Τελικά ο Ερντογάν «θα γλείψει εκεί που έφτυνε»;

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι καλή, κυρίως για τον Ερντογάν

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Είχε συλλάβει ένα πραγματικά φαραωνικό σχέδιο για τη μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη, μια από τις 5-6 χώρες του κόσμου που θα όριζαν για τους επόμενους αιώνες την πορεία του πλανήτη Γη.

Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα που αφορούν το Σχέδιο «Στρατηγική Αποστολή της Τουρκίας 2023» (TSV 2023, www.tsv2023.org), θα μπορέσει να δει ποιοι ήταν οι βασικοί πυλώνες του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Να σημειωθεί ότι το 2023 είναι έτος προεδρικών εκλογών και ο Ερντογάν φιλοδοξούσε με την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου να επανεκλεγεί πανηγυρικά, για να συνεχίσει να υπηρετεί τη «Στρατηγική Αποστολή» της Τουρκίας, που θα ήταν ηγέτιδα και προστάτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου και μια από τις μεγάλες δυνάμεις που θα όριζαν και θα καθόριζαν την τύχη και την πορεία του πλανήτη.

Το 2020, μόλις τρία χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές και την καταληκτική χρονολογία του φιλόδοξου σχεδίου, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Ερντογάν. Το κατά κεφαλήν εισόδημα του πολίτη της Τουρκίας, που στόχος του φιλόδοξου σχεδίου TSV 2023 ήταν το έτος 2023 να φτάσει τα 25.000 δολάρια, το 2019 έπεσε στα 9.127 δολάρια, από τα 12.480 που είχε φτάσει το 2013. Δηλαδή, σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα του πολίτη της Τουρκίας είναι ίδιο με του έτους 2007, ενώ αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο το 2020!

Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να αναφερθούν, που δείχνουν ότι οι στόχοι του TSV 2023 είναι ανέφικτοι, όμως δεν είναι αυτό το θέμα αυτού του άρθρου. Το θέμα μας είναι πάλι οι S-400, μια που από την πορεία του θέματος αυτού θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ένα ζήτημα που είναι καίριο και αφορά πρωτίστως την Κύπρο και την Ελλάδα. Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε.

Άλλη η γεωπολιτική αξία της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Τουρκία να είναι ακόμα περισσότερο προσανατολισμένη προς τη Ρωσία και εξ αυτού του λόγου να αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και άλλη με την Τουρκία να επιστρέφει στο «μαντρί», σαν άσωτος υιός, για τον οποίο μάλιστα Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες είναι έτοιμες «να σφάξουν τον μόσχον τον σιτευτόν»! Ποιος θα είναι ο μόσχος ο σιτευτός μπορεί να εκτιμήσει καθένας από εμάς!

Η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Έγκυροι Τούρκοι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι στην ουσία τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί και ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να εξασφαλίσει συνάλλαγμα από το Κατάρ, τη Λιβύη και με συμφωνίες που έχει κάνει με την Κίνα. Όμως όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να καταφύγει στο ΔΝΤ, για να αποφύγει μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή που δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να πάρει αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αν έπαιρνε τέτοια μέτρα, η οικονομία του δεν θα άντεχε. Έτσι, προτίμησε να μην πληγεί η οικονομία και θυσίασε χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας, παρότι επίσημα τα θύματα του κορωνοϊού είναι χίλια. Όλοι γνωρίζουν -ακόμα και ιατρικοί σύλλογοι της Τουρκίας δηλώνουν- ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι και ότι δηλώνεται ως αιτία θανάτου το υποκείμενο νόσημα και όχι ο κορωνοϊός.

Σ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να καταφύγει είτε στο ΔΝΤ είτε στις ΗΠΑ. Όμως, όπως αναφέραμε στο άρθρο μας της Παρασκευής, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επίσημα στην Τουρκία ότι, αν επιμείνει στους S-400, να ξεχάσει κεφάλαια από τη Δύση.

Τις τελευταίες ημέρες ο Αλί Μπαμπατζάν, ο «αρχιτέκτονας» του οικονομικού θαύματος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που ίδρυσε το δικό του κόμμα, με το όνομα «Λύση», κρούει δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου και δείχνει στον Ερντογάν την πόρτα του ΔΝΤ, που θα είναι ομολογία ήττας για τον φιλόδοξο ηγέτη της Τουρκίας. Γι’ αυτό στράφηκε προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το το πρακτορείο Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν πως, παρότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, δεν θέλει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού -όπως τόνισαν- αυτό θα είχε αρνητική συνέπεια στην κυβέρνηση.

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας ανέφερε στο Reuters ότι «έγιναν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη γραμμή ανταλλαγής. Η Τουρκία βλέπει θετικά το θέμα, εάν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό».

Άλλος αξιωματούχος της γειτονικής χώρας τόνισε ότι «μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με τη FED είναι αρκετά ελκυστική επιλογή και μπορεί να εξεταστεί». Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς; Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το σοβαρό ενδεχόμενο αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επανεισδοχής της στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και μια σειρά από άλλα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, που θα επηρεάσουν ακόμα και την παρουσία του Ελληνισμού στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και τον ελλαδικό χώρο. Μαζί με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ας έχουμε υπ’ όψιν μας και αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και ας αρχίσουμε τους σχεδιασμούς και τις προετοιμασίες από τώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηράκλειο: 47χρονος νταής επιτέθηκε στην σύντροφό του με μπουνιές και κλωτσιές!

Άγρια και αναίτια επίθεση από τον άνθρωπο που νόμιζε πως είναι ο σύντροφός της και έτρεφε μόνο αισθήματα αγάπης...

More Articles Like This