Οι αληθινές μας προτεραιότητες

Οι νόμοι της αγοράς είναι ανελέητοι. Το να παράγεις αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα πανάκριβα ή σπρώχνοντας μάταια με επιδότηση είναι ατελέσφορο και αυτοκτονικό

Must Read

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας νοσεί βαθιά. Η χώρα δεν παράγει καν την τροφή της, γιατί κι αυτό πρέπει να γίνεται με όρους ελεύθερης αγοράς, ανταγωνιστικότητας και κέρδους. Το να παράγεις αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα πανάκριβα ή σπρώχνοντας μάταια με επιδότηση είναι ατελέσφορο και αυτοκτονικό.

Οι νόμοι της αγοράς είναι ανελέητοι. Η παραγωγικότητα της γης μας είναι υποπολλαπλάσια αυτής των Ολλανδών, των Ισραηλινών κ.ά. Οχι γιατί η γη μας είναι υποδεέστερη. Τι να πουν οι Ισραηλινοί, που έκαναν πράσινο κήπο την έρημο, σε έναν τόπο που το μεσημέρι, σε πολλές περιοχές, τηγανίζεις αβγά στο κούτελό σου; Κι όμως τα κατάφεραν, γιατί έχουν αυτά που λείπουν σε μας, γιατί δεν φροντίσαμε. Μας λείπουν η εκπαίδευση, η τεχνογνωσία, η εμπνευσμένη ηγεσία και καθοδήγηση.

Ετσι ερημώνει η ύπαιθρος, τα παιδιά των αγροτών και των κτηνοτρόφων, δυστυχώς κατά κανόνα αποφεύγουν τη δουλειά των γονιών τους και η ελληνική λεβεντιά δεν πάει ούτε να μαζέψει τις δικές της ελιές. Προτιμούν μια άθλια δουλειά γραφείου, κακοπληρωμένη, αρκεί να είναι στην Αθήνα, παρά αυτό που με πίκρα μού είχε πει κάποτε αγρότης στην Κωπαΐδα, το «ξεσκέπαστο μαγαζί», τα χωράφια ή το κοπάδι της οικογένειας. Η μεγάλη πόλη έχει και την ψευδαίσθηση των επιλογών, της υποτιθέμενες καλοπέρασης, και λέω ψευδαίσθησης διότι, όταν πριν από τις 20 κάθε μήνα είσαι ταπί, η μύτη σου ίσα που εξέχει από το νερό και σου λείπουν 99 λεπτά για να έχεις ένα ευρώ, ποια ζωή στην πόλη;

Περάσανε ευρωπαϊκά προγράμματα και επιδοτήσεις, για να αναδιαρθρώσουμε 4 Ελλάδες, αλλά τα κατάπιε το τέρας που φτιάξαμε. Εγιναν μερσεντέ και μπεεμβέ παρκαρισμένες με τις ντουζίνες, σαν μανταλάκια έξω από σκυλάδικα, πανάκριβα αγροτικά εργαλεία, φεσωμένα με δάνεια που δεν πληρώθηκαν ποτέ και μετά σκούριασαν σε αυλές. Γιατί δεν υπήρξε κανένα μεγάλο εθνικό σχέδιο. Ολα έγιναν με το λεγόμενο «σύστημα Αλέφαντος», τουτέστιν «όοοοολοι ομπρός και όοοοολοι πίσω».

Οι ρέκτες της στρογγυλής θεάς με πιάνουν. Πρωτοπόροι σε αυτό το σχέδιο για εφαρμογή νέων τεχνολογιών, βιοτεχνολογίας κ.ά. σε παλιές και νέες καλλιέργειες, με σύγχρονο εξοπλισμό, χρήση δορυφόρων, ναι, δορυφόρων, μέχρι κι αυτό κάνουν οι… Κουτόφραγκοι και οι Ισραηλινοί, θα έπρεπε να είναι η κυβέρνηση και τα πανεπιστήμιο. Εμπνευσμένοι ερευνητές, καθηγητές και μεταπτυχιακοί από τη Γεωπονική, την Κτηνιατρική, τα Πολυτεχνεία, τη Βιολογία, σε συνεργασία με αγρότες, κτηνοτρόφους, εταιρίες, θα έπρεπε να συντάξουν αυτό το σχέδιο με εντολή και προτροπές της κυβέρνησης και η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί αυτή η τεράστια μεταρρύθμιση σε εθνική κλίμακα.

Εδώ όμως η αριστερίλα παθαίνει υστερία, μόλις ακούσει για σύμπραξη των ΑΕΙ με την παραγωγή, με τον ιδιωτικό τομέα, κάνουν σαν τον Νοσφεράτου, όταν του καίνε το πρόσωπο οι αχτίδες του ήλιου. Ολη η καφρίλα των κομματικών κάφρων στα πανεπιστήμια ξαμολιέται να καταστρέψει, να βανδαλίσει, να απειλήσει κάθε τέτοια συνεργασία. Μην πω δε τι κάνουν αν η επιστημονική έρευνα στις σχολές έχει σχέση με την Αμυνα, τα οπλικά συστήματα. Εκεί η μονήρης εφηβική συνήθεια γίνεται εργόχειρο και οι μολυσμένοι από τη βαριά κοινωνική αρρώστια του μηδενισμού πάνε με τις βαριοπούλες να τσακίσουν τη «στρατοκρατία» και τον «ιμπεριαλισμό». Την τύφλα τους τη μαύρη. Αυτά είναι τα αληθινά προβλήματα της χώρας.

Πρώτο η υπογεννητικότητα, μετά η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και η έμφαση σε όλη την οικονομία στην έρευνα, στην ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, παράλληλα η επανελλήνιση της Παιδείας, η επαναφορά του αξιακού προτύπου του Ελληνικού Τρόπου σε όλο το εύρος της Παιδείας και στην κάθε παραγωγή δημοσίου λόγου από το κράτος και την Παιδεία, που θα σφυρηλατεί εθνικό φρόνημα και πίστη στους θεσμούς της Πατρίδας.

Οι ταγοί μας, όμως, έχουν ως προτεραιότητα τη «συμπεριληπτικότητα» και άλλα παραδείσια παρδαλά πτηνά και δεν προκάνουν. Και για αυτό φταίει το γεγονός πως η Δεξιά κατάντησε σαν τα μούτρα της Αριστεράς. Αν δεν αλλάξουν οι προτεραιότητές μας, αν δεν αποκαταστήσουμε την κοινή λογική, ως κέντρο παραγωγής του πολιτικού λόγου, και συνεχίσουμε να σκορπάμε χρόνο, χρήμα, θεσμούς, για ανοησίες και τέρατα, η πορεία μας προς την παρακμή θα βαίνει επιταχυνούμενη, όλο και πιο πολύ ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα…

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. μου φαίνεται πως εσυ, ένας “καθαρόαιμος”, μπλέχτηκες με τη δεξιά πολυκατοικία έχοντας μάλιστα και θέση σε αυτήν, ενω σου ήταν γνωστό ότι ο αρχηγός της ήταν … αντιστασιακός απο τα μικράτα του και επόμενο ήταν “να μεταλλάξει τη Δεξιά παράταξη, δεχόμενος σε αυτήν ιδεολογικούς γενιτσάρους και ανακυκλωμένους αριστερούς και σημιτικούς πασόκους, μαζί με ενοχικούς δεξιούς”.
    Δεν το κατάλαβες ή σε … ξεγέλασαν;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ρωσία χλευάζει την ΕΕ και τις νέες κυρώσεις της: «Θα τις παρακάμψουμε!»

Το Κρεμλίνο μέσω της ενημέρωσης από τον προεδρικό εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, περιέγραψε τις επερχόμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά του...

More Articles Like This