Τετάρτη 16/6/2021

«Φωτιά» οι καταθέσεις Φύσσα και Βασσάρα για τα «στημένα»: «Ο προπονητής του Ατρόμητου είχε εντολή να κόψει παίκτες απέναντι στον Ολυμπιακό»

Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σημερινές καταθέσεις των Τάκη Φύσσα και Κύρου Βασσάρα, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη των 28 κατηγορουμένων για “στημένους αγώνες” την περίοδο 2012-2015.

Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του κ. Φύσσα, ο οποίος αναφερόμενος στο επίδικο παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρόμητος είπε πως ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας, Ρικάρντο Σα Πίντο, του είπε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, την επομένη του αγώνα, ότι δέχθηκε πιέσεις για να κρατήσει εκτός αγώνα κάποιους παίκτες.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Πορτογάλος προπονητής του είπε πως οι πιέσεις εκπορεύονταν από την ηγεσία της ομάδας και ότι αποφάσισε να φύγει γιατί θεώρησε πως δέχθηκε παρέμβαση. Ο κ. Φύσσας κατέθεσε πως μετέφερε όλη την συνομιλία που είχε με τον Σα Πίντο, στον επικεφαλής του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο. Όπως είπε ο κ. Φύσσας, στον ανακριτή κλήθηκε μετά την κατάθεση Αλαφούζου, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάθεσή του και στην επίμαχη συνομιλία του πρώην ποδοσφαιριστή με τον Σα Πίντο.

Δείτε επίσης: Η Άννα Κορακάκη θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ξεκινήσει την λαμπαδηδρομία

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ως ποδοσφαιριστής έχει βιώσει αδικίες και ότι συχνά ένιωθε πως οι αποφάσεις δεν ήταν σωστές, ενώ αναφέρθηκε σε ανθρώπινα λάθη τα οποία έδειχναν προς τα έξω ότι μπορεί να ήταν δόλια. Είπε επίσης πως πλέον υπάρχει μία διάθεση να αλλάξει προς το καλύτερο το ποδόσφαιρο και ότι οι ξένοι διαιτητές είναι ένα βήμα βελτίωσης.

Στην κατάθεσή του ο κ. Βασσάρας, αναφερόμενος στην λίστα διαιτητών που καταρτίστηκε τον Αύγουστο του 2012, είπε πως στην συνεδρίαση που έγινε, είχε αντιρρήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Σε επισήμανση του εισαγγελέα ότι στον ανακριτή, αναφέρθηκε σε αντιρρήσεις επί προσώπων, ο μάρτυρας απάντησε πως ζητούσε να εφαρμόζονται κριτήρια, όπως η απόδοση των διαιτητών, αλλά και ηλικιακά, χωρίς να αποκλείονται πρόσωπα με σταθερές αποδόσεις «απλά γιατί αντί για 41 ήταν 42 χρονών». Είπε επίσης πως στην συνεδρίαση εκείνη «μου έδωσαν μία λίστα… ήταν τζάμπα κόπος να πω κάτι… Είχαν έτοιμο τον πίνακα» διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν είχε ένδειξη για σκοπιμότητα ή για παρατυπίες στην αξιολόγηση διαιτητών.

Ο μάρτυρας είπε πως όσο ήταν στην ΚΕΔ, δεν δέχθηκε ποτέ πίεση από κανέναν ούτε για να «βοηθήσουμε κάποια Ένωση», ούτε ποτέ του ζητήθηκε να βάλει διαιτητή σε παιχνίδι.

Τέλος, ανέφερε ότι έχουν γίνει κραυγαλέα λάθη σε παιχνίδια και ότι είναι φυσικό να γίνονται λάθη, πλην όμως, όπως αναφερόμενος στον Γιάχο τόνισε, «βεβαίως και γνωρίζω τον κύριο Γιάχο, θυμάμαι τον τελικό του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό. Κραυγαλέα λάθη έχουν γίνει σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμη και πέντε άτομα να είναι σε έναν αγώνα, μπορεί η συγκεκριμένη στιγμή να έχει διαφύγει και από τον επιπρόσθετο.

Και στον συγκεκριμένο αγώνα υπήρχαν πέντε διαιτητές. Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω ότι υπάρχει δόλος σε αυτό το γεγονός. Τα συνεχόμενα λάθη δεν συγχωρούνται. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να δεις αν ένας διαιτητής κάνει συνεχόμενα λάθη υπέρ μίας ομάδας».

Όσο για την ελληνική διαιτησία και το αν σφυρίζουν ηθελημένα υπέρ κάποιας ομάδας συμπλήρωσε:

«Οι Έλληνες διαιτητές είχαν πολύ καλή εκπαίδευση, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε με τον ερχομό του Χιου Ντάλας. Δεν θεωρώ λοιπόν, ότι ευθύνεται η εκπαίδευση των διαιτητών για ότι είχε γίνει εκείνη την εποχή και ότι είχε ακουστεί. Αυτός που λέγεται ότι ελέγχεται η ΕΠΟ, πρέπει να το αποδείξει, δεν το κάνει με αποτέλεσμα να έρχομαι μετά ως μάρτυρας σε δίκη. Δεν είχα καμία πίεση όσο διάστημα ήμουν στην ΚΕΔ από κανέναν.

Συνέχεια, μετά από τις αξιολογήσεις, όλες οι Ενώσεις ήθελαν κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό κο εγώ διαφωνούσα να είναι μεγάλος ο αριθμός των διαιτητών. Ποτέ κανείς δεν μου είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε κάποια Ένωση. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 όριζα διαιτητές. Ποτέ δεν μου ζητήθηκε να βάλω κάποιον διαιτητή σε παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφώνησα για τον αριθμό των διαιτητών αλλά για τον αριθμό των υποψηφίων».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ