Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η πιο μεγάλη νίκη μέχρι την επόμενη

Στο περίφημο Ευρωμπάσκετ του 1987 ο τεράστιος Νίκος Γκάλης φρόντισε να γράψει ιστορία σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο παρκέ

  • Από τον Βασίλη Βέργη

Ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στην πρώτη πολύ μεγάλη επιτυχία της ιστορίας της έδωσε εκείνες τις ημέρες μία συγκλονιστική απάντηση, η αξία της οποίας έμεινε ανεξίτηλη στον χρόνο και μνημονεύεται σε κάθε ευκαιρία, όχι μόνο για τα σπορ.

«Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας σου;» είχε ρωτήσει τον «Νικ» ο Βασίλης Σκουντής, έπειτα από τη νίκη-πρόκριση της Ελλάδας επί της Ιταλίας. Εκείνος χαμογέλασε και του απάντησε με αφοπλιστική ετοιμότητα: «Είναι. Μέχρι το επόμενο παιχνίδι». Και μετά ήρθαν η Γιουγκοσλαβία, η ΕΣΣΔ, το χρυσό μετάλλιο, η τελική νίκη! Πώς και θυμήθηκα τον μέγα Γκάλη, θα αναρωτηθείτε τώρα, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Μα, αυτή ακριβώς η νοοτροπία νικητή είναι εκείνη που οφείλουμε να έχουμε ως άνθρωποι τούτες τις δύσκολες ώρες. Μια νοοτροπία η οποία προέρχεται μέσα από πολλή δουλειά, γνώση και σύνεση.

Αυτό το Πάσχα που έχουμε μπροστά μας είναι το πιο κρίσιμο. Και πρέπει, ως χώρα, να το περάσουμε νικηφόρα μέχρι το επόμενο. Γιατί το Πάσχα του 2021 θα μπορούμε να γιορτάζουμε τη νίκη της ανθρωπότητας, έχοντας αφήσει στη λήθη της ιστορίας έναν ιό που την έφερε στα όριά της όσο τίποτε άλλο (εκτός των πολέμων) την τελευταία 100ετία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας για πρώτη φορά έσκασε χαμόγελο στην ενημέρωση του Σαββάτου. Ο Στέλιος Πέτσας το είπε ακόμη πιο ξεκάθαρα στη χθεσινή ενημέρωση: «Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο είναι στο χέρι μας να χαρούμε τον Μάιο τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας».

Για να χρησιμοποιήσω την «γκάλειο ρήση», αυτή η νίκη του Απριλίου θα είναι μεγάλη, μέχρι την επόμενη. Και τη μεθεπόμενη. Μέχρι την τελική νίκη που θα μας οδηγήσει μακριά από τούτο τον εφιάλτη. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, από την ημέρα έναρξης των μέτρων της καραντίνας, έδειξε ευλαβική συνέπεια. Κι αυτό πιστώνεται σαφώς στα θετικά ενός λαού που έχει μάθει στην… απειθαρχία και στο «δεν βαριέσαι».

Προφανώς υπήρξαν και οι μεμονωμένες λάθος συμπεριφορές. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες από 20.000 βεβαιωμένες παραβάσεις έως τώρα έφεραν στο κράτος πιο πολλά από 3.000.000 ευρώ σε πρόστιμα. Δυστυχώς, τα λάθη πληρώνονται.

Αυτή την εποχή δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, αλλά οι αντοχές μας. Δεν θα κριθεί τούτο το Πάσχα αν ο Ελληνας είναι καλός χριστιανός με βάση την παρουσία του, αλλά με δεδομένο την… απουσία του από την εκκλησία!

Η πίστη είναι μέσα στην ψυχή και την καρδιά μας. Κι έτσι θα την εκφράσουμε, μένοντας σπίτι και παρακολουθώντας τη θεία λειτουργία, τα Πάθη του Κυρίου και την Ανάσταση από την τηλεόραση.
Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η δοκιμασία όλων μας. Δοκιμασία που έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, αλλά όλα δείχνουν πως δεν έχει πάει στράφι. Το αντίθετο.

Για τη χώρα μας, αυτό το Πάσχα, ο Απρίλης που ζούμε, πρέπει να είναι μήνας Ανάστασης. Χτίσαμε πολλά το τελευταίο διάστημα. Με στερήσεις που ήρθαν σε αντίθεση με την ιδιοσυγκρασία μας ως λαό. Πλησιάζει η ώρα που θα δρέψουμε τους καρπούς. Πλησιάζει η ώρα της πρώτης μεγάλης νίκης. Μέχρι την επόμενη, όπως θα έλεγε ο Νίκος Γκάλης. Μέχρι την οριστική…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ