Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Νέο σχέδιο Μάρσαλ σε μια νέα Ελλάδα

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε το τέλος της «παντοκρατορίας» της Αγγλίας στον δυτικό κόσμο, με τις ΗΠΑ να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη, για να πρωταγωνιστήσουν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε στην αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ένωσης και της «κομουνιστικής απειλής».

  • Του Σάββα Καλεντερίδη

Αυτό σήμαινε ότι η Ευρώπη, που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο και καλούνταν τώρα να αποτελέσει ανάχωμα στη σοβιετική Ρωσία, θα έπρεπε να ξαναχτιστεί, να αναταχθεί η κοινωνική συνοχή των χωρών της και να αναπτυχθεί. Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ στη σύλληψη ενός σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας και υποστήριξης στις χώρες της Ευρώπης, κυρίως σε εκείνες όπου τα κομμουνιστικά κινήματα ήταν ισχυρά.

Οι θέσεις αυτές της αμερικανικής εξουσίας εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη διαμέσου του Σχεδίου Μάρσαλ, βάσει του οποίου δόθηκαν δάνεια και οικονομική βοήθεια σε κατεστραμμένες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, τα χρήματα δόθηκαν υπό την προϋπόθεση οι κυβερνήσεις που τη λάμβαναν να εξουδετέρωναν την «κομμουνιστική απειλή». Τότε η Γερμανία, που ήταν και η χώρα που προκάλεσε εκείνες τις ανείπωτες καταστροφές στην Ευρώπη και στον κόσμο, έλαβε το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής. Εκτός αυτού, με πρωτοβουλία της Αγγλίας και της Γαλλίας, το 1953, υπογράφηκε η Συμφωνία του Λονδίνου, με την οποία έγινε σοβαρή ελάφρυνση του χρέους της Γερμανίας και της αναγνωρίστηκαν προνομιακοί όροι για την αποπληρωμή του εναπομείναντος.

Σύμφωνα δε με απόψεις ορισμένων, τότε, με τη συμφωνία εκείνη, διαγράφηκαν και οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που με βάση υπολογισμούς ανέρχονται σε σημερινά λεφτά σε 280 δισ. – 340 δισ. ευρώ…

Έπειτα από όλα αυτά και τη συνεχιζόμενη γενναιοδωρία της Δύσης, η Γερμανία κατόρθωσε σήμερα να σταθεί στα πόδια της και να γίνει οικονομική υπερδύναμη της Ευρώπης.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στην πατρίδα μας δόθηκαν 366.000.000 δολάρια της εποχής, που υπολογίζονται σε 20 δισ. δολάρια σημερινά λεφτά, ενώ δόθηκαν άλλα 10 δισ. σε δωρεάν στρατιωτική βοήθεια.

Υπάρχουν απόψεις που λένε ότι το ποσό εκείνο, που ήταν από τα υψηλότερα που δόθηκαν στα κράτη της Ευρώπης, με βάση τον πληθυσμό, δεν διατέθηκε σωστά, ούτως ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σωστό παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο, βιώσιμο και προσαρμοσμένο στα δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας. Τώρα βρισκόμαστε πάλι σε μια ανάλογη καμπή, με εκείνη του τέλους του Β΄ Π.Π. για την Ευρώπη και του Εμφυλίου για την Ελλάδα.

Οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιταλίας, κατεστραμμένες και με σοβαρά προβλήματα της Ισπανίας, ενώ όλος ο Νότος της Ε.Ε. αντιμετωπίζει προβλήματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία που, ενώ ήταν υπεύθυνη για την καταστροφή της Ευρώπης, τον Β΄ ΠΠ, ευνοήθηκε και στηρίχτηκε στη γενναιοδωρία των ΗΠΑ αλλά και των χωρών που κατέστρεψε, για να σταθεί στα πόδια της, αρνείται να εφαρμόσει όσα εφάρμοσαν άλλοι γι’ αυτήν. Αρνείται το ευρωομόλογο, απαιτώντας να μπουν πάλι οι χώρες του Νότου και κυρίως η Ελλάδα στον «ζυγό» των Μνημονίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να δώσει εντολή στη FED να ρίξει στην αγορά 2 τρισ. δολάρια, για να ανατάξει την οικονομία της χώρας του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται κάτω από γερμανικό «ζυγό», αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, οδηγεί τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, και κυρίως την Ελλάδα, σε περαιτέρω υποδούλωση.

Ναι, το επείγον είναι να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, όμως οι εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας πρέπει να είναι δύο. Η πρώτη είναι να επιδιωχθούν συμμαχίες, για να πιεστεί η Γερμανία και να εκδοθεί τελικά ευρωομόλογο, για να σωθούν όχι μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη είναι να συνταχθεί τώρα ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα υγιές παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο, που θα της εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες. Υπό την έννοια αυτή, έχουν δίκιο ορισμένοι που λένε ότι τώρα είναι δυνατόν η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία.

Αρκεί ο πολιτικός κόσμος να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να ομονοήσει, για να μην ξαναδούμε κάποιους να μιλάνε πάλι για νταούλια… Η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην υπευθυνότητα και την εθνική ευθύνη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ