφέρονταν στα Πετράλωνα χαμογελαστά»: Ξέσπασε το αγόρι που κακοποιούσε ο ίδιος ο πατέρας του

Είχε παγώσει το πανελλήνιο από την αποκάλυψη πως τρία αδέρφια στα Πετράλωνα κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα τους, ενώ...

More Articles Like This