Γιούργκεν Κλοπ: Ο μοναδικός Γερμανός που συμπάθησαν οι Άγγλοι!

Ο προπονητής της Λίβερπουλ σόκαρε τους οπαδούς της, καθώς ξεκαθάρισε ότι φεύγει το καλοκαίρι από την ομάδα, ενώ είναι πιθανό να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο

Must Read

«Εχω το σύνδρομο της βοήθειας. Νοιάζομαι πραγματικά για τους ανθρώπους και νιώθω υπεύθυνος σχεδόν για τα πάντα» έλεγε το 2018 στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Λίγες του λέξεις χθες, όμως, ήταν αρκετές για να βυθιστούν σε στενόχωρες σκέψεις σχεδόν 2.500.000 άνθρωποι και μια ολόκληρη πόλη. Το ίδιο και πολλά εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι παντού στον κόσμο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Με ένα βίντεο δύο λεπτών, ο Κλοπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν. Δήλωσε εξαντλημένος και χωρίς άλλη ενέργεια μέσα του. «Θα αποχωρήσω από την ομάδα στο τέλος της σεζόν. Καταλαβαίνω ότι η είδηση θα σοκάρει πολλούς, ωστόσο θα εξηγήσω την απόφαση. Εχω ξεμείνει από ενέργεια. Το γνωρίζω καιρό. Είμαι πολύ καλά τώρα, αλλά δεν μπορώ να ασκήσω αυτό το επάγγελμα πλέον. Το ελάχιστο που σας χρωστάω είναι η αλήθεια. Και αυτή είναι η αλήθεια».

Οι απανταχού φίλοι της Λίβερπουλ σοκαρίστηκαν, αφού χάνουν τον άνθρωπο που ανέβασε ξανά στο ψηλότερο σκαλί την ιστορική ομάδα. To 2020, με τον Γερμανό στον πάγκο της, η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας ύστερα από 30 χρόνια. Σήκωσε το κύπελλο του Τσάμπιονς Λιγκ ξανά το 2019, όταν η τελευταία φορά ήταν το 2005. Η Λίβερπουλ έγινε πάλι ανταγωνιστική για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’80.

Ομως, ο Κλοπ άφησε ουσιαστικά υπόνοια ότι δεν κουράστηκε μόνο ως προπονητής της Λίβερπουλ, αλλά γενικά στους πάγκους. Αν ανατρέξει κανείς σε παλαιότερες δηλώσεις του, ίσως πάρει και την απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Το καλοκαίρι του 2020 έλεγε: «Οταν φύγω από τη Λίβερπουλ θα μείνω εκτός δουλειάς για έναν χρόνο και θα αναρωτηθώ αν μου λείπει το ποδόσφαιρο. Αν δω ότι δεν μου λείπει, τότε αυτό θα είναι το τέλος του προπονητή Γιούργκεν Κλοπ».

Λίγο καιρό αργότερα δήλωνε: «Θα ήθελα να ταξιδεύω πολύ, αλλά όχι απλώς να με σπρώχνουν σε αναπηρικό καροτσάκι ή να περπατάω με μπαστούνι. Δεν θέλω να κάνω τη δουλειά του προπονητή για πάντα».

Οσο κι αν ο Κλοπ είναι πολύτιμος στο ποδόσφαιρο, πάνω απ’ όλα για τον χαρακτήρα του, ο ίδιος δύσκολα θα γίνει ασυνεπής σε όσα έλεγε. Στην πραγματικότητα, χθες δήλωσε «άδειος» πια. Σαν να μην αναζητά άλλον προορισμό, αλλά να δείχνει πως δεν βλέπει το μέλλον του μέσα από την μπάλα και τα γήπεδα. Μακάρι να μην είναι έτσι.

Μαζί με τον Γκουαρδιόλα έφεραν έναν νέο αέρα στο ποδόσφαιρο

Οταν ο Κλοπ άρχισε να μεγαλουργεί με την Ντόρτμουντ, όλοι κατάλαβαν ότι φέρνει έναν νέο αέρα στο ποδόσφαιρο. Μαζί με τον Πεπ Γκουαρδιόλα έδωσαν τη φρέσκια οπτική και ώθηση που χρειαζόταν το παιχνίδι. Οι δυο τους βρέθηκαν αντίπαλοι τόσο στην Μπουντεσλίγκα, με Ντόρτμουντ – Μπάγερν, όσο και στην Πρέμιερ Λιγκ, με Λίβερπουλ – Σίτι.
Ομως, όπως και ο Καταλανός προπονητής, έτσι και ο Κλοπ κέρδισε τους πάντες με την προσωπικότητά του. Δεν τον αγάπησαν μόνο οι ποδοσφαιριστές του, αλλά και ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος. Κέρδισε τον σεβασμό ακόμα και των αντιπάλων. Ο Κλοπ ποτέ δεν φοβήθηκε να πει τη γνώμη του, ακόμα και να κοντραριστεί με τον κόσμο, όταν, για παράδειγμα, επί πανδημίας, που είχαν κοπεί μέχρι και οι χειραψίες, άρχισε να λέει on camera σκληρά λόγια σε οπαδό που άπλωσε το χέρι του για να τον αγγίξει από την εξέδρα.
Δηλώνει αριστερός, έχει πει μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι θα γινόταν καλός καγκελάριος της Γερμανίας λόγω της προσοχής του στη λεπτομέρεια, των επικοινωνιακών του δεξιοτήτων και της ενσυναίσθησης, είχε ταχθεί κατά του Brexit στο δημοψήφισμα, αν και γνώριζε ότι ερχόταν αντιμέτωπος με την πλειονότητα των Βρετανών, ενώ έλεγε σε συνεντεύξεις του ότι δεν θέλει να γίνει… Μέρκελ.
Πάνω απ’ όλα, όμως, όλοι παραδέχονται πως πρόκειται για έναν ευφυή, πεισματάρη, ανθρώπινο και πολύ ζεστό προπονητή. Με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ.
Για την πολιτική έχει πει ότι «θα μου άρεσε αν ένας πολιτικός μιλούσε σαν κανονικός άνθρωπος, αλλά η δουλειά είναι πολύπλοκη, οι καλοί άνθρωποι στην πολιτική δεν είναι πολλοί. Αν θα ήθελα να είμαι στη θέση της Μέρκελ; Εχει λιγότερη άδεια κάθε καλοκαίρι ακόμα κι από μένα. Η δουλειά της είναι πολύ δύσκολη και δεν πληρώνεται τόσο καλά όσο η δική μου. Αρα, θα μείνω με τη Λίβερπουλ».
Το 2018 ένιωθε και πάλι εξαντλημένος ύστερα από μια δύσκολη σεζόν. Ο «Guardian» έγραφε τότε πως είχε ανησυχήσει για την υγεία του και πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. «Είμαι καλά» έλεγε ο ίδιος αργότερα. «Λατρεύω τη δουλειά, αλλά, αν κάποιος μου έλεγε “αν συνεχίσεις, θα πεθάνεις πολύ νωρίτερα”, τότε θα έλεγα αμέσως “ευχαριστώ. Είμαι στον δρόμο για το σπίτι”».
Το βέβαιο είναι ότι τον 56χρονο προπονητή θα τον αναγνωρίζουν για πάντα στο Λίβερπουλ, όπως το ίδιο συμβαίνει και στο Ντόρτμουντ. Ακόμα κι αν έχει αποφασίσει να αφήσει οριστικά την προπονητική, κάτι που θα φανεί εν καιρώ, ο Κλοπ έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα.

Βιογραφικό

Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου
Γεννήθηκε το 1967 στην Στουτγκάρδη. Αρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην SV Glatten και φιλοδοξούσε να γίνει γιατρός. Οσο ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής εργαζόταν σε δουλειές μερικής απασχόλησης. Το 1988 παρακολουθούσε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης και το 1990 έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Μάιντς, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2001. Την ίδια χρονιά ανέλαβε προπονητής της ομάδας. Το 2008-2015 εργάστηκε στην Ντόρτμουντ και από το 2015 είναι προπονητής της Λίβερπουλ. Εχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Αγγλίας και δύο Γερμανίας, καθώς και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2019, ενώ ήταν φιναλίστ ακόμα τρεις φορές, μία με την Ντόρτμουντ και δύο με τη Λίβερπουλ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This