Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί! – Ωραίο ταξίδι με πικρό τέλος για την Εθνική

Η γαλανόλευκη ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ χωρίς να πετύχει το στόχο της που ήταν ένα μετάλλιο

Must Read

Η Ελλάδα ονειρευόταν ένα μετάλλιο. Μόνο που οι Γερμανοί είχαν το μέταλλο, την τύχη και κυρίως τα τρίποντα (57% ευστοχία έναντι 31% της Ελλάδας) για να περάσουν αυτοί στα ημιτελικά με 107-96.

‘Ηταν καλύτερα διαβασμένοι, χτύπησαν την Ελλάδα στις αδυναμίες της κι έγραψαν ιστορία στην πρωτευουσά τους, το Βερολίνο. Με λάθη στην άμυνα, η Εθνική, αδυναμίες στην επίθεση ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ χωρίς να πετύχει το στόχο της που ήταν ένα μετάλλιο. Ήταν ένα ταξίδι απολαυστικό, αλλά με πικρό τέλος. Το καμπανάκι χτύπησε στο ματς με την Τσεχία, αλλά δεν το ακούσαμε.

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που αποβλήθηκε με δύο αντιαθλητικά φάουλ στα πέντε τελευταία λεπτά κάθε ελπίδα να γυρίσει ένα ματς ήταν στους 14 πόντους είχε χαθεί.

Τα κοντινά πλάνα έδειχναν καθαρά την απογοήτευση των παικτών. Ήξεραν ότι στο κρίσιμο ματς τίποτα δεν πήγε καλά. Ήξεραν ακόμα ότι οιι περισσότεροι από αυτούς δεν βρέθηκαν στη καλή τους μέρα. Είχαν όμως κι έναν αντίπαλο που μπήκε με το «μαχαίρι στα δόντια», αποφασισμένη να δείξει ποιός ειναι το αφεντικό. Και τα κατάφερε. Τώρα θα διεκδικήσει μια θέση στους «4» με αντιπαλο την Ισπανία.

Κρίμα για τον Γιάννη που τα έδωσε όλα, κρίμα και για τον Λαρεντζάκη που… ξεπέρασε τον εαυτό του, κρίμα και στους υπόλοιπους που θα θυμούνται το τουρνουά με στεναχώρια για τη χαμένη ευκαιρία.

Το πρώτο δεκάλεπτο ξεκίνησε εφιαλτικά για την Ελλάδα. Με διαδοχιακά τρίποντα οι Γερμανοί κατάφεραν στο 6ο λεπτό να κάνουν «νταμπλ σκορ» (22-11). Η ελληνική άμυνα πελαγοδρομούσε. Έδειχνε αιφνιδιασμένη από τα μακρινά σουτ των αντιπάλων της που στο διάστημα αυτό σε έξι προσπάθειες για τρίποντο είχαν σκοράρει στις 5! Ο Ιτούδης άλλαξε την άμυνα, ο Γιάννης ανέβασε ρυθμούς η διαφορά μειώθηκε στους έξι πόντους κι αργότερα στον ένα (28-27). Με πιο ισορροπήμένο παιχνίδι, καλύτερη άμυνα και άστοχα τρίποντα από τους Γερμανούς η περίοδος έκλεισε στο 31-27 υπέρ των Γερμανών.

Η ελληνική εξέδρα είχε δυναμική παρουσία στο Βερολίνο

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν η αποκάλυψη του δεύτερου δεκάλεπτου. Έπαιξε εξαιρετικά τον Βάγκνερ και σε πέντε λεπτά σημείωσε 8 πόντους κρατώντας την επαφή με το σκορ. Ο Παπανικολάου ισοφάρισε 3’40” πριν το ημίχρονο (44-44) δίνοντας αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του. Λίγο αργότερα ο Γιάννης με δύο εύστοχες ελεύθερες βολές έβαλε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ την Ελλάδα (46-44). Οι Γερμανοί είχαν τις απαντήσεις -με τι άλλο; – τρίποντο για να πάρουν και πάλι προβάδισμα, αλλά με ένα απίστευτο τρίποντο του Κώστα Σλούκα σε χρόνο… μηδέν το «-14» έγινε «+4» και το ημίχρονο έκλεισε με την Ελλάδα να προηγείται…61-57!

Εξίσου καταστροφικό το τρίτο δεκάλεπτο με τους Γερμανούς να κυριαρχούν σε άμυνα και επίθεση. Η Ελλάδα δεν είχε λύσεις στην άμυνα, τα τρίποντα από την περιφέρεια έπεφταν βροχή, η διαφορά έφθασε τους 15 πόντους. Ο Γιάννης πήγε να τη μαζέψει με προσπωικές ενέργειες, αλλά το 26-10 δεν έβαζε απλά δύσκολα, αλλά άλυτα προβλήματα. Συνολικό σκορ 83-71!

Διαιτητές: Ζουράποβιτς, Λανζαρίνι, Κρέγιτς

Δεκάλεπτα: 31-27, 57-61, 83-71, 107-96

Γερμανία (Χέρμπερτ): Γκιφάι 3, Χόλατζ, Λο 3 (1/8 σουτ), Ομπστ 19 (5/7 τρίποντα), Σρούντερ 26 (5/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 7/7 βολές, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 4 λάθη, 5 φάουλ σε 31 λεπτά), Σένγκφελντερ, Τάις 13 (5/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 16 ριμπάουντ), Τίμαν 10 (6/6 βολές), Φόγκτμαν 8 (2), Βάγκνερ 19 (2/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα), Γουάιλερ-Μπαμπ 6, Βόλφαρθ-Μπότερμαν

Ελλάδα (Ιτούδης): Αγραβάνης 7 (2/4 δίποντα, 3/3 βολές, 3 ριμπάουντ), Γιάαννης Αντετοκούνμπο 31 (12/17 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 4/8 βολές, 7 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα σε 30 λεπτά), Θανάσης Αντετοκούνμπο 4, Κώστας Αντετοκούνμπο, Καλάθης 2 (1/6 σουτ, 4 ασίστ), Ντόρσεϊ 13 (3/5 δίποντα, 2/7 τρίποντα), Λαρεντζάκης 18 (1/1 δίποντο, 4/4 τρίποντα, 4/6 βολές), Λούντζης, Παπαγιάννης 6, Παπανικολάου 7 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας 8 (1/6 σουτ, 3 ασίστ)

Ομαδικά στατιστικά

Γερμανία: 19/42 δίποντα, 17/31 τρίποντα, 18/21 βολές, 51 ριμπάουντ (32 αμυντικά – 19 επιθετικά), 16 ασίστ, 7 κλεψίματα, 4 μπλοκ, 11 λάθη.

Ελλάδα: 25/41 δίποντα, 9/29 τρίποντα, 19/27 βολές, 35 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 12 επιθετικά), 19 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 9 λάθη.

Τετάρτη 14/9

18.15 Γαλλία – Ιταλία (ΕΤ3)

Η Γαλλία μπορεί να μην παίζει καλά, να ίδρωσε για να περάσει στην παράταση της πληγωμένης από απουσίες Τουρκίας (87-86), αλλά σε κάθε ματς έχει έναν παίκτη που παίρνει την ομάδα επάνω του. Στο συγκεκριμένο ήταν ο Ρούντι Γκομπέρ (20 πόντοι, 17 ριμπάουντ). Με δικότου φόλοου οδήγησε το ματς στην παράταση κι εκεί αποδείχτηκε… τουρκοφάγος! Διαθέσιμος είναι ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε που δεν έπαιζε εναντίον της Τουρκίας.

Η Ιταλία του 2022 θυμίζει σε πολλά την ποδοσφαιρική Ιταλία του 1982. Πήγε κι αυτή με απουσίες και προβλήματα. Κανείς δεν της έδωσε σημασία στον α’ γύρο, αλλά στη συνέχεια απέκλεισε τη… Βραζιλία του μπάσκετ Σερβία, όπως έκαναν οι παίκτες του Μπεαρζότ πριν 40 χρόνια στο Μουντιάλ. Οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Όχι επειδή η ποδοσφαιρική ομάδα έπαιξε τελικό με τη Γερμανία, αλλά επειδή ο τεχνικός της, ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο, δεν θυμίζει σε τίποτα τον «φιλόσοφο Έντσο». Αν και βόρειος γεννήθηκε στην Τεργέστη, οι αντιδράσεις του θυμίζουν θερμόαιμο νότιο. Δεν απέχει πολύ από τος τύπους που σατιρίζουν ακόμα οι ιταλικές κωμωδίες. Όμως το λέει η ψυχούλα του. Ξέρει νια πιάνει τον σφιγμό των παικτών του. Αποβλήθηκε στο 63-63, κι ο τρόπος του έφυγε, αγκαλιάζοντας τους πάντες ήταν η καλύτερη «ντόιπα« για αυτούς. Πήραν δύναμη και έκαναν τη μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι στιγμής του Ευρωμπάσκετ. Απέκλεισαν τη Σερβία που ήταν από τα φαβορί για το χρυσό. Κι όχι μόνο αυτό, Κοντά στους καλούς παίκτες είχε κι έναν άσο στο μανίκι. Ο Μάρκου Σπίσου ήταν δικαίως ο mvp της αναμέτρησης (22 πόντοι, 6/9 τρίποντα). Εάν προκριθπούν παίζουν με τη Σλοβενία κι από εκεί κι ύστερα υπάρχει ο τελικός. Τα όνειρα δεν κοστίζουν παρά μόνο στους ηττημένους, όταν γίνονται πραγματικότητα!

**Οι Ιταλοί δεν έχουν νικήσει τους Γάλλους στα 11 τελευταία ματς. Η πιο… πρόσφατη νίκη τους σημειώθηκε το 2003 (14/9) στο Ευρωμπάσκετ (69-67).

21.30 Σλοβενία – Πολωνία (ΕΤ3)

Μπορεί το Βέλγιο να τους ταλαιπώρησε λίγο παραπάνω τους Σλοβένους, αλλά έφθασαν στη νίκη πρόκριση με 88-72. Άπιαστος ο Λούκα Ντόντσιτς που ακόμα και στην… κακή του μέρα είναι ο κορυφαίος της ομάδας. Παρά την αστοχία του έβαλε 35 πόντους! Στα αρντητικά ο τραυματισμός του Ζόραν Ντράγκιτς (μικρός αδερφός του Γκόραν).Θα μίνει εκτός για 6-8 εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι γιαυτόν η διοργάνωση πήρε τέλος. Στην προπόνηση της Δευτέρας οι καρδιές πήγαν να σπάσουν καθώς γύρισε το πόδι του Ντόντσιτς σε μια άσκηση. Οι γιατροί βεβαίωσαν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό.

Λογικά ούτε οι Πολωνοί δεν θα είχαν στοιχηματίσει ότι η ομάδα τους θα φθάσει στους «8». Η Ουκρανία φάνταζε υψηλό εμπόδιο για την κλάση τους. Κι όμως τα κατάφεραν (94-86) παίζοντας και ωραίο μπάσκετ. Δύο παίκτες ξεχώρισαν οι Ματέους Πονίτκα και Έι Τζέι Σλότερ. Εξαιρειτκός και ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι. Ακόμη κι αν αποκλειστεί έγραψε ισγτορία αφού μετά από 25 χρόνια η Πολωνία φθάνει τόσοι ψηλά σε Ευρωμπάσκετ!

**Στις 8 αναμετρήσεις που έχουν όλες κι όλες, μην ξεχνάμε ότι η Σλοβενία είναι ένα σχετικά νέο κράτος, οι Πολωνοί έχουν μόλις μια νίκη (71-69) στο Ευρωμπάσκετ του 2013 (9/9).

**Οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν 1,06 για νίκη της Σλοβενίας και 10,00 για νίκη της Πολωνίας!

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Παρασκευή 16/09

(1) Γερμανία – Ισπανία (ΕΤ3)

(2) Γαλλία/Ιταλία – Σλοβενία/Πολωνία (ΕΤ3)

ΤΕΛΙΚΟΙ

Κυριακή 18/09

Μικρός τελικός

Ηττημένος 1 – Ηττημένος 2 (ΕΤ3) 18.15

Τελικός 18/09

Νικητής 1 – Νικητής 2 (ΕΤ1) 21.30;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This