Υπόθεση Novartis: Καταθέτουν σήμερα Πικραμμένος και Γεωργιάδης – Αντεπίθεση Παπαγγελόπουλου

Must Read

Με τις καταθέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, η εξέταση μαρτύρων από την ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Πικραμμένος, με τη ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των προστατευόμενων μαρτύρων κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταθέτει στην ανακρίτρια, μετά την άσκηση από την Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τους χειρισμούς του στη διερεύνηση της υπόθεσης χρηματισμών πολιτικών και γιατρών από τη Novartis.

Η δικογραφία που αφορούσε τον κ. Πικραμμένο οδηγήθηκε στο αρχείο, καθώς δεν είχαν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του.

Σήμερα θα καταθέσει στην Ανακρίτρια και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν κατά το επίδικο διάστημα υπουργός Υγείας. Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου συνεχίζεται η κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή ο οποίος έχει ήδη καταθέσει την περασμένη εβδομάδα 11 ώρες στην Ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τσοβόλας: Το Δημόσιο να παραστεί ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση Novartis

Την ίδια ώρα η υπόθεση παίρνει νέα τροπή μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για διεκδίκηση αποζημίωσης από την φαρμακοβιομηχανία.

Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και άρα δεν υφίσταται …σκευωρία, όπως διερευνά τώρα το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με βάση την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή.

Για το λόγο αυτό ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, ζητά την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη υπόθεση χρηματισμών από τη Novartis.

Με την «γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ είναι πλέον φανερό ότι οι φωνές που ακούστηκαν στο άμεσο παρελθόν από αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει δήθεν σκάνδαλο NOVARTIS και ότι πρόκειται για σκευωρία, πέφτουν στο κενό» τονίζει με γραπτή του δήλωση.

Ο κ. Τσοβόλας καλεί το Δημόσιο και τα εμπλεκόμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που ζημιώθηκαν από τη δράση της Novartis στην Ελλάδα, να υποβάλουν δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Επίσης, ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου ζητά από το Δημόσιο να συμμετέχει στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση της Novartis, προκειμένου να μην υπάρξει ζημία στα συμφέροντα του.

Διαβάστε όλη τη δήλωση του Δημήτρη Τσοβόλα:

«Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την 23.12.2020 ομόφωνα γνωμοδότησε μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.(ΕΟΠΠΥ, ΕΦΚΑ κλπ) μετά το περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην από 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολή Δίωξης (Σ.Α.Δ) που υπογράφτηκε μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της εταιρείας NOVARTIS, μπορούν να ασκήσουν αγωγή κατά αυτής με αιτήματα την μη επανάληψη της προσβολής της προσωπικότητας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ στο μέλλον, την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της εταιρείας, αλλά και για ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ..

Επίσης η ανωτέρω Ολομέλεια γνωμοδοτεί προς την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εξετάσει την δυνατότητα παράστασης του Δημοσίου ή και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. (ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ κλπ) για υποστήριξη της κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες».

Ακόμη η Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. προτείνει και ότι: «Με δεδομένη την ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά που περιγράφεται στη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ) η οποία συνιστά ενεργητική δωροδοκία, αλλά και σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα, να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από συμμετοχή της σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων.

Η ανωτέρω γνωμοδότηση είναι υποχρεωτική για την Κυβέρνηση και την Διοίκηση. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο άμεσα το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής για στήριξη των κατηγοριών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές, ώστε να μην βρεθούμε προ των εκπλήξεων του ενδεχόμενου κλεισίματος των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων που αυτό θα σημάνει την απώλεια του δικαιώματος διεκδίκησης από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ των ανωτέρω αναφερομένων αποζημιώσεων.

Γιατί οι ανωτέρω αξιώσεις προϋποθέτουν την θετική εξέλιξη των ποινικών υποθέσεων. Μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ είναι πλέον φανερό ότι οι φωνές που ακούστηκαν στο άμεσο παρελθόν από αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει δήθεν σκάνδαλο NOVARTIS και ότι πρόκειται για σκευωρία, πέφτουν στο κενό και τον μόνο που εξυπηρετούν είναι τη NOVARTIS και ΟΧΙ τα συμφέροντα του δημόσιου τομέα.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα το Δημόσιο θα ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, για να μην υπάρξει ζημιά στα συμφέροντα του δημόσιου τομέα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This