Τζολάκης: Η μεγάλη βραδιά που το παιδί έγινε άνδρας

Ο Τζολάκης απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός έχει έναν γκολκίπερ για να βασιστεί τα επόμενα χρόνια

Must Read

Η θέση του τερματοφύλακα έχει ιδιαιτερότητες. Οι γκολκίπερ εξακολουθούν να εξελίσσονται μέχρι τα 30 τους και θεωρείται ότι φτάνουν στο απόγειο της καριέρας τους μεταξύ 33 και 35 ετών, σε αντίθεση με τους άλλους ποδοσφαιριστές, που το πικ τους είναι μεταξύ 26 και 28.

Ο Κώστας Τζολάκης, όμως, έχει βαλθεί να αλλάξει τους άγραφους κανόνες. Τον Μάρτιο του 2020, στον ημιτελικό Κυπέλλου της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ, έγινε σε ηλικία 17 ετών, τριών μηνών και 26 ημερών ο νεότερος τερματοφύλακας που έχει παίξει στον Ολυμπιακό από το 1959 και έπειτα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, προτού καν κλείσει τα 21 του, μπήκε στο top 10 των κορυφαίων τερματοφυλάκων του κόσμου για ηλικίες κάτω των 25, στην κατάταξη του interestingfootball. Προχθές, έδωσε την πρώτη πρόκριση του Ολυμπιακού στους «4» της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τρεις εκπληκτικές αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι.

Προσέχοντας τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται, έχει μια ηρεμία και ωριμότητα που δύσκολα συναντά κάποιος σε άτομα στην ηλικία του, προσόντα που, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που αποκτά, μπορεί να τον οδηγήσουν πολύ ψηλά.

Οπως είπε μετά το ματς με τη Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη, είχε μελετήσει μαζί με το τιμ του Ολυμπιακού τούς παίκτες που εκτελούσαν τα πέναλτι, αλλά «χρειάζεται και το ένστικτο». Απέδειξε στο χορτάρι ότι έχει και τα δύο. Αφομοιώνει τις εντολές που του δίνονται από το σκάουτινγκ, αλλά έχει κι αυτό το «κάτι» για να αποφασίζει στιγμιαία τι πρέπει να κάνει.

Ο Κωνσταντής, για τους δικούς του ανθρώπους, μετράει φέτος οκτώ εμφανίσεις, ενώ στην Ευρώπη έπαιξε πρώτη φορά με τη Μακάμπι, στη θριαμβευτική ανατροπή με 6-1. Ο πρώτος προπονητής τερματοφυλάκων που ασχολήθηκε μαζί του ήταν ο Κώστας Γκολέμης, στον Πλατανιά. Από τα 15 του φαινόταν ότι έχει ταλέντο και γρήγορα κλήθηκε πρώτη φορά στην Εθνική κάτω των 16 ετών.

Με το εθνόσημο έκανε το ντεμπούτο του στις 21 Νοεμβρίου του 2017, στη νίκη 1-0 επί του Μαυροβουνίου, εκτός έδρας. Ακολούθησε ο Ολυμπιακός, με τον Πέδρο Μαρτίνς να γίνεται ο πρώτος που τον εμπιστεύτηκε, αρχικά στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια ως βασικό στον τελικό με την ΑΕΚ.

Ομως, ο Τζολάκης δεν αφοσιώθηκε μόνο στην μπάλα. Κατάφερε να περάσει και στις πανελλαδικές εξετάσεις, συγκεντρώνοντας τα μόρια που του έδωσαν το εισιτήριο για τη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τον έφηβο Τζολάκη περιέγραψε χθες ο Κώστας Γκολέμης, που δήλωσε στο Gazzetta: «Ο Κωνσταντής είναι ένα έξυπνο παιδί και πολύ εργατικός. Θέλω να σταθώ στη φοβερή παιδεία που έχει από την οικογένειά του. Ενα του έλεγα και καταλάβαινε 10. Δεν χρειάστηκε να του δώσω συμβουλές. Είχε έναν στόχο: Το σχολείο και την μπάλα. Και έχει πετύχει και στα δύο. Πέρασε στο πανεπιστήμιο, και στο ποδόσφαιρο βλέπετε πού έχει φτάσει. “Το σχολείο μας και το ποδόσφαιρό μας” έλεγε. Εχουν κάνει φοβερή δουλειά και οι γονείς του, οι οποίοι είναι άνθρωποι του αθλητισμού. Εκλαιγα από συγκίνηση όταν τον είδα να πιάνει τα πέναλτι».

Από τον Μαρτίνς στον Μεντιλίμπαρ και στη σκληρή αυτοκριτική του το 2020 και από το φυλακτό του πατέρα
του στην αποθέωση των συμπαικτών του για τη μεγαλειώδη πρόκριση στην Πόλη

Συνεσταλμένος ως χαρακτήρας, δουλευταράς κι εξελίξιμος, ο μικρός κέρδισε γρήγορα και την εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ. Ο έμπειρος και πετυχημένος Βάσκος διέκρινε γρήγορα το ταλέντο του και πλέον τον λογαριάζει σαν βασικό. Οι πρώτοι που τον αποθέωσαν προχθές ήταν οι συμπαίκτες του. Ο Φορτούνης τον χαρακτήρισε «χταπόδι», ο Τσικίνιο έγραψε «ο ήρωάς μου, ιπτάμενος αδερφός», ο Ντόη έκανε λόγο για «100 κιλά» κι ο Ρίτσαρντς εκφράστηκε με ένα «Θεέ μου!».

Ο ίδιος ο τερματοφύλακας παρέμενε προσγειωμένος στις δηλώσεις του, αν και όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω του: «Μου έδωσε ο πατέρας μου ένα φυλαχτό, και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια που με ακολούθησε και εδώ και πήραμε μαζί την πρόκριση».

Το 2020 ο Τζολάκης δεν είχε φοβηθεί να κάνει τη δημόσια αυτοκριτική του: «Σίγουρα θα ήθελα να βελτιώσω λίγο τις πάσες και τα βολέ, την ακρίβειά μου στις μεταβιβάσεις γενικά. Είναι πολλά που θέλω να βελτιώσω. Συμπλήρωσα δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και πάμε για το 3ο, και σίγουρα στην προηγουμένη ομάδα μου δεν υπήρχε η ανάλογη δουλειά. Χρειάζομαι αρκετή βελτίωση». Εκτοτε παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη. Από τον περασμένο Ιανουάριο ο Τζολάκης έχει δικαίωμα να υπογράψει σε όποια ομάδα θέλει, αφού το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Ομως, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στο Λιμάνι, ειδικά μετά την τελευταία εμφάνισή του. Η μεταγραφική αξία του είναι 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt, αλλά αν συνεχίσει έτσι, τα επόμενα χρόνια θα εκτοξευθεί. Ηδη, άλλωστε, δέχεται κρούσεις από μεγάλα γραφεία ατζέντηδων του εξωτερικού για να τον εντάξουν στο ρόστερ τους.

Για τον νεαρό Χανιώτη αυτή ήταν η πρώτη πραγματικά μεγάλη βραδιά της καριέρας του. Οι επεμβάσεις του στα τρία πέναλτι τον έβαλαν στο σπίτι κάθε ποδοσφαιρόφιλου – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός έχει στα χέρια του έναν τερματοφύλακα-διαμάντι, που με το σωστό «χτίσιμο» θα φοράει το «ερυθρόλευκο» Νο 1 για χρόνια, με οφέλη και για την Εθνική. Η ιστορική πρόκριση για τον Ολυμπιακό καθορίστηκε, τελικά, από τα μακριά χέρια του. Από αυτά τα χέρια εξαρτάται και πόσο ψηλά θα φτάσει στην καριέρα του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΛΑΚΗΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στα Χανιά το 2002. Αρχισε την καριέρα του από την ομάδα Νέων του Πλατανιά το 2015 και τρία χρόνια αργότερα μετακόμισε στον Πειραιά για τον Ολυμπιακό. Εκανε το ντεμπούτο του τον Μάρτιο του 2020 στον ημιτελικό Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, ενώ η πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα ήταν σε παιχνίδι με τον Αρη, ως αλλαγή. Στον τελικό Κυπέλλου της σεζόν 2019-2020 κόντρα στην ΑΕΚ ήταν βασικός, λόγω τραυματισμού του Ζοσέ Σα. Τον Οκτώβριο του 2020 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Με τους «ερυθρολεύκους» μετράει 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έχει αγωνιστεί στις Εθνικές ομάδες των ηλικιών 16, 17 και 21. Στη Σούπερ Λίγκα αναδείχθηκε παίκτης του μήνα τον Μάιο του 2023.

Βασίλης Γαλούπης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This