Ένα ντέρμπι με άρωμα τάνγκo

Must Read

Το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Αργεντινή δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλο από το Σουπερκλάσικο ανάμεσα σε Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς.

Η λέξη «Σουπερκλάσικο» προέρχεται από την ισπανική clásico που σημαίνει ντέρμπι και το πρόθεμα super που υποδηλώνει την σημασία της αναμέτρησης, αφού οι δύο ομάδες αποτελούν τις λαοφιλέστερες και πιο επιτυχημένες στην Αργεντινή, ενώ αγωνίζονται και στο Κόπα Λιμπερταδόρες με στοιχηματικές αγορές διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της στοιχιμαν τόσο σε pre-game όσο και σε live παιχνίδια.

Η αντιπαλότητα της αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι τεράστια, καθώς πέρα από το αθλητικό κομμάτι, αναδεικνύει και διαφορές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα σε φιλάθλους και παίκτες.

Η Προϊστορία

Πέρα από τη μεγάλη αντιπαλότητα, υπάρχουν και κάποια στατιστικά προϊστορίας που επικεντρώνονται μόνο στο αθλητικό κομμάτι. Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 247 φορές στην ιστορία τους, με την Μπόκα να έχει το προβάδισμα με 88 νίκες έναντι 81 της Ρίβερ. 78 αναμετρήσεις έληξαν χωρίς νικητή, ενώ στα πλαίσια διεθνών διοργανώσεων όπως το Κόπα Λιμπερταδόρες αλλά και το Κόπα Σουνταμερικάνα έχουν βρεθεί 29 φορές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η μία εξ αυτών ήταν σε τελικό το 2018, με την Ρίβερ Πλέιτ να επικρατεί με 3-1 στην παράταση, κατακτώντας έτσι για πρώτη φορά το τρόπαιο σε τελικό με την μισητή της αντίπαλο.

Ερχόμενοι στο σήμερα και μετά από περισσότερο από ένα αιώνα, καταλήγουμε πως οι δύο σύλλογοι είναι οι πιο πετυχημένοι στην ιστορία του αργεντίνικου πρωταθλήματος, μετρώντας τα περισσότερα πρωταθλήματα από οποιονδήποτε άλλο. Συνολικά η Μπόκα Τζούνιορς έχει κατακτήσει 49 τρόπαια, με 34 πρωταθλήματα και 15 κύπελλα, ενώ στον αντίποδα η Ρίβερ Πλέιτ έχει 51, με 37 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα.

Από εκεί που ξεκίνησαν όλα

Αμφότερες οι δύο ομάδες στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης τους (η Ρίβερ το 1901 και η Μπόκα το 1905), έδρευαν στην ίδια γειτονιά του Μπουένος Άιρες. Τη φτωχική La Boca. Στις αρχές της αντιπαλότητας, τα παιχνίδια μεταξύ τους ονομάζονταν απλώς τα «ντέρμπι του Μπουένος Άιρες». Η  μεγάλη κόντρα όμως ξεκίνησε, όταν η Ρίβερ μετακόμισε στο προάστιο Νούνιεζ, μακριά από τις φτωχογειτονιές του λιμανιού, με την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων να αποκτά πλέον και ταξικό χαρακτήρα κάνοντας το Σουπερκλασικο ένα ντέρμπι με πολλές διαφορετικές πτυχές.

Από τότε η Μπόκα Τζούνιορς αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη της πρωτεύουσας και συνάμα όλης της Αργεντινής, ενώ από την άλλη η Ρίβερ απέκτησε το προσωνύμιο «εκατομμυριούχοι» λόγω της υποστήριξης από οπαδούς της ανώτερης κοινωνικής τάξης.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο αντιπάλων, θα διεξαχθεί στο παλιό γήπεδο της Ράσινγκ, με την Ρίβερ να νικά με 2-1. Έκτοτε και με το πέρασμα του χρόνου οι δύο ομάδες καταφέρνουν να κυριαρχήσουν στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα η έχθρα μεταξύ να γιγαντώνεται.

Η αντιπαλότητα μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου

Δυστυχώς το ντέρμπι πολλές φορές βγαίνει εκτός ελέγχου  και η  Αργεντινή φημίζεται για φαινόμενα οπαδικής βίας σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες. Παρά το γεγονός ότι τα παιχνίδια ανάμεσα σε Μπόκα – Ρίβερ  διεξάγονται κάτω από δρακόντεια μέτρα, αρκετές φορές κυρίως στο παρελθόν, η μεγάλη παρουσία αστυνομικών δεν έχει σταθεί αρκετή για να αποτρέψει τα χειρότερα. Το 1968 και πιο συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου, η Ρίβερ υποδεχόταν την Μπόκα στο «Μονουμεντάλ».

Το παιχνίδι θα λήξει 0-0 και λίγο πριν την εκπνοή θα συμβεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην Παγκόσμια αθλητική ιστορία. Σε μία μαζική απόπειρα διαφυγής από το στάδιο, 71 φίλοι των γηπεδούχων θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας μιας κλειστής θύρας. Ο λόγος που έγινε το συμβάν δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και σήμερα, με πολλές εκδοχές να κάνουν λόγο για φλεγόμενα αντικείμενα από την πλευρά των οπαδών της Μπόκα, που ανάγκασαν τους φίλους της Ρίβερ στην μαζική φυγή, ενώ άλλη εκδοχή κάνει λόγο για απόπειρα απόδρασης φιλοξενούμενων οπαδών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τους προπηλακισμούς των γηπεδούχων.

Τα δυσάρεστα όμως δεν σταματάνε εκεί, το 1983 μετά το τέλος του παιχνιδιού μεταξύ των δύο ομάδων, ο αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Ρίβερ θα δεχτεί άγριο ξυλοδαρμό και θα χάσει τη ζωή του.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων δεν μένει μόνο στις εξέδρες, καθώς αρκετές φορές έχουν γίνει πικάρισμα τα μεταξύ και των ποδοσφαιριστών. Ο Κάρλος Τέβες στον ημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες του 2004, πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε στο «Μονουμεντάλ» χορεύοντας σαν κοτόπουλο (κότες αποκαλούν οι φίλοι της Μπόκα, αυτούς της Ρίβερ). Παρόμοιο περιστατικό και η κίνηση του Ματίας Αλμέιδα το 2011, που φίλησε το σήμα της Ρίβερ μπροστά στους φίλους της Μπόκα. Ο Αργεντίνος μέσος κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας, ενώ απέφυγε τις νομικές συνέπειες, κάνοντας δωρεά μερικών χιλιάδων δολαρίων για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το ντέρμπι Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς μέσα στα 50 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις.

Το δημοσίευμα του 2004 της αγγλικής εφημερίδας “The Observer” συμπεριέλαβε το Σούπερκλασικο στη λίστα με τα «50 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις», ενώ σύμφωνα με περιοδικά όπως το Αγγλικό FourFourTwo, τη Daily Telegraph και τη Daily Mirror, θεωρείται το σημαντικότερο ματς στον πλανήτη, αφήνοντας πίσω του ακόμα και το κλάσικο μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This