Ευρωμπάσκετ: Οι 8 ομάδες που συνεχίζουν στο… μικροσκόπιο – Ατού και αδυναμίες

Must Read

Οκτώ ομάδες τα παίζουν «όλα για όλα» για την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Για να φθάσουν μέχρι εδώ οι περισσότερες πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου» και πιθανή πρόκριση τους εξασφαλίζει κατά 66% μετάλλιο. Δεν είναι και λίγο. Τπέσσερις θα πουν… αντίο.

Συγκεντρώσαμε ότι είναι απαραίτητο να τις γνωρίσετε καλύτερα. Τα τελευταία νέα, η προϊστορία και οι εκτιμήσεις των στοιχηματικών εταιρειών για τα ματς.

Σήμερα (13/9)

18.15 Ισπανία – Φινλανδία (ΕΤ3)

Η Ισπανία μπορεί να μην έχει τα αστέρια του πρόσφατου παρελθόντος (πολύ περισσότερο του απώτερου), αλλά απέδειξε στον αγώνα με τη Λιθουανία ότι διατηρεί το… μέταλο της νικήτρια. Έφθασε το ματς στην παράταση και πέρασε για 21η φορά στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Από μόνο του αυτό συνιστά επιτυχία. Η ψυχολογία βρίσκεται στα ύψη. Ο Λορέντζο Μπράουν (φωτογραφία) μπορεί να μην έχει σχέση με τη χώρα, αλλά είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της σε αυτό το τουρνουά. Με τους Λιθουανούς είχε 28 πόντους και 8 ασίστ! Εξαιρετικός και ο θηριώδης Ουσμάν Γκαρούμπα, όπως και ο Βίλι Ερνανκόμεθ, (21 πόντοι, 8 ριμπάουντ), άσχετα εάν με την άστοχη βολή του οδήγησε το ματς στην παράταση.

Όσο έχει τον Λάουρι Μάρκανεν (φωτογραφία) η Φινλανδία δικαιούται να ελπίζει σε κάτι υψηλότερο. Στο 94-86 με την Κροατία ο φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ είχε 43 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα. Δικαιλογημένα μπήκε στην τριάδα Ντόντστιτς και Αντετοκούνμπο που θα κρίνουν την εξέιξη των αγώνων. Τον πλαισιώνουν μια σειρά από αξιόλογοι «στρατιώτες». Ως ομάδα δεν δείχνει να φοβάται κανέναν αντίπαλο. Οι παίκτες της σουτάρουν από κάθε σημείο κι είναι ικανοί να «βραχυκυκλώσουν» όποια ομάδα αντιμετωπίζουν.

**Δύο φορές τα τελευταία 27 χρόνια έχουν αναμετρηθεί στη διοργάνωση. Το 2013 (νίκησε 82-56 η Ισπανία) και το μακρινό 1995 (87-74 και πάλι οι Ισπανοί). Τότε όμως ήταν εντελώς διαφορετικά τα μεγέθη των δύο ομάδων.

**Στοιχηματικά η Φινλανδία είναι αουτσάιντερ, αλλά η απόδοσή της πέφτει και ανεβαίνει των Ιταλών, κάτι που σημαίνει ότι οι «ειδικοί» αρχίζουν να βλέπουν τον αγώνα… ρευστό.

21.30 Γερμανία – Ελλάδα (ΕΤ1)

Η Γερμανία είχε εύκολη αποστολή απέναντι στο Μαυροβούνιο, στο ημίχρονο με το 48-24 έδειχνε ότι θα κάνει… περίπατο, αλλά οι «μαχητές» αντίπαλοί της αξιοποίησαν τη χαλαρότητα που έδειξαν τα «πάντσερ» στο β’ μέρος κι έφθασαν τη διαφορά ακόμα και στους τρεις πόντους (80-77). Μέχρι εκεί. Σοβαρεύτηκαν οι Γερμανοί και πήραν τη νίκη χωρίς να κουραστούν πολύ (85-79). Πρώτο βιολί ο Ντένις Σρέντερ (22 πόντοι, 8 ασίστ), ενώ τον ακολούθησαν οι Μάντο Λο και Φραντζ Βάγκνερ. Ο τελευταίος τραυματίστηκε (γύρισε το πόδι του), αλλά προπονήθηκε κανονικά τη Δευτέρα και παίζει. Εκτός προπόνησης έμεινε ο Γιόχαν Βόιγκτμαν (άρρωστος), αλλά πολύ δύσκολα θα χάσει τον αγώνα με την Ελλάδα, όπως και ο Νικ Βάιλερ-Μπαμπ, που δεν έχει παίξει στα δύο τελευταία παιχνίδια.

Η Τσεχία λίγο έλειψε να… τριτώσει το κακό για την Ελλάδα. Στο Προολυμπιακό τουρνουά, στον Καναδά μας νίκησαν 97-72 (5 Ιουλίου 2021) και μας στέρησαν τη συμμετοχή στους αγώνες στο Τόκιο, ενώ το 2019 τέτοιες μέρες (9/9) τους νικήσαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με 84-77, αλλά δεν καλύψαμε τη διαφορά που έπρεπε για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Στον αγώνα για την πρόκριση στους «8» είχαν σχέδιο αντιμετώπισης του Γιάννη. Έστειλαν πάνω του δύο και τρεις παίκτες για να τον σταματήσουν. Τα κατάφεραν μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Θα έμεναν όμως από παίκτες αφού συνήθως τον σταματούσαν με φάουλ. Την ίδια στιγμή άφηναν χώρο στους υπόλοιπους να πάρουν πρωτοβουλίες. Ο Καλάθης ήταν εξαιρετικός, ο Ιωάννης Παπαπέτρου επίσης. Ακόμα κι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης όταν περνούσε στο παρκέ σημείωνε καθοριστικούς πόντους. Στην τέταρτη περίοδο που… τα πήρε στο κρανίο ο Γιάννης πιστοποιήθηκε η νίκη – πρόκριση με 94-88. Το ματς ήταν μάθημα. Όλοι οι προπονητές θα προσαρμίζουν τις άμυνες στον Γιάννη. Από την άλλη, όμως, ο Δημήτρης Ιτούδης έδειξε ότι έχει τον τρόπο να τις ανοίξει και με άλλους παίκτες. Η Ελλάδα έχει 7 ματς αήττητη με τελευταία ήττα στο Βελιγράδι από τη Σερβία με 100-94 (25/9) και εάν φθάσει τις 10 θα είναι Κυπελλούχος Ευρώπης!

**Η παράδοση λέει… Ελλάδα. Δεν έχουμε χάσει αυτόν τον αιώνα. Η τελευταία νίκκη των Γερμανών σημειώθηκε στο Ευρωμπάσκετ του 1999 (59-58). Έκτοτε σε 10 ματς έχουμε ισάριθμως επιτυχίες.

Αύριο (14/09)

18.15 Γαλλία – Ιταλία (ΕΤ3)

Η Γαλλία μπορεί να μην παίζει καλά, να ίδρωσε για να περάσει στην παράταση της πληγωμένης από απουσίες Τουρκία (87-86), αλλά σε κάθε ματς έχει έναν παίκτη που παίρνει την ομάδα επάνω του. Στο συγκεκριμένο ήταν ο Ρούντι Γκομπέρ (20 πόντοι, 17 ριμπάουντ – φωτογραφία). Με δικό του φόλοου οδήγησε το ματς στην παράταση κι εκεί αποδείχτηκε… τουρκοφάγος! Διαθέσιμος είναι ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε που δεν έπαιζε εανντίον της Τουρκίας.

Η Ιταλία του 2022 θυμίζει σε πολλά την ποδοσφαιρική του 1982. Πήγε κι αυτή με απουσίες και προβλήματα. Κανείς δεν της έδωσε σημασία στον α’ γύρο, αλλά στη συνέχεια απέκλεισε τη… Βραζιλία, ότι αντιπροσωπεύει δηλαδή στο μπάσκετ η Σερβία! Όπως έκαναν οι παίκτες του Μπεαρζότ πριν 40 χρόνια στο Μουντιάλ με αντίπαλο τη Βραζιλία. Οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Όχι επειδή η ποδοσφαιρική ομάδα έπαιξε τελικό με τη Γερμανία, αλλά επειδή ο τεχνικός της, ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο, δεν θυμίζει σε τίποτα τον «φιλόσοφο Έντσο». Αν και Βόρειος, γεννήθηκε στην Τεργέστη, οι αντιδράσεις του θυμίζουν θερμόαιμο Νότιο. Δεν απέχει πολύ από τος τύπους που σατιρίζουν ακόμα οι ιταλικές κωμωδίες. Όμως το λέει η ψυχούλα του. Ξέρει νια πιάνει τον σφιγμό των παικτών του. Αποβλήθηκε στο 63-63, κι ο τρόπος του έφυγε, αγκαλιάζοντας τους πάντες ήταν η καλύτερη «ντόιπα« για αυτούς. Πήραν δύναμη και έκαναν τη μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι στιγμής του Ευρωμπάσκετ. Απέκλεισαν τη Σερβία που ήταν από τα φαβορί για το χρυσό. Κι όχι μόνο αυτό, Κοντά στους καλούς παίκτες είχε κι έναν άσο στο μανίκι. Ο Μάρκου Σπίσου ήταν δικαίως ο mvp της αναμέτρησης (22 πόντοι, 6/9 τρίποντα). Εάν προκριθπούν παίζουν με τη Σλοβενία κι από εκεί κι ύστερα υπάρχει ο τελικός. Τα όνειρα δεν κοστίζουν παρά μόνο στους ηττημένους, όταν γίνονται πραγματικότητα!

**Οι Ιταλοί δεν έχουν νικήσει τους Γάλλους στα 11 τελευταία ματς. Η πιο… πρόσφατη νίκη τους σημειώθηκε το 2003 (14/9) στο Ευρωμπάσκετ (69-67).

21.30 Σλοβενία – Πολωνία (ΕΤ3)

Μπορεί το Βέλγιο να τους ταλαιπώρησε λίγο παραπάνω τους Σλοβένους, αλλά έφθασαν στη νίκη πρόκριση με 88-72. Άπιαστος ο Λούκα Ντόντσιτς που ακόμα και στην… κακή του μέρα είναι ο κορυφαίος της ομάδας. Παρά την αστοχία του έβαλε 35 πόντους! Σγτα αρντητικά ο τραυματισμός του Ζόραν Ντράγκιτς (μικρός αδερφός του Γκόραν), ο οποίος τραυματίστηκε. Θα μίνει εκτός για 6-8 εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι γιαυτόν η διοργάνωση πήρε τέλος. Στην προπόνηση της Δευτέρας οι καρδιές πήγαν να σπάσουν καθώς γύρισε το πόδι του Ντόντσιτς σε μια άσκηση. Οι γιατροί βεβαίωσαν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό.

Λογικά ούτε οι Πολωνοί δεν θα είχαν στοιχηματίσει ότι η ομάδα τους θα φθάσει στους «8». Η Ουκρανία φάνταζε υψηλό εμπόδιο για την κλάση τους. Κι όμως τα κατάφεραν (94-86) παίζοντας και ωραίο μπάσκετ. Δύο παίκτες ξεχώρισαν οι Ματέους Πονίτκα και Έι Τζέι Σλότερ. Εξαιρειτκός και ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι. Ακόμη κι αν αποκλειστεί έγραψε ισγτορία αφού μετά από 25 χρόνια η Πολωνία φθάνει τόσοι ψηλά σε Ευρωμπάσκετ!

**Στις 8 αναμετρήσεις που έχουν όλες κι όλες, μην ξεχνάμε ότι η Σλοβενία είναι ένα σχετικά νέο κράτος, οι Πολωνοί έχουν μόλις μια νίκη (71-69) στο Ευρωμπάσκετ του 2013 (9/9).

**Οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν 1,06 για νίκη της Σλοβενίας και 10,00 για νίκη της Πολωνίας!

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Παρασκευή 16/09

(1) Γερμανία/Ελλάδα – Ισπανία/Φινλανδία (ΕΤ3)

(2) Γαλλία/Ιταλία – Σλοβενία/Πολωνία (ΕΤ3)

ΤΕΛΙΚΟΙ

Κυριακή 18/09

Μικρός τελικός

Ηττημένος 1 – Ηττημένος 2 (ΕΤ3) 18.15

Τελικός 18/09

Νικητής 1 – Νικητής 2 (ΕΤ1) 21.30

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This